KuzeyDoğa, 2015'i Nasıl Geçirdik?

KuzeyDoğa, 2015'i Nasıl Geçirdik?

Doğada daha çok vakit geçireceğiniz bir sene diliyoruz!

2015 KuzeyDoğa için birbirinden parlak başarılarla dolu bir sene oldu. Bir çok gönüllümüz Kars ve Iğdır'da kuşlarla ilgili saha çalışmalarımızda yanımızdaydı. Büyük etoburların hayat şartlarını iyileştirmeye yönelik yürüttüğümüz projeleri derinleştirmek için yerel halktan bilgi almaya ve uydu takip sistemiyle etoburların davranışları ile ilgili veri toplamaya devam ettik.


Dostlarımız devam eden projelerimize kaynak sağlamak için tam anlamıyla dudak uçuklatacak işlere imza attılar. Uluslararası kurumlar çalışmalarımıza kaynak sağlamak için seferber oldu. Ödüller aldık. Makalelerimiz prestijli akademik yayınlarda yer buldu.  Ülkenin yoğun gündemine rağmen yaptığımız çalışmalara basın tarafından geniş yer verildi.

2016'da da canlı soylarının tükenmediği, doğal döngü çöküşlerinin engellendiği ve insanların doğanın korunmasından en az yaban hayat kadar fayda sağladıkları bir dünya vizyonu ile çalışmalarımıza devam ediyor olmanın heyecan ve mutluluğunu duyuyoruz. Sizlerin de bu süreçte KuzeyDoğa'ya verdiği ve her zaman arkamızda hissettiğimiz destek bizi cesaretlendiriyor.

Ashoka 2015’te Çağan Şekercioğlu’nu seçti!

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka, her yıl acil toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren üç sosyal girişimciyi destekliyor. Program dahilinde 2015 yılında Türkiye’den KuzeyDoğa Derneği aracılığı ile Doğu Anadolu’da faaliyetler yürüten Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu Ashoka fellow seçildi.

Devrim Celal Andorra Prensliği'ni Koşarak 10.000TL Bağış Topladı

Devrim Celal 26-28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşen Andorra Ultra yarışında hiç durmadan 112 km koşarak prensliğin etrafında tam bir daire çizdi. Parkur üzerinde Andorra’nın en yüksek dağı Comapedrosa dahil olmak üzere 7 tepeye toplam 9.942m tırmanış gerçekleştirdi. Rakiplerinin yarısından fazlasının bitiş çizgisine ulaşamadığı yarışı 41 saat içinde bitiren Celal, bu kampanya ile KuzeyDoğa Derneği için toplam 10,000TL bağış topladı.  

2015 Yılının İlk Fark Yaratanı Çağan Şekercioğlu oldu!

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programı yedinci sezonu ilk Fark Yaratan’ı ekolog, kuşbilimci, doğa koruma bilimci, doğa fotoğrafçısı ve Türkiye'nin ilk tropik biyoloğu Doç.Dr.Çağan Şekercioğlu oldu.

AnimalPlanet'ten Büyük Etobur Çalışmalarına Destek

Animal Planet’in sevilen yüzü Jackson Galaxy’nin “Catification” kitabı Türkiye’de Türkçe olarak basıldı. Evlerini kediler için daha eğlenceli hale getirmek isteyen kedi babaları ve kedi anneleri için düşünülmüş bol renkli ve resimli bu kitabın satışından elde edilen gelirlerin bir kısmı büyük etobur çalışmalarında kullanılmak üzere kitabın yayıncısı GeoTurka tarafından KuzeyDoğa Derneği’ne aktarıldı.

KuzeyDoğa Derneği Hakkında

Çağan Şekercioğlu’nun kurduğu ve başkanı olduğu Kuzey Doğa Derneği’nin faaliyetleri sonucu Kuyucuk Gölü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar koruma alanı olarak seçildi. Aras Nehri Kuş Cenneti de tabiatı koruma alanı olarak belirlendi. Dernek, kamu kurumlarına sağladığı ücretsiz bilimsel ekolojik destekleri sonucu Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru da hayata geçirildi.

Çağan Şekercioğlu Hakkında

Çağan Hakkı Şekercioğlu, ekolog, kuşbilimci, doğa koruma bilimci, doğa fotoğrafçısı ve Türkiye'nin ilk tropik biyoloğudur. Çocukluğundan beri doğaya karşı ilgisi olan Şekercioğlu, Robert Koleji’nde okuduğu dönemde Türkiye’nin ilk biyoloji olimpiyatları takımında yer aldı. Bu takım ile birlikte Hollanda’da yapılan yarışmada gümüş madalya kazandı. Lisans eğitimini dünyanın sayılı üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Çağan Şekercioğlu, 2003'te Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden ekoloji ve ornitoloji doktorasını aldı. Üniversite eğitimi için ayrıldığı Türkiye’ye bir bilim adamı olarak Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı’da biyoçeşitlilik ve ekolojik araştırmaları yapmak üzere geri döndü. Yaptığı çalışmalardan dolayı 2011 yılında National Geographic tarafından Yılın Yükselen Kaşifi seçildi. Çağan Şekercioğlu, 2003 yılında başlattığı Kars-Iğdır Biyolojik Çeşitlilik Projesi’nin bir ürünü olarak 2008 yılında Kuzey Doğa Derneği’ni kurdu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler