Litvanya Büyükelçisi Kars’ta

Litvanya Büyükelçisi Kars’ta

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOOB) tarafından organize edilen program kapsamında Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen'in davetlisi olarak Kars'a geldi.

Litvanya Büyükelçisi Kars’ta

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOOB) tarafından organize edilen program kapsamında Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen’in davetlisi olarak Kars’a geldi.

Büyükelçi Kudzmanas temasları kapsamında ilk olarak Kars Vali Vekili Akif Pektaş’ı ardından da, Kars Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Kudzmanas ziyaretleri sırasında Vali Vekili Akif Pektaş ve Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen ile bir süre sohbet ederek iki ülke arasında ve Kars ile Litvanya arasında oluşması muhtemel ekonomik işbirliği fırsatlarını paylaştılar.

Ziyaretlerin ardından Büyükelçi Kudzmanas, Kars Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıya katıldı. Grand Ani Otel’de düzenlenen toplantıda Büyükelçi Kudzmanas, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, odanın meclis üyeleri, odaya bağlı Karslı işadamları ve Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüsnü Kapu ile bir araya geldi. Toplantı sonrasında Kars Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Fahri Ötegen, Büyükelçi Kudzmanas’a ziyareti anısına porselen plaket taktim etti. Büyükelçi Kudzmanas’a Ötegen’e yakın zamanda bağımsızlığını ilan eden ve 10 yıl önce AB’ne giren Litvanya’yı anlatan kitaplar ve broşürler hediye etti.

Toplantıda Kars Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlan ‘Kars Ekonomisine Genel Bakış ve Uygun Yatırım Alanları’ konulu sunum, slayt eşliğinde Büyükelçi Kudzmanas ve katılımcılara sunuldu.

Kars Sanayi ve Ticaret Odası Akademik Danışmanı Kafkas Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N.Savaş Demirci tarafından yapılan sunumda, Kars’ın Litvanya veya diğer ülkelere ihraç etmesi muhtemel bal, kaşar, tarım ve hayvansal ürünler anlatıldı. Sunumda ayrıca Bakü Tiflis Kars Demiryolu Projesi ve bu projeye bağlı olarak Lojistik Merkezin önemi, bu yıl açılması planlanan Aktaş ve Türkgözü Sınır Kapısının Kars için önemi ve yeni teşvik sistemi anlatıldı.

Kars Sanayi ve Ticaret Odası tarafından hazırlanan sunumu Büyükelçi Kudzmanas ve katılımcılara aktaran Kars Sanayi ve Ticaret Odası Akademik Danışmanı Kafkas Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N.Savaş Demirci Kars’ın nüfusunun 296 bin 466 olduğunu ve halkın yüzde 44’ü il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 56’sının ise belde ve köylerde yaşadığını aktardı. Merkez ilçe nüfusun ise 79 bin 289 olduğunu da belirten Demirci, yaklaşık 18 bin üniversite öğrencisinin de bu nüfusa dahil olduğunu söyledi.  Demirci, Kars’ın gerinde bıraktığımız 2014 yılında toplam İthalatının 3 Milyon 375 bin Dolar ve toplam ihracatının ise 1 Milyon 420 bin dolar olduğunu da aktardı. Yine geçtiğimiz yıl içerisinde Kurumlar Vergisi mükellef sayısının 706, kamu yatırımların ise 178 Milyon TL olduğunu da aktaran Demirci, 2014’te 156 yeni şirket kurulduğunu ve 2013’e göre yeni kurulan şirket sayısı yüzde 136 oranında arttığını belirterek yıllık artış oranına göre Kars’ın Türkiye’de 1. Sırada olduğunu ve 2013 yılında Kars’ta 66 yeni şirketin kurulduğuna da sunumunda yer verdi.

Demirci, Kars’ın teşvik sistemi olarak da Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır ile birlikte TRA2 sektörlerin ekonomi içindeki payları-2011 TR’de tarım %9, sanayi %26, hizmetler yüzde 65 ve TRA’de istihdamın sektörel dağılımı-2013 TR’de tarımın yüzde 24, sanayinin yüzde 26, hizmetlerin ise yüzde 50 olduğunu da kaydetti.

Demirci sunumunda Kars’ın ürettiği mal ve hizmetleri yurt dışından daha çok yurt içinde satmakta olduğunu da belirterek Kars’ın 2013 verilerine göre il içi ticaret hacmi ve en fazla mal ve hizmet ihraç ettiği illeri de sıraladı.

Demircinin ardın da Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas söz alarak 10 yıl önce Avrupa Biriliğine giren 3 milyon nüfuslu ülkesinin ekonomik yapısını, ülke profilini anlatarak Türkiye ile Kars’ta yapacakları yatırım fırsatlarını değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi. Kudzmanas sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. kha 

 

Önceki ve Sonraki Haberler