Lal Gece’nin galası Kars Şehir Sinemasında yapıldı

Lal Gece’nin galası Kars Şehir Sinemasında yapıldı

Başrolünü İlyas Salman'ın oynadığı Ardahanlı yönetmen ve senarist Reis Çelik, son filimi olan 'Lal Gece'nin galasını, filmin çekimlerinin gerçekleştirildiği Ardahan'ın Aşık Şenlik Kasabası'nınsan sonra Kars Şehir Sineması'nda yaptı.

 

Kars Şehir Sineması’nın katkılarıyla gerçekleştirilen gala gecesinde, salonu dolduran Karslılar filmi ilgiye izlediler. Filimin sonunda ise yönetmen ve senarist Reis Çelik ile filmde ‘Gelin’ karakterini oynayan Aşık Şenlik Kasabasından Dilan Aksüt, seyircilerle film hakkında kısa bir söyleşi yaptılar. Söyleşinin ardından da Çelik, seyircilerin sorularını ve cevaplandırdı.

Filmin başrol oyuncusu İlyas Salman da rahatsızlığı nedeniyle gala gecesine katılamadı.

FİLM HAKKINDA:

Ünlü oyuncu İlyas Salman’ın dışında, başrol oyuncusu çocuk gelin Dilan Aksüt ile birlikte filmde rol alan bütün amatör oyuncular, kasaba halkından oluşuyor. Filmde, henüz ergenliğe girmiş küçük bir kız olan "gelin" uzun yıllar hapis yattıktan sonra memleketi olan köyüne geri dönen ve kendisinden 50 küsur yaş büyük "damada" sorgusuz sualsiz verilmesi anlatılıyor. Çocuk gelin düğünün ardından gerdek odasına konur. Gelin, önce korkar ve ağlar hatta direnir. Başına ne geleceğinden hem habersiz, hem de yarım yamalak kulaktan dolma laflarla donanmıştır. Gerdek odasında tüm korkusuyla oturan gelin, dedesi yaşındaki damadın odaya adım atmasıyla gerçeklerle yüzleşmeye başlar.

Sinemaya, belgesel filmlerle adım atan ve Işıklar Sönmesin filmi ile ilk kurmaca uzun metrajlı işine imza atan yönetmen ve senarist Reis Çelik'in son filmi Lal Gece, Türkiye'nin kanayan yaralarından biri olan "çocuk gelinler" dramını gerçek bir öyküden yola çıkarak beyaz perdeye taşıyor. Çelik'in diğer filmlerinde de koruduğu gerçekçi ve toplumsalcı bakış çizgisi, bu yapımda da farklı bir bakış açısı ile seyirci karşısına çıkıyor. Başrollerde ise İlyas Salman ve bu kasabada yaşayan Dilan Aksüt yer alıyor.

Ardahanlı yönetmen ve senarist Reis Çelik, gala öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu’nun acı bir gerçeği olan ‘Çocuk gelin’ olaylarının çevrede görülmemesine rağmen Türkiye’nin bir çok yerinde yaşandığına dikkat çekti.

Çektiği filmlerin galalarını, filmin çekildiği yerlerde yaptığını belirten Çelik, “çok güzel bir ortam. Çocukluğumda insanlar çekirdek yiyerek barış içersinde sinema filmi izlerlerdi. Bu nedenle zaman ve kültür paylaşılırdı. Aradan 50 yıl geçtikten sonra bu kültürü tekrar yaşatmaya çalıştık ve filimde oynayan köylülerimizle bir araya geldik. Çünkü birbirimizden uzaklaşmıştık. Ben Anadolu’da olduğu gibi Kars ve Ardahan’da geçmişte yaşadığım sinema keyfini her filmi çektikten sonra burada filmi çektiğim yerde yaşatmak istiyorum. Bu filmi bu kasabada ve bu halkla birlikte çektik. Filimin oyuncuları da başrollerde İlyas Salman ve bu köyde çocuk gelini oynayan Dilan Aksüt ve belde halkı oynadı. Köylülerim, bize çok büyük destek verdiler. Bu nedenle bu filmin galasını da bu kasabada yapmak istedim. Ben, filmlerimi nerede çektiysem galasını da orada yapar ve ilk önce o insanlarla paylaşırım. Daha önce yine kış ortasında donan Çıldır Gölü üzerinde çektiğim başrolünü Tucer Kurtiz’in oynadığı İnat Hikayeleri filminin galasında da, göl üzerinde kardan perde kurarak gerçekleştirmiştik. Bu filmde de, çocuk gelinlerin dramını konu ettik.” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler