Köyler Tipi Esaretinde!

Köyler Tipi Esaretinde!

Kars kent merkezi karla fazla tanışamazken kırsal alanlarda etkili olan tipi ve köylülere zor anlar yaşatıyor.

Arpaçay ilçesinin Ardahan istikametindeki köylerde tipi etkili oluyor. Tipi nedeniyle evlere giden ara yollar zaman zaman kapanıyor, köylüler gün boyu küreklerle kar temizliği yapmak zorunda kalıyor. Bazı evlerin pencerelerine kadar ulaşan kar birikintileri günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Köylüler zorunlu olmadıkça evlerinden çıkamıyorlar. Çocuklar ise kış mevsimi boyunca hasret kaldıkları oyunları tipi nedeniyle bir türlü oynayamıyorlar. Her türlü zorluğa rağmen dışarıya çıkıp kardan adam yapmak isteyen çocuklar bir süre sonra evlerine geri dönmek zorunda kalıyorlar. Çocuklar, “Hem kar hem de soğuk var. Evlerimizden bile çıkamıyoruz. Çoksak da oyun oynayamıyoruz. Zaten kış mevsimi de uzun sürüyor ve aylarca bu sıkıntılarla baş başa kalıyoruz.” dediler.

Dondurucu hava tipiye rağmen hayvanlarına ot vermek ve suya götürmek için dışarı çıkmak zorunda kalan köylüler ise bir an önce işlerini bitirip evlerine dönmenin hesabını yapıyorlar.

Arpaçay’ın Aydıngün köyünden Turan Kaya, “Soğuk hava nedeniyle hayvanları zor suya götürüyorum. Dağ başında yaşadığımız için kış mevsimi oldukça zor geçiyor. Bizlerde bu zorluklar için da yaşam mücadelesi veriyoruz.” şeklinde konuştu.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler