Kırmızı Et Alırken Dikkat

Kırmızı Et Alırken Dikkat

Kasaptan et alırken etin damgalanmış olmasına dikkat edin.

Kars tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu illerin başında geliyor. Nüfusu göz önüne alındığında ortalama her gün 50 büyükbaş hayvan günlük et ihtiyacının karşılanabilmesi için mezbahane ve kesimhanelerde veteriner hekim kontrolünde kulak küpesi ve pasaportu işlenerek kesiliyor. Fakat bunun yanında özellikle kırsal alanlarda yani köyle kaçak kesim yapıldığı da gözleniyor.

Eskiden belediyede olan denetleme yetkisi artık Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştiriliyor. Bazı kasaplar denetimlerin sıklıkla ve yerinde yapıldığını vurgularken, bazı vatandaşlar da denetimlerin yetersiz olduğunu ve köylerde kaçak kesim yapıldığını belirtiyorlar.  

Hayvan kesiminin hijyenik ve ruhsatlı mezbahanelerde ve veteriner hekim kontrolünde yapılması zorunlu hale getirilmişti. Bu kanuna uymayıp kaçak kesim yapanlara, tanımlanmamış ve belgesiz hayvan kesimi yapan yerlere 10 bin Türk Lirası idarî para cezası' verilecek.

Hijyeniği sağlanmamış ve sağlık açısından uygunsuz ortamlarda yapılan kaçak kesimler; virüs, bakteri ve bulaşıcı hastalıklara sebep olduğu için, insan sağlığına ciddi ölçüde zararlar vermektedir. Bu yüzden vatandaşların dikkatli olması, 'hijyenik ve ruhsatlı mezbahanelerde ve veteriner hekim nezaretinde kesildiğini belirten mühürlü' et almaları tavsiye ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler