Kuyucuk kurtarılacak mı?

Kuyucuk kurtarılacak mı?

Kuruyan Kuyucuk Gölü'ne DSİ tarafından hayata geçirilecek proje ile Kars Çay'ından yılda 1 Milyon metreküp su takviyesi yapılacak.

Kuyucuk kurtarılacak mı?

Kuruyan Kuyucuk Gölü’ne DSİ tarafından hayata geçirilecek proje ile Kars Çay’ından yılda 1 Milyon metreküp su takviyesi yapılacak.

Doğu Anadolu Bölgesinin ilk ve tek RAMSAR alanı olan ve daha birkaç ay öncesine kadar 227 kuş türünün konakladığı Kuyucuk Kuş Gölü’nün kurumasının, Kafkas Haber Ajansı’nda, Bedir Altunok ile yerel ve ulusal basının gündemine düşmesi üzerine başta Kars Valiliği olmak üzere ilgili kurumlar harekete geçti.

Kuyucuk Gölü’nün bu yıl tamamen kurumasının ve üzerinde konaklayan kuş sayısının parmakla sayılacak kadar azalmasının ardından Kuyucuk’u kurtarmak için oluşturulan Mahalli Sulak Alan Komisyonu bir aya aradan sonra ikini kez toplandı.

Vali Yardımcısı ve Susuz Kaymakamı Musa Evin başkanlığında bir araya gelen ve aralarında Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem’in de bulunduğu komisyon üyeleri, gölün kurtarılması için Valilik Gazi Toplantı Salonunda bir araya gelerek Kuyucuk’u masaya yatırdı.

Toplantıda Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, komisyon üyesi kurumlar olan Arpaçay Kaymakamlığı, Kuzey Doğa Derneği, Kafkas Üniversitesi, Çevre ve Orman İ Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 13. Şube Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 24 Bölge Müdürlüğü,  Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği, Ziraat Odası ve Kuyucuk Muhtarlığının, Kuyucuk Kuş Gölü’nün kuruması ile ilgili olarak gölün kuruma nedenleri ve çözüm önerileri üzerine hazırladıkları raporları slayt eşliğinde sundu.

KUYUCUK’U KORUMA ALTINA ALACAK OLAN MEVCUT KARARLAR…

Mahalli Sulak Alan Komisyonu, başta Kuyucuk Gölü olmak üzere Kars il genelinde var olan mevcut sulak alanların korunması için yasalar kapsamında koruma ve kurtarma tedbirlerini:

 “Mahalli öneme haiz sulak alanların doldurulması ve kurutulmasını yasaktır. Mahalli öneme haiz sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunması esastır.

Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması gözetilir. Mahalli öneme haiz sulak alanlar ve mevsimsel ve daimi akarsu çevresinde katı atık, moloz, hafriyat dökülmesi yasaktır. Mahalli öneme haiz sulak alanlarda yapılacak faaliyetlerde öncelikle, sahip olduğu koruma statüsü kapsamında ilgili kurumundan izin alınması şartı aranır. Mahalli öneme haiz sulak alanlarda mahalli komisyonlarca gerekli görüldüğü takdirde koruma kullanma dengesinin kurmak için eylem planları yapılabilir. Eylem planları ile ilgili her türlü onay ve uygulama mahalli komisyonların sorumluluğundadır. Akarsu yatağında bulunan menderesler bozulmaz. Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için mahalli komisyonlarca gerekli tedbirler alınır veya aldırılır. Mahalli öneme haiz sulak alanlarda komisyonun izni olmadan balıklandırma yapılmaz. Sulak alanların koruma kullanma dengesine ve geliştirilmelerine katkı sağlayacak faaliyetler mahalli sulak alan komisyonu tarafından desteklenir ve teşvik edilir. Ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu mahalli sulak alan komisyonu tarafından sağlanır. Kurutulmuş sulak alanların teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarının geri kazanımı için gerekli tedbirler alınır. Sulak alanlarda su kuşları popülâsyonlarının korunması ve artırılması ile ilgili itina gösterilir. Havzada yapılacak proje ve faaliyetlerin sulak alana etkisi dikkate alınır. Mahalli öneme haiz sulak alanlar ile mevsimsel ve daimi akarsularda saz kesimi orman ve su işleri 13. Bölge müdürlüğü iznine tabidir.” Şeklinde sıralandı.

Doğanay’ın sunumunun ardından adı geçen kurumların temsilcileri hazırladıkları raporlar hakkında söz alarak düşüncelerini ifade ettiler.

EVİN: “GÖLE KARS ÇAYINDAN YILDA 1 MİLYON METREKÜP SU TAKVİYESİ YAPILACAK”

Toplantı sonrası değerlendirmede bulunan Vali Yardımcısı Musa Evin, bir ay önceki toplantıda Kuyucuk Gölü Sulak Alanında meydana gelen kurulmayla ilgili olarak kuruma sebepleri ve çözüm önerileri üzerine rapor hazırlamalarını istediklerini söyledi.

Kurumların konu ile ilgili olarak çok önemli raporlar hazırladıkları da belirten Evin, toplantılardan çıkan sonuca göre, DSİ’nin Kuyucuk’u kurtarmak için 2017 yılında hayata geçireceği proje ile gölün kurtarılacağını açıkladı.

DSİ’nin projesi ile Kars Çayı’nın en yakın bir noktasından Kuyucuk Gölü’ne buharlaşma ve yağış miktarı göz ününde bulundurularak yılda 1 Milyon Metreküp su verileceği kararının aldıklarını da belirten Vali Yardımcısı Musa Evin:  “İlgili bütün kurumlarımız, gölümüzün kuruması noktasında bize sunduğu çözüm önerileri ve sebepleri konusunda birçok sebep vardı ve çözüm önerisi vardı. Arkadaşlarla da bu gün bu raporları istişare ettik. Bu sebepler arasında öncelikle önce çıkan sorun gölün yakın çevresindeki arazilerin yanlış otlatılması ve gölü besleyen kaynakların genelde yüzey sularıyla beslendiği için yeterli derecede yağmur almaması gibi bir sürü sebepler ve bunların çözüm önerileri masaya yatırıldı. Fakat bu saydığım sebeplerin birçoğu yan sebepler. Ama asıl sebep gölün beslenememesi sebebin bize bakan en önemli çözüm noktasındaki kriterimiz de bizim burayı bir an önce beslememiz lazım. DSİ’nin çok güzel bir projesi var. 2017 yılında hayata geçecek. Göle buharlaşma ve yağış miktarı göz önünde bulundurularak yaklaşık en az 1 milyon metre küp su vereceğimiz güzel bir proje fakat biz o zamana kadar beklemeyelim bu zamana kadar da bir şekilde besleyelim. Arkadaşlarla konuştuğumuzda Kars Çayının en yakın noktasında göle gelen su verme konusunda bir hemfikir olduk. Bu geçici çözüm önerisi konusunda DSİ teknik rapor hazırlayacak. Bize maliyeti nedir onu göreceğiz. İnşallah en kısa zaman içerisinde bu geçici çözüm ile 2017 yılında zaten kesin çözüme ulaşıyoruz. İnşallah en kısa zamanda gölümüze su aktararak gölümüzü kurtarma konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler