Koçköy'de 5. Koç ve Kültür Festivali

Koçköy'de 5. Koç ve Kültür Festivali

Sunuculuğunu Esin Tulutaş ve Emine Birinci'nin yaptığı ekinlikte; yıllardır köylerinden ayrı kalan ve festival için gelen akrabalarına sofraları donatan köy halkı, katılımcılara eşsiz bir damak tadı sundular

Koçköy'de 5. Koç ve Kültür Festivali

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Koçköy’de beşincisi düzenlenen Koç ve Kültür Festivali’nin önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı yapılacağını belirten Dernek Başkanı Cengiz Ergül, Koçköy’ün birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini bağrında yaşattığına dikkat çekerek, bu birlik ve beraberliğin daha da perçinleşeceğini söyledi. Türk Halk Müziği Sanatçısı Nuray Hafiftaş’ın da sahne aldığı ve 5 bin civarında vatandaşın katıldığı festivalin metropol kentlerde yaşayan Koçköylülerin büyük ilgisini çektiğini de ifade eden Ergül, başta Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem olmak üzere tüm protokole, STK temsilcilerine ve hemşehrilerine teşekkür etti.

Arpaçay ilçesine bağlı Koçköy’de bu yıl Koçköy Derneği ve Muhtarlığın organizesiyle düzenlenen Koç ve Kültür Festivali, renkli görüntülere sahne olmuştu. Piknik, konser, eğlence, halay, gezi ve koç ağası seçimiyle oldukça hareketli geçen ve yaklaşık festival, geride unutulmayacak güzel görüntüler bırakmıştı. Türk halk Müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş’ın da sahne aldığı festivalde Koç Ağası seçilen işadamı Yusuf Vergül de, 7 bin 500 TL’ye satın aldığı koçu Koçköy Jandarma Karakolu’na bağışlamıştı.

Eski Koçköy Belde Belediyesi önündeki alanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivale; Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, Belediye Başkanı Erçetin Altay, Kars İl Genel Sekreteri Mehmet Özbey, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Jandarma komutanı, İl Genel Meclis üyeleri, Koçköy Derneği Başkanı Cengiz Ergül, Koçköy Eski Belde Başkanı Esat Aydın, muhtar ve köylüler katıldı. AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç da meclis çalışmaları nedeniyle festivale katılamadıklarını belirten bir mesaj yayınlayarak, festivalde emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Sunuculuğunu Esin Tulutaş ve Emine Birinci’nin yaptığı ekinlikte; yıllardır köylerinden ayrı kalan ve festival için gelen akrabalarına sofraları donatan köy halkı, katılımcılara eşsiz bir damak tadı sundular. Mantı, kete, ayran çorbası, çeçil peyniri ve doğada yetişen ısırgan, kekik, patatya, evelik ve yemlik gibi birçok doğal bitkiyle donatılan sofraların yanında kurulan sobalar üzerinde yapılan çaydan da ikramlar ihmal edilmedi.

Protokolün dışında çevre köyler, il dışı ve Kars’tan gelen ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleşen festival coşkuyla kutlandı. Festivalin açılış konuşmasını yapan Kaymakam Erdem; festivallerin ilçede vatandaşların sosyal ve kültürel zenginlikleri olduğu gibi geleneksel hal alan bu güzel zenginliklerin vatandaşların kaynaşmasında ve tanışmasında önemli olduğuna değindi.

Bölgenin önemli değerlerinden olan aşıklık kültürünün güzel örneklerini ezgileriyle katılımcılara sunan aşık İrfan Eyüboğlu, misafirlere doyumsuz müzik keyfi yaşattı. Her yaştan katılımın olduğu ve oldukça kalabalık geçen festivalde çekilen halaylar festival alanını şenlik alanına çevirdi. Öğlen saatlerinde festivale katılanlara geleneksel usulde pişirilerek ikram edilen yöresel lezzetler sonrası sahne alan ve Ardahan’ın yetiştirdiği özel seslerden olan Türk Halk Müziği Sanatçısı Burhan Yıldırım yöresel türkülerle misafirleri kendisine hayran bıraktı. Festivalde her yıl geleneksel olarak seçilen koç ağalığı bu yıl, Koçköylü işadamı Yusuf Vergül’ün oldu. Vergül, 7 bin 500 TL’ye satın aldığı koçu Koçköy Jandarma Karakoluna bağışladı.

Festivali düzenleyen Koçköy Derneği ve Koçköyü Muhtarlığı adına dernek başkanı Cengiz Ergül’ün, desteklerinden dolayı Kaymakam Faruk Erdem’e plaket vermesinin akabinde sahneyi kişiliği ve müziğiyle Türkiye’nin gönlüne taht kuran türkücü Nuray Hafiftaş aldı. Hafiftaş; sahne aldığı süre boyunca misafirlere doyumsuz anlar yaşattı. Nuray Hafiftaş’a plaketini Kaymakam Erdem takdim ederken, eğlenceli saatlerin yaşandığı festivalde katılımcılar gönüllerince eğlendi. Koçköyü Dernek Başkanı Cengiz Ergül de katılımcılara plaketleri takdim ettikten sonra bir konuşma yaptı.

Koçköy Dernek Başkanı Cengiz Ergül, “Burada bize göstermiş olduğunuz sabırdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra daha katılımcı hep birlikte el ele vereceğiz. Sayın başbakanımızın bir lafı var. Durmak yok yola devam.” dedi.

Koçköy Eski Belde Başkanı Esat Aydın da, “Koçköy milattan önce 2500 yıl öncesine dayanan bir yerleşim alanıdır. Kadim bir yerleşim mekânıdır. Adını koçtan almıştır. Koç Orta Asya’da bugün Doğu Türkistan’da, Kazakistan’da, Azerbaycan’da birçok yerlerde koç adıyla ilgili birçok yerleşim alanları vardır. Yapılan araştırmalarda Koçköyü adına çok yer adları zikredilmektedir. Zaten yapısı itibari ile de koça ve koyunculuğa çok uygundur. Biz 2009 yılında belediyede hizmete başladığımızda böyle bir festivali yapmaya karar verdik. Zordu. Ama bugün İstanbul’da ki derneğimizin de yardımıyla, hemşehrilerimizin de isteği ve arzusuyla 2010 yılında birincisine başladık. Aralıksız 4 yıl devam etti. Maalesef belediyemiz hizmeti sonlandırdığından dolayı bu hizmet ara vermeden sürdürüldü. İstanbul’da faaliyet gösteren Koçköy Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Koçköy muhtarlığımız organize ettiler. İnşallah böyle 5. yılda kalmaz. Nice yıllar devam eder. Bu güzel tabloyu görünce iyi ki başlamışız. Sözün tam anlamıyla gözüm arkada kalmadı demek yaraşır. Derneğimize bu güzel organizasyonu için minnettarız.” diye konuştu.

Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem de, “Malum bu sene koç festivalinin 5.’si düzenlenecek. Tabi artık geleneksel bir festival. Bu festivalin benim için anlamı var. Arpaçay kaymakamı olarak Arpaçay’da katıldığım 2. festival. İlk festivali de Kuyucuk köyünde yapmıştık. Festivaller güzel geçiyor. Bununda aynı şekilde güzel geçmesini ümit ediyorum.

Koçköy sadece doğasıyla, coğrafyasıyla değil aynı zamanda tarihi ve kültürel kimliğiyle de önemli bir yere sahiptir. Gerek milli mücadele döneminde göstermiş oldukları kahramanlıklarla Koçköyümüzün kahramanları olsun gerekse kadim kültürüyle coğrafyasıyla gerçekten önemli bir mihenk taşı bizim için. Çünkü bildiğimiz gibi Türkiye’nin en doğu ucunda en uç noktasındayız şuanda belki de. Burada aynı zamanda burada ki vatandaşlarımız bir nevi vatan nöbeti bekliyorlar. Hem de bir taraftan hayatlarını devam ettiriyorlar. Bu açıdan Koçköy gerçekten çok önemli bizim için. Şuanda ülkenin çeşitli yerlerinden çeşitli noktalarından arkadaşlarımız burada. Çocuklar, gençler, yaşlılar her yaştan insan festival için burada. Hava güzel. Malum iki aydır yağışlar vardı çok yoğun bir şekilde. Festivallerle ilgili hep çekinceler vardı acaba güzel olmaz mı diye, yağmur yağar mı diye. Ama bugün kısmetimize diyelim hava çok güzel oldu. Çok kıymetli misafirler var. Tabi festival programının içeriğinde güzel organizasyonlar var.” şeklinde konuştu.  

Kaymakam Erdem, gazetecilere verdiği röportajda da şöyle konuştu:

“Çok hareketli çok kalabalık burası. Tabi festivalleri düzenleyenler aslında köy dernekleridir. Koçköyde de aynı şekilde. Yani Koçköy’ün dışarısında ki Koçköylüler İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den çeşitli yerlerden katılan arkadaşlar var. Sabah bir değerlendirme yaptık. Çevre köylerden gelenler var, Kars’tan gelenler var. Dolayısıyla her ne kadar Koçköy festivali olsa da epeyce katılım var. Hava da yüzümüze güldü. Bu da festivali daha da güzelleştiriyor tabi ki. Bu tarz festivaller birliği beraberliği dayanışmayı arttırıyor. Aynı zamanda hemşehrileri hem buraya getirirken hem de Koçköy’de yaşayan insanları da onlarla buluşturmuş oluyoruz. Aynı zamanda ben İstanbul dernek başkanıyla konuştum festivali tertip edenlerden. Kendileri bu festival sayesinde köye bir tane kepçe aldılar. Bu da olumlu bir şeydir. Köy de bir kepçe kazanmış oldu. Burada Koçköy’lü olup da hasta olan işi düşen insanları İstanbul’da ağırlıyorlar. Geldikleri zaman burada hem festival vesilesiyle hem de çeşitli şekillerde ziyaret ediyorlar. Bu şekilde böyle sosyal faaliyetleri var. Bu tarz şeyler insanların aradığı şeylerdir. Daha öncesinde yayla göçleri yapılırmış. O zamanlar daha farklı oluyor muş. Günümüzde sazlı sözlü gurbettekilerin hasret giderebileceği bir ortam oluyor.” kha

 

 

  

 

Önceki ve Sonraki Haberler