KuzeyDoğa'nın Kuyucuk Analizi!

KuzeyDoğa'nın Kuyucuk Analizi!

Merkezi Kars'ta bulunan KuzeyDoğa Derneği'nin gönüllü üyeleri, Iğdır Aras Kuş Cenneti ve Kars Akyaka Kuyucuk Gölü civarında kamp kurarak bilimsel çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. “Kuşlarla iyi anlaşıyoruz” diyen gönüllüler, işleri çok sevdiklerini v

KuzeyDoğa'nın Kuyucuk Analizi!

-DOĞAYA DOKUNAN GÖNÜLLÜLER

Merkezi Kars’ta bulunan KuzeyDoğa Derneği’nin gönüllü üyeleri, Iğdır Aras Kuş Cenneti ve Kars Akyaka Kuyucuk Gölü civarında kamp kurarak bilimsel çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. “Kuşlarla iyi anlaşıyoruz” diyen gönüllüler, işleri çok sevdiklerini ve gelecekte kendilerinin de çevre konusunda önemli adımlar atmak istediklerini belirtiyorlar. Gönüllüler sadece Türkiye’den değil bir çok Avrupa ülkesinden de Kuyucuk’a akın ediyorlar. Kuş gözlemcileri, kuş halkalama uzmanları bir bir ve gruplar halinde Kuyucuk’a gelerek bilimsel çalışmalarını yürütüyorlar.

GÖNÜLLÜLERİN KUYUCUK’A BİR GÜNÜ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Güler Bozok, “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hidrobiyoloji’de yüksek lisans yapıyorum. KuzeyDoğa Derneği’nin eski gönüllülerindenim. Şuanda da bir aydır buradayız. Daha önce Aras Kuş Cennetinde halkalama çalışmalarına katıldım. Bu hafta Kuyucuk gölündeyiz. Daha öncelerinde de yine KuzeyDoğa Derneğinin yaptığı diğer çalışmalara gönüllü olarak katılmıştım. Çizim kursuna ve yaban hayatı ile ilgili olan diğer çalışmalara katıldım. Burada gönüllüler için bir günü özetlemek gerekirse; Yaşamak için gereken, yemeğimiz, kişisel temizlik olsun onun dışında arazi çalışmaları, sabah gündoğumu ile beraber uyanıp, ağları açıp daha sonra saat başı kontrollerle kuşları ağlardan çıkartıyoruz. Uzman halkacı gözetiminde kuşlar halkalanıp geri bırakıyoruz. Öğlen vaktine kadar bu devam ediyor. Tekrar bir dinlenme süremiz var. Akşam tekrar gece 23.00’e kadar bu çalışma devam ediyor.” dedi.

KUŞLARLA İYİ ANLAŞIYORLAR

Kuşlarla iyi anlaştıklarını da belirten Bozok, “Kuşlarla tanışmamda zaten ilk halkalama çalışmasında başladı. Doğaya dokunmak diye de bir terim var. Bunu gayet iyi yaşıyorsunuz burada. Dürbünle, teleskopla bir kuşu uzaktan izlemek, davranışlarını görmek ayrı bir güzeldir. Ama o kuşu elinize almak, dokunmak ayrı bir güzelliktir. Ekstra da burada yapılan çalışma da yine aynı şekilde gayet verimli. Kuşların göç yollarını araştırmak açısından olsun, üzerinde veri çalışmaları almak olsun gayet güzel.” diye konuştu.

9 YILDIR BU BÖLGEDE

KuzeyDoğa Derneği alan sorumlusu Yakup Şaşmaz da, şunları söyledi:

“2005 yılından beri kuzey doğa derneğinde gönüllü olarak devam ediyorum. 2005 yılından beri hem Aras hem de Kuyucukta çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada kuş göçü çalışmalarını yapıyoruz. Göç eden kuşları ayaklarına halka takıp tekrar doğaya salıyoruz. Ben biyoloji öğrencisiyim. İlk Kars’a gelme olayım aslında Kafkas Üniversitesinde okumak için geldim.  2005 yılında Çağan hocamızla tanıştım. Sonrasında zaten hayat değişti. Sadece bu kuşlarla değil, memelilerle ilgili, çizim kursu, diğer çalışmalarda da bulundum. Ama daha çok kuş göçleri ile ilgili çalışmalarda bulundum. Alan sorumlusuyum şuanda hem Kuyucuk hem de Aras Kuş Halkalama ve Eğitim Merkezinde. Oraya gelen insanlara hem kuşlarla ilgili eğitimler verip, hem de doğaya daha iyi nasıl saygılı olabilirler, doğaya nasıl uyum sağlayabilirler, doğayı kirletmeden nasıl yaşanabilir onların eğitimini veriyoruz. Gelecekte doğayı kurtarabilmek için daha büyük şeyler, Türkiye’de bunlar yeni yeni başlıyor ama halen birçok alanda tökezlemeyle devam ediyor doğa koruma çalışmasında. Örneğin ben şuanda yüksek lisansı bitirdim. Doktoraya devam edip üniversitede en azından bilimsel çalışmalara devam ediyoruz. Çünkü geçerlilik gören şeyler üniversitelerde yapılanlar çoğunlukla. Dernek çalışmaları var ama kurumlar genellikle kabul etmiyorlar. Bilim adamı olarak baktıkları için bazı şeylere oralarda devam etmeyi düşünüyorum. Yine bu alanda 9 yıldır buradayım zaten. Aslen Ankaralıyım ama Karslı oldum artık. Buralarda devam edeceğim. Çünkü batı da daha fazla çalışma yapılmış. Doğu fazla bilinmiyor. İnsanlar doğu’ya baka gözlerle bakıyorlar. Başka durumlardan dolayı başka gözlerle bakıyorlar. Ama benim en sevdiğim alanlardan bir tanesidir bu taraflar.”

İNGİLTERE’DEN KUYUCUK’A KUŞ SEVDASI

İngiltere’den gelen Uzman Halkacı Oliver Slessor ise, “Kuş halkalama uzmanıyım. Ve burada KuzeyDoğa Derneği çalışmalarına destek olmak Türkiye’nin kuşlarını tanımak, araştırma projelerine gönüllü olarak destek olmak için bulunuyorum. Daha önce birçok Avrupa ülkesinde kuşları halkalıyorum. Kuyucuk gölüne de ve Aras Nehri Kuş cennetine de burada ki farklı kuş türlerini tanımak için geldim. İkisi de çok önemli alan. Neden korunmaları gerektiğini çok iyi anlıyorum bu alanları görünce. Farklı alanlar farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyorlar. Ama bu alanların korunması hem bu kuş türlerinin hayatlarını devam ettirmesi, hem de göçlerinin diğer faktörlerinin araştırılması için çok önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

ŞEKERCİOĞLU’NUN DOKTORA ÖĞRENCİSİ KUYUCUK’TA

Utah Üniversitesi Doktora Öğrencisi Eyan Buechley de, “Çağan Şekercioğlu’nun doktora öğrencisiyim. Bu bölgede hem KuzeyDoğa Derneği çalışmalarını görmek, hem de araştırma çalışmalarına katılmak için bulunuyorum. İlgi alanım kuşlar. Ve özellikle uydu vericileri ile takip edilen küçük akbabaları araştırmak için burada bulunuyorum. Ve bu doktora tezi çalışmamı parçası olacak. Bölgede ki diğer kuş türleri ile de ilgileniyorum.” dedi.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler