Kuyucuk Kuş Cenneti’nin kuruma nedenleri

Kuyucuk Kuş Cenneti’nin kuruma nedenleri

KUYUCUK GÖLÜ YÖNETİM PLANI

Kuyucuk Kuş Cenneti'nin kuruma nedenleri

-KUYUCUK GÖLÜ YÖNETİM PLANI

Kuruyan Kuyucuk Gölü'ne DSİ tarafından hayata geçirilecek proje ile Kars Çay'ından yılda 1 Milyon metreküp su takviyesi yapılacak.

Doğu Anadolu Bölgesinin ilk ve tek RAMSAR alanı olan ve daha birkaç ay öncesine kadar 227 kuş türünün konakladığı Kuyucuk Kuş Gölü'nün kurumasının, yerel ve ulusal basının gündemine düşmesi üzerine başta Kars Valiliği olmak üzere ilgili kurumlar harekete geçti.

Kuyucuk Gölü'nün bu yıl tamamen kurumasının ve üzerinde konaklayan kuş sayısının parmakla sayılacak kadar azalmasının ardından Kuyucuk'u kurtarmak için oluşturulan Mahalli Sulak Alan Komisyonu bir aya aradan sonra ikini kez toplandı.

Vali Yardımcısı ve Susuz Kaymakamı Musa Evin başkanlığında bir araya gelen ve aralarında Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem'in de bulunduğu komisyon üyeleri, gölün kurtarılması için Valilik Gazi Toplantı Salonunda bir araya gelerek Kuyucuk'u masaya yatırdı.

Toplantıda Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, komisyon üyesi kurumlar olan Arpaçay Kaymakamlığı, Kuzey Doğa Derneği, Kafkas Üniversitesi, Çevre ve Orman İ Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 13. Şube Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ 24 Bölge Müdürlüğü, Avcılık ve Atıcılık İhtisas Derneği, Ziraat Odası ve Kuyucuk Muhtarlığının, Kuyucuk Kuş Gölü'nün kuruması ile ilgili olarak gölün kuruma nedenleri ve çözüm önerileri üzerine hazırladıkları raporları slayt eşliğinde sundu.

KUYUCUK GÖLÜ YÖNETİM PLANI

Müdür Doğanay toplantıda: 2011 – 2015 yıllarını kapsayan Kuyucuk Gölü sulak alan yönetim planının katılımcılara bir kez daha anlattı. Doğanay, 2010 yılında yapılan yönetim planında göl ve çevresinde ana sorunların belirlendiğini ve bunların içinde göl suyunun azalmasın da tespit edildiğini dile getirdi.

Yönetim planı yapım aşamasında Kuyucuk Köyü'nde gölden herhangi bir su çekimi yapılmadığını da dile getiren Doğanay, plan kapsamında gölün kurumasına neden olan nedenlerin tespitlerini ise şu şekilde sıraladı:

“Köy, içme ve kullanma suyunu açtırdığı kuyular ile yeraltı suyundan ve Kuyucuk soğuk su kaynaklarından sağladığı, Kuyucuk Köyü'ndeki kaynaklar, aynı zamanda bölgedeki hayvanların da içme suyu kaynağını oluşturduğu tespit edilmiştir.

Plan yapılırken yörede yaşayan kişilerle sosyolojik anket yapılmış olup anket sonucuna göre köylülerin yüzde 70'i kaynak suyunu yüzde 10'u kuyu suyunu kullandığı belirlenmiştir.

Planda Kars ve Arpaçay Meteoroloji istasyonlarından alınan tüm veriler kullanılarak Kuyucuk gölünün hidrolojik bütçe hesabı yapılmıştır.  Yapılan su bütçesi hesabına göre: Ekim Kasım-Aralık-Mart-Nisan-Mayıs aylarında etkili yağış neticesinde su fazlalığı yaşanıyor. Fakat Haziran-Temmuz aylarında yağışın azalması ve yüksek sıcaklığa bağlı yüksek ısı girdisine bağlı olarak artan buharlaşma  miktarının kısmen yağışlardan kısmen de birimlerin uygun olması durumunda toprak  neminden karşılandığı; bölgede oldukça kurak geçen Ağustos-Eylül aylarında ise su bütçesi  açısından su eksikliği yaşandığı yapılan hesaplamalar sonucu ortaya konulmuştur.

Ayrıca plan yapım aşamasında Kuyucuk gölü ve gölü besleyen alanlarından su numunesi alınarak ölçüm ve analizler yapılmış  olup gölün su kalitesi belirlenmiştir.”

GÖLÜN KURUMA NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Doğanay, Kuyucuk Gölü yönetim planı ve kurumların vermiş olduğu teknik raporların değerlendirilmesi sonucunda, gölün kuruma nedenleri ve çözüm önerilerini ise “1.  Bölgede sulak alanı korumak ve akılcı kullanmak için gölün etrafındaki köylerin üyesi olduğu bir birlik oluşturulmalıdır. Birliğin amacı; “Göl bölgesinde bulunan çevre sorunlarını gidermek, gölde oluşan kirliliği önlemek, gölden ve çevresinden ortak yarar sağlamak ve suyun seviyesini dengede tutmak için gerekli tedbirleri almak olmalıdır

2.       Kurak mevsimlerde Kuyucuk Gölü seviyesini muhafaza etmek için en yakın su kaynağından su getirmek veya DSİ tarafından yapılacak olan Kars Barajı projesi kapsamında yapılacak olan kuşaklama kanalları vasıtası ile Kuyucuk Gölü'ne su verilmesi

3.       DSİ tarafından göle gelen sedimanın tutulması için uygun yapıların yapılması

4.       Göle otlamak için gelen hayvanların güzergahlarının ve su içebilecekleri ortamların belirlenerek uygun yapıların yapılması (İl Tarım Müdürlüğü, İl özel idaresi, Orman ve Su işleri)

5.       Sediman taşınımı engelleyecek ve ekonomik olan bitki türlerinin ekimini yapmak (İl Tarım, Ziraat Odası, Orman ve Su)

6.       Gölün doğu yakasında yer alan bölgeler ve tarım alanlarında, tarla sahiplerine yönelik erozyonu engelleyici yöntemlerin kullanılması için bilgilendirme yapmak (İl Tarım, Ziraat Odası, Orman ve su işleri)

7.       D.S.İ. tarafından uygun yerlerde bentler ve göletler yapılması.”şeklinde derlediklerini söyledi.  (kha)

Önceki ve Sonraki Haberler