KUYUCUK GÖLÜNDE HIRSIZLIK

KUYUCUK GÖLÜNDE HIRSIZLIK

Kars'ın Akyaka ilçesine bağlı Kuyucuk Gölü bitişiğindeki Kuyucuk Gölü'nün karavan ve barakası tahrip edildi, malzemeleri çalındı.

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Kuyucuk Gölü bitişiğindeki Kuyucuk Gölü’nün karavan ve barakası tahrip edildi, malzemeleri çalındı. Amerika’dan dönen KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu gördükleri karşısında şaşırıp kaldı.

  Dünyanın kuş gözlemcilerinin uğrak yeri haline gelen, 212 kuş türünün bulunduğu, Türkiye’nin ilk yapay adasının yapıldığı, Doğu Anadolu’nun ilk Rasmar alanı olan Kuyucuk Gölü’nde kimsenin aklına gelmeyecek bir hırsızlık gerçekleşti. Kış olduğu için bekçinin bile bulunmadığı alanda kendi haline gelen karavan ve barakada bir çok malzeme kırıldı ve kalanları da çalındı. Bilimsel çalışmaların yapıldığı ve bir çok ünü bulunan Kuyucuk’ta turizm adına utanç veren bu hırsızlık herkesi üzdü.

  Kış mevsiminde göldeki durumu incelemek için Kuyucuk’a giden KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu ve Bilim Koordinatörü Emrah Çoban karavan ve barakanın durumunu görünce şaşırıp kaldılar.

  Çağan Şekercioğlu, “KuzeyDoğa Derneği olarak kuyucuk Gölü’ne geldik. Gölün bir kısmı donmuş. Kuşların hemen hemen hepsi göç etmişler. Ama maalesef çalıştığımız alan tahrip edilmiş ve hırsızlık yapılmış. İl Özel İdare Müdürlüğü’nün bize tahsis ettiği karavanın kapısını çelikle kaplamıştık. Bilim Koordinatörümüz Emrah Çoban bu karavanı düzenlemişti. Maalesef bu çelik kapıyı bile kırmışlar. Camları kırmışlar içindeki malzemeleri dağıtmışlar. Malzemelerin bir kısmı çalınmış kalanları da kırmışlar. KuyucukGölü Türkiye’nin 13’ncü, Doğu ve Güneydoğu’nun da ilk ve tek Ramsar alanıdır. Dünyaca ünlü bir sulak alan.  Bir çok bilimsel çalışmanın yapıldığı, 212 kuş türünün tespit edildiği bir alan. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün kulübesine de girilmiş, camları kırılmış. Valiliğin tahsis ettiği ranzalardan 3’ü çalınmış biri de kırılmış ve kapıda bırakılmış. Çok üzücü bir durum, yapılmaması gereken bir durum. Böylesine önemli çalışmaların yapıldığı, Dünyanın gözünün olduğu bir yerde böylesi bir hırsızlık bizleri çok üzdü” dedi.

  Olayı kınayan ve yerel halkın buraya sahip çıkmasını isteyen Şekercioğlu, şunları söyledi:

  “Burası Kuyucuk Gölü Kuş Araştırma ve Eğitim merkezi. Kış olduğundan burada her hangi bir kuş kalmış mı varsa onları da sayalım diye geldik. Biz burasına sahiplenme beklerken böylesi bir durumla karşılaştık. Ufak olmasına rağmen bizim aylardır çalışma yaptığımız ve adeta evimiz olan kulübemizdeki ranzalar bile çalınmış. Buz Türkiye için Kars için burada araştırmalar yapıyor ve dünyaya tanıtıyoruz. Hem de bölge doğa turizminin gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Yöre halkının gelirinin artması için uğraşıyoruz. Ama gördüğünüz gibi burada devletin malları kırılıp çalınıyor, tarumar ediliyor, yakılıyor. Kış olduğundan burada bekçinin çalıştırılmaması normal. Ama bunu fırsat bilip gelip buradaki malzemeleri çalmak ise çok anormal bir durum. Buna halkımızın sahiplenmesi ve halkımızın koruması lazım. Burada bekçi bile olmadan herkesin burayı koruması ve gözetmesi lazım. Çünkü, burası Kars’ın ve Türkiye’nin çok önemli bir değeri. Burada yapılan bilimsel çalışmaları, Türkiye’nin en büyük ekolojik restorasyonu olan Kuyucuk Adası hem Kars’ın, hem Doğu Anadolu’nun hem de Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli çalışmalar. Bu çalışmaların herkese faydası vardır”


nu.20091228163136..jpg

nu.20091228163242..jpg

Önceki ve Sonraki Haberler
Akyaka Haber