"Kurban Hizmetleri Komisyonu" Bayram Mesaisinde

"Kurban Hizmetleri Komisyonu" Bayram Mesaisinde

Kars Valiliği’nin Kurban Bayramı öncesi vatandaşların, kurban alım, satım ve kesim işlemlerini daha iyi yapabilmesi için kurduğu "Kurban Hizmetleri Komisyonu" bayram boyunca da hizmet verecek.

Tacettin DURMUŞ / KARS

Kars Vali Yardımcısı Mehmet Halis Aydın’ın başkanlığını yaptığı komisyonda, Kars Belediyesi, İl Müftülüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile Orman İşletmesi Müdürlüğü ekipleri görev alıyor.

Kurulan Komisyonu, vatandaşın kurban bayramında daha sağlıklı bir ortamda kurbanlarını kesebilmelerini sağlayacak ve gerekli tedbir ve imkanların sağlanması konusunda alınan kararları uygulayacak.

Kurban Hizmetleri Komisyonun kurulmasıyla ilgili olarak daha önce açıklamada bulunun Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, Vali Yardımcısı başkanlığında kurulan komisyonun, Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurbanlarını bizzat kesmeleri veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunacağını söyledi.

KOMİSYONUN GÖREVLERİ VE YETKİLERİ

“Kurban Hizmetleri Komisyonu, Kars Hayvan Pazarının kurban satış yeri olarak belirlenmesine ve kurban satışlarının burada yapılmasını sağlayacak. Büyükbaş hayvanlar belediyeye ait mezbahada kesilecek. Küçükbaş hayvanlar ise kasaplar halindeki belirlenen yerde kesilecek. Belediyede görevli bulunan kasaplar sözü edilen yerlerde bu kez kurban bayramına özel görevlendirilecektir. Kurban kesim yerlerinin dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan yerlerde, kendi bahçesi veya özel mülkünde kurbanlarını kendi imkanlarıyla kesenlere, dini ve hijyenik şartlara uygun olarak hayvana eziyet vermeden kesilmesi için bilgilendirilecek. Park ve bahçelerde kurban kesilmesine izin verilmeyecek. Kurban atıkları poşetlenerek belediye temizlik ekiplerinin alabileceği şekilde belirtilen yer zamanda bırakılacak. İl ve ilçe müftülükleri ekipleri de kurban satış ve kesim yerlerinin açık adreslerini, Din Hizmetleri Yönetim Sistemine 26 Ağustos’a girecek. Hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri, 28 Ağustos tarihinden itibaren kurul ve komisyon üyesi yukarıda adı geçen kurumların VEB sayfalarında yayınlanacak. İlgili tebliğ doğrultusunda belediyelerce kurban satış ve kesim yerlerinin temizliği ve çevre düzenlemesi yapılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz de kendi görev sahalarına giren komisyonca belirlenen satış ve kesim yerlerindeki hayvanların belge ve sağlık durumlarını kontrol edecek. Daha önce koruyucu aşıların yapılıp yapılmadığını kontrol edecek. Bu koşullara uymayan hayvanların kesimine ve satışına izin verilmeyecek. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz de sağlık alanında vatandaşları bilgilendirecek. Kurban satış yerlerinden kaynaklanan hayvansal dışkılar ve ölü hayvanlar ile kesilen hayvanlardan kaynaklanan hayvansal dışkılar dahil kan, yan ürün olarak değerlendirilemeyen deri ve postları, sakatat, kelle, her türlü kemik ve tüyler, hastalıklı organlar ve dokuları ayıklanacak. Kurban Bayramı münasebetiyle komisyon üyeleri yükümlülüklerini yerine getirme noktasında gerekli tedbirleri alacak. İhtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak. Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak. Kurban satış yerlerinin etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Kesim yerleri genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilecek, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek. Ayrıca insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Kesim alanı ve çevresine evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olunacak şekilde önlemler alınacak.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler