Köyler çamurdan ne zaman kurtarılacak?

Köyler çamurdan ne zaman kurtarılacak?

Kars İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Özbey, yağmur ve eriyen kar suları nedeniyle çamur deryasına dönen köylerle ilgili çalışmaların yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda köylerin kilit parke taş döşemesiyle bu sorunun özüne geçilmesinin amaçlandığını s

Köyler çamurdan ne zaman kurtarılacak?

Kars İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Özbey, yağmur ve eriyen kar suları nedeniyle çamur deryasına dönen köylerle ilgili çalışmaların yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda köylerin kilit parke taş döşemesiyle bu sorunun özüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi.

Konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Özbey, “Amacımız şuydu; alt yapıyı yapalım alt yapı bittikten sonra kilit parke döşeyelim. Kilit parke taş üretim tesisimiz Kağızman’da da kurulmakta, yer sorunu olduğundan dolayı biraz gecikme oldu.  Alt yapı bittikten sonra kilit parke taşla içini döşeyerek köylerimizi modern bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bizim en büyük amacımız bu.” dedi.

Vatandaşlardan “biraz sabır” isteyen Özbey, “Kalıcı iş yapmak kolay değildir. Az imkan ile siz çok iş yapmaya çalışıyorsunuz. Dolayısıyla kısa sürede çok iş yapmakta mümkün değildir, bu imkanlarla. Geçen seneye kadar Kars’ta 7 köyün kanalizasyonu vardı, 2’si Avrupa Birliği projesi, 2’si İller Bankası, AFAD konutları kapsamında, diğerleri kurumsal yapılan iş. Ancak biz geçen sene 8 tane kanalizasyon, bu sene de 20 tane kanalizasyon yapıyoruz. Arada ki farka bakar mısınız? Sayın Başbakanımız belirtiyorlar ya ‘70 yılda bu kadar, 10 yılda bu kadar’ şeklinde. O açıdan biz insanımızın biraz sabırlı olmalarını, beklemelerini istiyoruz.

Bu konuda bize anlayış göstermelerini bekliyoruz yoksa bu çamurlu görüntü bizim hoşumuza giden görüntü değil.” diye konuştu.

Maalesef birçok köyün bu durumda olduğunu da belirten Özbey, “Hep talep edilen bu ‘kum serpin bu çamuru önleyin’ Ancak kumla çamur yok edilmiyor. Zemin yumuşak olduğundan dolayı bir sene sonra hayvanlar veya araçlar gidiş-gelişlerinde aşınmaya uğrayarak ertesi sene o serdiğimiz kum boşa heba oluyor ve devletin kaynakları boşa kullanılmış oluyor. Kum serpmek bir marifet değildir. Kalıcı çözüm üretip hatta sorunu kökten çözmemiz gerekir.” açıklamasını yaptı.

Özbey daha sonra şunları söyledi:

“Biz zaten şu anda 28 tane köyümüzün kanalizasyonunu 2 sene içerisinde yapmış bulunmaktayız. Bu basit bir şey değil. Geçen seneden bugüne kadar toplu makine çalışma yöntemiyle toplam 480 km yol standardımızı yükselttik. 3-4 metre genişlikteki yolu 7.5-8 metreye kadar genişlettik. Özellikle kışın yol temizliği rahat yapılsın diye. Sarıkamış’ta 3 metre ye kadar yükselttiğimiz yollar oldu. Kar çalışmalarının kolay yapılmasıyla devletin bu anlamda ciddi tasarrufu olacak. Ancak bu konuda biz insanlarımızı ikna edemiyoruz. Herkes günübirlik görün git, görün git diyor yazık devletin kaynakları heba oluyor. Yani bu yöntemle de sorunlar bitmez. Günübirlik çalışmalarla Kars’ın sorunları 40 yıl daha devam edecektir. Biz vatandaşlarımıza saygı duyuyoruz kesinlikle hepsi haklı. Ancak az imkanla çok iş yapılmıyor yani. Biraz daha sabırlı ve azimli olmamız gerekiyor. Biz bu işi 7 yada 10 yıla yayma derdinde değiliz. Biz bu işi 2 ya da 3 yılda toparlayacağız. Yolları kilit parke taşla kaplayacağız ki kalıcı olsun. Yoksa bu iş bitmez yıllarca aynı işle uğraşıp dururuz. Ancak önümüzdeki sene kendi tesisimizle kısa süre içerisinde çok iş yapacağız. Mesela bu sene 20 tane kanalizasyon yaptık seneye hedefimiz 40 tır. Bu şekilde toparlayacağız. Köylerimiz çamur içinde ciddi anlamda bu bir sıkıntı. Hep beraber Allah’ın izni ile bu sıkıntıdan kurtulacağız. Hükümetimiz zaten ciddi anlamda destek veriyor, milletvekillerimiz yoğun bir şekilde çalışıyorlar. İl başkanımızın da ciddi manada destekleri vardır hep beraber bu işi bitireceğiz. Bizim hedefimiz bu işleri kısa sürede asgari seviyeye indirmek.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler