Kurtulmuş: ‘Dünya birincisiyiz’

Kurtulmuş: ‘Dünya birincisiyiz’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: 'İnsanı yardımların gayrisafi millî hasılaya bölünmesiyle ortaya çıkan kriterde ise dünya birincisi olan bir ülkedir. Bundan dolayı ne kadar bu yapılan çalışmalarla iftihar etsek azdır' şeklinde konuştu.

Kurtulmuş: ‘Dünya birincisiyiz’

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: 'İnsanı yardımların gayrisafi millî hasılaya bölünmesiyle ortaya çıkan kriterde ise dünya birincisi olan bir ülkedir. Bundan dolayı ne kadar bu yapılan çalışmalarla iftihar etsek azdır' şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin sığınmacılara yardım konusunda 2011 yılında bu yana harcadığı paranın BM hesaplama yöntemlerine göre 4,65 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, bu rakamın içinde yabancıların, Türkiye dışındaki unsurların ve uluslararası kuruluşların yapmış olduğu katkının ise 265 milyon dolar olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AFAD’ın özellikle Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sığınmacı problemiyle birinci derecede ilgili olan kurumların başında geldiğini hatırlatarak, “AFAD; 1,7 milyon kişiye ulaşan Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ana kurumlarımızdan birisi” dedi.

“10 İLDE 22 KAMPIMIZDA 220 BİN KİŞİ AFAD'IN YÖNETTİĞİ KAMPLARDA HİZMET GÖRMEKTEDİR”

Türkiye’nin sığınmacılara yardım konusunda din, dil, etnik köken ve herhangi bir mezhebi ayrım gözetmeksizin Suriye'deki iç savaştan kaçan herkese kapılarını açtığını kaydeden Kurtulmuş, “İlk saniyesinden itibaren yakinen takip ettiğimiz Kobani olayları dolayısıyla Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürt kardeşlerimizle ilgili gelişmeleri hepimiz biliyoruz. 72 saat boyunca Türkiye'ye 200 bini aşkın Kobanili geldi. Yurt dışına gidiyoruz, gittiğimiz zaman karşılaştığımız oradaki yabancı siyasetçilerle, bakanlarla, yöneticilerle konuştuğumuzda, ülkelerin isimlerini vermeyeyim ama birkaç bin mülteciyle karşılaşılan ülkelerin nasıl ‘andım Allah’ diyerek yakındıklarını biliyoruz. Türkiye 72 saatte 200 bin sığınmacıyı kabul etmiş ve hiçbirisinin burnu kanamadan Türkiye sınırları içerisine alabilmiştir. Bu, büyük bir başarıdır ve bu başarıyı bundan sonraki süreçlerde de Türkiye inşallah yeni bir mülteci dalgası olmaz ama böylesine dalgalara karşı da hazırlıklı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, Türkiye'deki yaklaşık 1,7 milyon sığınmacının yaklaşık bin 450'si kayıt altına alınmıştır, geri kalanlar da yıl sonuna kadar kayıt altına alınacaktır. Şu anda 10 ilde 22 kampımızda 220 bin kişi AFAD'ın yönettiği kamplarda hizmet görmektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE İNSANI YARDIMLAR KONUSUNDA DÜNYA BİRİNCİSİ OLAN BİR ÜLKEDİR”

Türkiye'nin sığınmacılara yardım konusunda 2011 yılında bu yana harcadığı paranın BM hesaplama yöntemlerine göre 4,65 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bunun içerisinde sivil toplumun yapmış olduğu birtakım katkılar da var. Üzülerek ifade ediyorum ki bu meblağın içerisinde yabancıların, Türkiye dışındaki unsurların, uluslararası kuruluşların yapmış olduğu katkı ise sadece 265 milyon dolardır. Dolayısıyla, insani yardımlar konusunda, Türkiye, nominal değer olarak dünya 3'üncüsü ama insanı yardımların gayrisafi millî hasılaya bölünmesiyle ortaya çıkan kriterde ise dünya birincisi olan bir ülkedir. Bundan dolayı ne kadar bu yapılan çalışmalarla iftihar etsek azdır” şeklinde konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler