Kuduza karşı dikkatli olun

Kuduza karşı dikkatli olun

Kars Arpaçay Kaymakamlığı, ilçeye bağlı Tomarlı Köyünde görülen kuduz vakası hakkında bilgilendirmede bulundu.

Arpaçay Kaymakamlığı, kuduza karşı dikkatli olunmasını istedi

Kars Arpaçay Kaymakamlığı, ilçeye bağlı Tomarlı Köyünde görülen kuduz vakası hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kaymakamlıktan yapılan açıklama şöyle:

“Geçtiğimiz ay ilçemize bağlı Tomarlı Köyü ve merkez Bahçeler Mahallesinde meydana gelen kuduz vakaları sonrasında başlatılan karantina çalışmaları ve rutin kontroller sırasında Tomarlı Köyünde bir adet  büyük baş hayvanda  kuduz vakası tespit edilmiştir.

31.07.2014 tarihinde ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne hayvan sahiplerinden gelen ihbar doğrultusunda Tomarlı Köyüne gidilmiş ve sığır cinsi bir hayvanda kuduz yönünden şüphe uyandıran davranış bozukluğu ve genel sağlık durumunda gerileme fark edilmiştir. Derhal gerekli idari ve fenni tedbirler alınarak ayrı bir bölmede müşahede altına alınan hayvan, 02.08.2014 tarihinde ölmüş ve hayvandan alınan numunenin Erzurum Veteriner Kontrol Müdürlüğüne gönderilmesi ve 04.08.2014 tarihli ilgili müdürlükten alınan sağlık raporunda hayvanın kuduz hastalığından öldüğü tespit edilmiştir. Daha önceki kuduz vakası nedeniyle karantina altına alınan bölgede karantina alanı genişletilerek tekrardan kuduz aşısı uygulaması başlatılarak, idari ve fenni tedbirler uygulanmaya başlanmıştır. Hayvanın kuduz hastalığı mikrobunu nereden aldığı tespit edilememekle beraber yaban hayatı kaynaklı olduğu düşünülmektedir. 

Merada hayvan otlatan ve arazide çalışan vatandaşlarımızın dikkatli olmaları, kuduz riskli alanda evden kaçan kedi ve köpek gibi hayvanlar ile diğer hayvanlarında alışılagelmişin dışında belirtiler görmeleri durumunda vakit geçirmeksizin ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Önceki ve Sonraki Haberler