KÜNİB 4. Olağan Kongresi

KÜNİB 4. Olağan Kongresi

KÜNİB 4. OLAĞAN KONGRESİ'NİN AÇIŞ KONUŞMALARINDA ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

KÜNİB 4. Olağan Kongresi

KÜNİB 4. OLAĞAN KONGRESİ’NİN AÇIŞ KONUŞMALARINDA ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından düzenlenen “Kafkasya’nın Geleceğinde Enerjinin Rolü: Bölge Ülkeleri Dayanışması” temalı KÜNİB IV. Olağan Kongresi’nin açış konuşmalarında önemli mesajlar verildi. 29 Mayıs 2014 tarihinde Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi Sakarya Salonu’nda saat 9.30’dan itibaren başlayan programa T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay ve Ensar Öğüt, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) Başkanı Mehmet Akif Kireççi, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Onur Ender Aslan, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB üyesi üniversite rektörleri ile çok sayıda bürokrat, akademisyen ve gazeteci katıldı.

KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz: “Yer Yüzünün Ruhu İnsana Geçer”

Kongrenin ilk açış konuşması KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından yapıldı. Konuşmasına Victor Hugo’nun, “Yeryüzünün ruhu insana geçer” sözü ile başlayan KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, insanların yaşadıkları coğrafyanın havasından, suyundan ve toprağından etkilenerek kişilik ve karakterlerini şekillendirdiklerini dile getirdi. Bu bağlamda Kafkasya Bölgesi’nde yaşayan insanların birçok bakımdan ortak noktalara sahip olduğunu belirten KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, “Kafkasya Bölgesi; kendine mahsus doğası, stratejik anlamda kimliği, doğal zenginlikleri, tarihi ve kültürel birikimiyle dünyanın en seçkin bölgelerinden biridir. Kafkasya bölgesinde yaşayan insanların kültürü, halk oyunları, şarkıları, ezgileri, yemekleri ve davranış biçimleri olarak birbirlerine çok benzedikleri rahatça görülebilir.” şeklinde konuştu.

Bu nedenle KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, küreselleşen dünyada Kafkasya ülkelerinin artık kendi aralarında duvar öremeyeceğini ifade etti. Kafkas ülkeleri arasındaki sınırları üniversitelerin kaldırdığını da vurgulayan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “KÜNİB, üzerinde yaşadığımız toprakların rüyasını görmek ve bu rüyayı gerçekleştirecek nesilleri yetiştirmek üzere, üniversitelerin bir hayal kavgasıdır.” diyerek, üniversitelerin KÜNİB çatısı altında bölgeyle ilgili gelecek projeksiyonları üretmeye devam edeceğini bildirdi.

Kongrede, Mevlana Değişim Programı ile KÜNİB üyesi üniversiteler arası öğrenci ve öğretim elemanı değişimlerinin yapıldığını da belirten KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Korkmaz, değişim programının geleceği kuracak olan gençlerin yetiştirilmesinde önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Beridze: Ortak Bilimsel Çalışmaların Yürütülmesi Önem Taşımaktadır

Kongrenin ikinci açış konuşmasını Samstkhe-Javakheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. MerabBeridze yaptı. Prof. Dr. Beridze konuşmasına üniversitelerinin kısa tarihinden bahsederek başladı. Üniversitelerinin 1990 yılında kurulduğunu belirten Prof. Dr. Beridze, 2000 yılında Türkiye’deki üniversiteler ile irtibata geçtiklerini ifade etti. KÜNİB’in kurucu üyelerinden birisi olduklarını da belirten Prof. Dr. Beridze, Kafkasya Bölgesi’nin her zaman bilim insanlarının dikkatini çeken bir bölge olduğunu vurgulayarak, “Kafkasya Bölgesi’ndeki üniversiteler arasında ortak  bilimsel çalışmaların yürütülmesi önem taşımaktadır.” diye konuştu.

“Ardahan Üniversitesi KÜNİB’in Öncülüğünü Yaparak, Büyük ve Onurlu Bir Görev Başlatmıştır”

Kongrede konuşan Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ise KÜNİB’i, üniversiteler arasında “sağlam bir köprü” şeklinde niteleyerek, “Ardahan Üniversitesi’nin KÜNİB’in öncülüğünü yaparak, bu büyük ve onurlu görevi başlatmış olması takdire şayan bir davranıştır. Ardahan aynı zamanda dostluk coğrafyasının önemli bir köprüsüdür. Ülkemizin ve insanlarımız arasında oluşan kardeşlik ve barış köprüsüdür.” dedi.

Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saleh Meherremov, KÜNİB’in bölge üniversiteleri arasındaki birleştirici gücüne dikkat çekerek, akademik kurumların ortak bilimsel çalışmaları arttırması gerektiğini belirtti.

“KÜNİB’le Birlikte Üniversitelerin Oluşturduğu Sinerji, Her Yerde Dikkat Çekiyor”

Kongrenin bir diğer açış konuşmacısı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı oldu. Globalleşme sürecinde bölgesel oluşumların çok büyük bir önemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Balcı, “Kafkasya Üniversiteler Birliği kurucularıyla birlikte oluşturulan sinerji sadece Kafkasya’da değil, bölgeye yakın alanlarında dikkatini çekmeye başladı. İnanıyoruz ki bu ilgi alanları daha da genişleyecek, daha da yenilenecek.” diyerek, KÜNİB faaliyetlerinin ilgiyle takip edilen kapsayıcılıkta olduğunu aktardı. Dünyada toplumların birbirlerini daha iyi anlamaları ve daha çok işbirliği yapmalarının barışın teminatı olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Balcı, “Bunu gerçekleştirmede üniversiteler çok önemli roller oynuyor. Nitekim bizler Kafkasya Üniversiteler Birliği gibi oluşumlarla halkları birbirine yaklaştırabilirsek, o zaman daha çok işbirliği ve ortak bir geleceğe gitme arzusunu güçlendirmiş olacağız. İnanıyorum ki, Kafkasya Üniversiteler Birliğimiz, kuruluşundan bu yana geçen 4 yıllık süre içerisinde elde etmiş olduğu bu çok önemli sonuçla, bu hedefe çok büyük katkıda bulunacaktır.” dedi.

Prof. Dr. Sebahattin Balcı’nını konuşmasının ardından, Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Pourmohammadi sözü aldı. Prof. Dr. Pourmohammadi, KÜNİB faaliyetlerinin bölgesel ve küresel çapta çok büyük bir öneme sahip olduğu belirtti.

BAKAN YILDIZ, KÜNİB IV. OLAĞAN KONGRESİ’NDE KONFERANS VERDİ

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen olağan kongresinde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Küreselleşen Dünyada Enerjinin Rolü: Kafkasya Örneği” adlı bir konferans verdi. 29 Mayıs 2014 tarihinde Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi Sakarya Salonu’nda saat 10.30’dan itibaren başlayan konferansa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Milletvekilleri Orhan Atalay ve Ensar Öğüt, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) Başkanı Mehmet Akif Kireççi, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Genel Müdürü Onur Ender Aslan, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB üyesi üniversite rektörleri ile çok sayıda bürokrat, akademisyen ve basın mensubu katıldı.

“Kongrenin Ana Temalarının Eğitim, Tarih ve Enerji Olmasının Anlamı Büyük”

KÜNİB’in farklı ülkelerden birçok üniversiteyi tek bir çatı altında toplayarak bölgesel ve küresel çapta faaliyetlere imza atmasını, Türkiye tarafından enerji sektöründe yapılan çeşitli çalışmalara benzeten Bakan Yıldız, “KÜNİB tarafından eğitimde sınırların kaldırılması, bizim enerji sektöründe yaptığımız işlerde sınırların kalkmasına benziyor. Çünkü dünya küreselleşiyor. Bugün ekonomik ve siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla, ekonomik sınırlar genişletilmiştir ve ortak projeler yapma imkânı doğmuştur” dedi. Öte yandan bölge ülkeleri arasındaki ortak faaliyetler sayesinde tarihi ve kültürel bağların daha da güçleneceğine vurgu yapan Bakan Yıldız, “İnanıyorum ki 2035 yılına kadar Kafkasya Bölgesi’ndeki ortak dil ve tarihsel değerlerle birlikte, bütün üretim ve enerji kaynakları da bölgesel birlikteliğin birer parçası olacaktır. Bu nedenle kongredeki ana temaların eğitim, tarih ve enerji olarak seçilmiş olmasını çok isabetli buluyorum.” diyerek, KÜNİB’in IV. Olağan Kongresi’nin anlam ve öneminin hayati bir perspektife sahip olduğunu dile getirdi.

“Dünya Enerji Kaynaklarının Yüzde 65’i, Türkiye’nin Doğusundaki Ülkelerde”

Dünyadaki enerji üretim ve tüketim oranlarına değinen ve bu bağlamda Türkiye’nin durumunu değerlendiren Bakan Yıldız, “Türkiye’nin coğrafyası şunu söylüyor: Doğusunda Kafkasya coğrafyasıyla birlikte Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, İran ve Rusya ile beraber dünya enerji kaynaklarının % 65’i; Batısında ise tüketim kaynaklarının % 65’i bulunuyor. Bu korelasyon Türkiye’nin coğrafyadan kaynaklanan avantajları doğru projelerle kullanmak zorunda olduğunu gösteriyor. Çünkü ülkeler, şirketler, insanlar, aileler doğru yaptıkları kadar güçleniyorlar.” sözleriyle, Türkiye’nin enerji politikalarında Kafkasya’nın önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldız, KÜNİB IV. Olağan Kongresi’yle birlikte KÜNİB’in daha da büyüyerek yoluna emin adımlarla devam edeceğini de belirtti. Konuşmasının ardından Bakan Yıldız’a, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu tarafından plaket takdim edildi.

KÜNİB 2014 Edebiyat Ödülü Anar Rızayev’e Verildi

Bakan Yıldız’ın verdiği konferansın ardından KÜNİB 2014 Edebiyat Ödül Töreni’ne geçildi. Törende Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev’e T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından “KÜNİB 2014 Edebiyat Ödülü”takdim edildi.

Konferansın tamamlanmasının ardından, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ve KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Düzenlenen basın toplantısında Bakan Yıldız, KÜNİB’in IV. Olağan Kongresi ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. KÜNİB’in yapmış olduğu çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade eden Bakan Yıldız, ayrıca basın mensuplarından gelen sorular üzerine gündeme dair açıklamalarda bulundu.

KÜNİB’e Yeni Üye Üniversiteler Protokol İmzaladı

Programın devamında KÜNİB’e yeni katılan üniversite rektörleri “KÜNİB Protokolü”nü imzaladı. İmza töreni ile KÜNİB üyesi olan üniversite rektörlerine KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve KÜNİB Eş Başkanı Prof. Dr. MerabBeridze tarafından birer plaket takdim edildi.

KÜNİB IV. OLAĞAN KONGRESİ’NDE BÖLGENİN ENERJİ STRATEJİLERİ TARTIŞILDI

Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) IV. Olağan Kongresi’nin değerlendirme oturumunda Türkiye başta olmak üzere, Kafkasya Bölgesi’ndeki çeşitli ülkelerden gelen rektörler ve uzmanlar bölgenin enerji stratejilerini tartıştı. Ayrıca katılımcılar, KÜNİB’in son olağan kongresi ve projeleriyle ilgili çeşitli değerlendirmeler yaptı.

29 Mayıs 2014 tarihinde Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi Sakarya Salonu’nda saat 14.00’dan itibaren başlayan değerlendirme oturumu, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çamoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Oturuma HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, İran Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Hossein Bonakdari, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Abdullah Öztoprak, Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) Başkanı Mehmet Akif Kireççi, Moheg Türkoloji Enstütüsi Müdürü Prof. Dr. Ghadir Golkarian ve Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Roin Kavrelişvili konuşmacı olarak katıldı.

Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çamoğlu, KÜNİB’in birbirinden değerli ve başarılı çalışmalara imza atmaya devam edeceğini bildirdi.

Kongreyi düzenleyen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve ekibine teşekkür eden Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Abdullah Öztoprak, “Bilgi sunmayı amaçlayan bu tür toplantılar Türk Cumhuriyetlerini ve zenginliklerini daha yakından tanımamız için çok önemlidir.” diye konuştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, KÜNİB’in çok başarılı organizasyonlar gerçekleştirdiğini söyleyerek, dördüncü olağan kongreyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu toplantının bana göre en önemli noktası, bir edebiyatçıya, bir yazara KÜNİB tarafından ödül verilmesidir. Geçen yıl tıp biliminde başarılı doktorumuza ödül vermiştik. Bu yıl ise önemli bir düşünce adamı ve yazara ödül verilmesi, bir edebiyatçı olarak gerçekten gurur duymama neden oldu. Bu ödülün verilmesinde ufacık da olsa bir katkımız olduğu için kendimi şanslı olarak görüyorum.”

KÜNİB IV. Olağan Kongresi,“Enerji” Konusunda Aydınlatıcı Bir Perspektif Sunuyor

Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi  (ASEM) Başkanı Mehmet Akif Kireçci, KÜNİB’in son kongresinin enerji konusunda aydınlatıcı bir perspektif sunduğunu belirtti.

İran Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Hossein Bonakdari, İran ve çevre ülkelerin enerji alanında çalışmalar yapması gerektiğine değindi.

HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, HAZAR Stratejiler Enstitüsü olarak Hazar Bölgesi’nde yürüttükleri çalışmalardan söz ederek, “Çalışmalarımızın ana unsurunu enerji oluşturmaktadır. Hazar bölgesinde enerji konularının işlendiği toplantılara gidiyoruz. Süreli yayınlar çıkartıyoruz. Çünkü Türkiye ve bölge ülkeleri önemli enerji kaynaklarına sahip…  Enerji, savaşların sebebi olduğu gibi, iş birliği ve pozitif bağlılığın da vesilesi olabilir. Örneğin Azerbaycan ve Türkiye liderliğinde başlayan TANAP projesi böyle bir barış projesidir. Gürcistan’ın güvenilir bir transit güç olarak dâhil olduğu TANAP projesi bölgenin teminatı olan projelerin en başında gelmektedir” diye konuştu.

Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Roin Kavrelişvili, “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” şeklindeki atasözünü hatırlatarak, KÜNİB üyesi üniversitelerin yaptıkları çalışmaları anlattı. Gerçekleştirilen projelerin tarihe not düşülecek nitelikte olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Roin Kavrelişvili, “Daha birçok alanda ortak çalışma yapılmalıdır.” dedi.

Moheg Türkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ghadir Golkarian, Amerika Birleşik Devletleri’nden Asya’ya kadar birçok kıta ve ülkede üyesi bulunan KÜNİB’in küresel çapta insanlığa hizmet eden bir kuruluş olduğuna değindi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler