Kuyucuk Kuş Cennetine Ek Su Getirilecek!

Kuyucuk Kuş Cennetine Ek Su Getirilecek!

Kars'ın Arpaçay İlçesi'nde bulunan ve gölü besleyen derelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle kuruyan Kuyucuk Kuş Cennetine Akyaka ilçesine 42 kilometre uzaklıktaki İbiş Köyünden borular yardımıyla kaynak suyu verilecek.

Kuyucuk Kuş Cennetine Ek Su Getirilecek!

Kars’ın Arpaçay İlçesi’nde bulunan ve gölü besleyen derelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle kuruyan Kuyucuk Kuş Cennetine Akyaka ilçesine 42 kilometre uzaklıktaki İbiş Köyünden borular yardımıyla kaynak suyu verilecek.

Kuyucuk Gölünde karlı zemin üzerinde inceleme yapan ekipler, doğal kaynak suyundan Kuyucuk Göleti’ne de su aktaracaklarını, böylece kuş cennetini kurtaracaklarını söylediler. Daha önce Devlet Su İşleri (DSİ) Kuyucuk Gölünü kurtarmak için 3 kilometre uzaklıktan gelen Kars Çayı’ndan yılda 1 milyon metreküp su aktaracağını bildirdi. Ancak Kars Çayı’nın suyu koli basili (koliform bakteri) çıkınca bu projeden vazgeçildi.

İl Özel İdaresi ekiplerinin yaptığı çalışmalarla Akyaka’nın, göle 42 kilometre mesafedeki İbiş köyünden doğal su kaynağı getirilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine ekipler geçtiğimiz günlerde Kuyucuk Kuş Cenneti civarında etüt çalışması yaptı. Kotlar alındı, ölçümler yapıldı, göl çevresi iyiden iyiye incelendi.

İl Özel İdaresi plan proje yetkilisi Abdurrahman Güvercin, yürütülen bu çalışmalarla hem Kuyucuk Kuş Cenneti’nin suya kavuşturulacağını hem de Kuyucuk Köyü’ne yakın mesafedeki gölete su verilerek büyükbaş hayvanların su ihtiyaçlarının bu göletten sağlanacağını söyledi. Böylelikle, hayvanların göle girmesinin de önüne geçilmiş olacağını belirten Güvercin, çalışmaların bu yıl bitirilmesinin planlandığını belirtti. Güvercin şöyle konuştu:

“Bizim şu anki çalışmamız Kuyucuk Gölü ile Muşko Gölü’ne hayvan içme suyu ve gölümüzün güzel kuşlarına su vermek. Aynı zamanda da 10 köy yaylasına da bu projeden su vermeyi planlıyoruz. Şu anda gölümüze getirecek olduğumuz içme suyunun projesinin ön etüdünü yapıyoruz. Bu projeyi bir an önce yetiştirmek için bugün bu kış mevsimin zorlu koşullarında bu çalışmayı yapıyoruz.”

Kuyucuk Köyü Muhtarı Hasan Ayaz da, “Şu anda göl kenarında çalışmayla, İbiş’ten gelen suyun ölçümleri yapılıyor. Proje tamamlandıktan sonra ihaleye çıkarılacak ve gölümüzün kurtarılması için çalışılacak. İbiş köyü Terelik mevkiinden aktarma borularla su getirilip buradaki göle ve göletlere su verilecek. Şu anda da göl kenarında bunların ölçümleri yapılmakta. Sağolsun İl Özel İdaresi ekipleri de bu konuda son derece duyarlılar ve bu karda kışta çalışmalarını yürütüyorlar.” dedi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler