Kurbanlık Damızlık Sığır Sevklerine Dikkat!

Kurbanlık Damızlık Sığır Sevklerine Dikkat!

Kars, Ardahan, Iğdır Veteriner Hekimleri Odası (VHO) Başkanı Vargın Boy, Kurban Bayramı nedeniyle damızlık sığır sevklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

VHO Başkanı Boy, Kars’ın büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye genelinde ilk 5 il arasında bulunduğunu söyledi. Bunun da Kars’ın Türkiye’deki büyükbaş hayvan varlığı ve hayvancılığın durumu hakkında önemli veriler içerdiğinin bir göstergesi olduğunu belirten Boy, “Son günlerde ilimizde yoğun bir şekilde anaç sığır sevkiyatı olduğu görülmektedir. Bu durumu ilk başlarda şöyle yorumlayabiliriz; ‘yetiştiriciler işletmelerindeki verimden düşmüş yaşlı hayvanları elden çıkarıyorlar’ Ama durum onu gösteriyor ki sadece yaşlı hayvanlar değil, damızlık olarak kullanılabilecek hayvanlar da il dışına gitmekte.” Dedi.

Boy şöyle konuştu:

“Eğer bu hayvanlar kesim için gidiyorsa durum vahim olabilir. Bu göstergeden yola çıkarak, ilimizde hatta ülkemizde ileri ki dönemlerde tıpkı birkaç yıl önce yaşadığımız sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz? Büyükbaş hayvan varlığımızda azalma, dolayısıyla hayvanlardan elde ettiğimiz et, süt vb. ürünlerin arzında azalma ve dışa bağımlılık. Bu durumun nedenin araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer lokal bir olaysa bir tedbire gerek yok. Ama bölgesel hatta ulusal bir durumsa acilen tedbir almakta fayda var.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler