Mazotun pahalı olması çiftçiyi göçe zorluyor

Mazotun pahalı olması çiftçiyi göçe zorluyor

Akyaka Ziraat Odası Başkanı İhsan Tazegül, Akyaka ilçesinin tarım ve hayvancılık alanında Kars'ın en önemli ilçelerinden biri olduğunu söyleyerek, daha önceleri pancara ilk başlandığı zamanlarda 30 bin dönüm pancar ekildiğini şimdi ise 10-12 bin dönüm pan

 

Bunun gerekçesini de mazotun pahalılığına bağlayan Tazegül, çiftçiye mazotun ucuz verilmesinin gerektiğini söyledi. 
 
Mazotun pahalanması, pancara kota konulması, bu nedenlerden dolayı çiftçinin ektiğinin karşılığını alamaması nedeniyle sorunlar yaşandığına dikkat çeken Tazegül, “Gerçekten çiftçimize bu konuda çok büyük haksızlık oldu. Hükümet çiftçilerimize mazotu indirimli verse o zaman çiftçilerimiz ileriye dönük pancar ekiminde 30-40 bin dönem rahatlıkla pancar ekimi yapılabilir. Ama mazotun pahalı olması nedeniyle bu konuda mağduriyet yaşanmıştır.” dedi.
 
PİYASA ÇOK KIRIK
İlçede büyük oranda göç yaşandığını da söyleyen Tazegül, “Hayvanlıkta köylülerimiz bundan 2-3 yıl önce piyasa değeri ne idi ise şimdi onun bile altındadır. Hayvancılıkta büyük ölçüde bir ilerleme olmadı. Piyasa çok kırık. Bu açından da çiftçimiz, köylümüz mağdurdur. Köylü ve çiftçi de geçim kaynağı bulmak için mecburen başka illere göç ediyorlar. Ya oğlunu gönderiyor ya kendisi gidiyor ve bir ayağını Büyükşehirlerde bırakıyor.” şeklinde konuştu. 
 
KÖYLÜNÜN BİR AYAĞI ŞEHİRDE
Çok eski yıllarda köylünün çocuklarını ve torunlarını tarlalara götürerek, hayvan baktırarak yetiştirdiklerini, şimdi ise köylünün bunları öğretecek ne çocuk ne de torunlarının yanında bulabildiğinden de yakınan Tazegül, böyle gitmesi halinde göçün de artmasıyla bu bölgelerdeki tarım ve hayvanlığın daha da azalmasından endişe duyduklarını kaydetti. Günümüzde tarımın teknolojiyi iyi yakaladığını da belirten Tazegül, “Tarım önce sapanla yapılıyordu sonra traktör pulluklarıyla yapıldı, şimdi ise çiftçi sapını tarlada dövecek hale geldi. Eğer bu tarımdan verim alınırsa gençlerde bir umut ışığı görür ve bölgeden göç etmezler. Diyelim ki bir kişinin 100 dönem yeri var. Bunu kullanmak için o yılını heder ediyor. Eğer onun karşılığında bir şey alıyorsa ikinci sene o kişi de, oğlu da o tarlayı işlemeye devam ediyor. Eğer kazanç bir önceki yıla göre düşerse bu defa da umutsuzluğa kapılıp bir daha da buralara gelmek istemiyor ve metropol kentlerde para kazanabilmenin derdine düşüyor. Çünkü bakıyor ki emeği boşa gitmiş. Göçte bundan dolayı oluyor. Köyde bulunan şehirde de bulunur ama gençlerimiz büyük şehirlere yerleşmeyi, orada hayatını sürdürmeyi, kendi çalışarak para kazanmayı tercih ettiği için, gelirini oralardan sağladığı için köylülerin bir ayağı da ister istemez şehirlerde oluyor.” dedi.
 
ODALARIN BİRLİKTELİĞİ
Köylülerin, çiftçilerin, hayvan yetiştiricilerinin devlet desteklerinden en iyi şekilde yararlanmak istediklerini ve bu isteklerini de her ortamda dile getirdiklerini de hatırlatan Tazegül, kendilerinin de bu itek ve talepleri ilgili ve yetkililere sürekli ilettiklerini ve çözüm konusunda da elerinden geldiği kadar gayret sarf ettiklerini ifade etti. Tazegül, ayrıca. Akyaka ilçesindeki STK’lar ile el birliği içinde çalıştıklarını da kaydederek, “Birbirimize sevgi ve saygı içerinde destek veriyoruz. Bilgi ve birikimlerimizi paylaşıyoruz. Çünkü hedefimiz ilçemiz vatandaşlarının daha refah bir yaşam içinde olmaları ve ekonomi bağımsızlıklarını kazanarak huzur içinde yaşamalarını bağlamaktır.” şeklinde konuştu.
 
ANKARA’DAN TALEPLER
Tazegül, çiftçilerin, köylülerin sorun ve sıkıntılarının giderilmesi konusunda hükümetten beklentilerinin olduğunu da ifade eden Tazegül, “Şu anda gündemde olduğu için Adliye’nin geri verilmesini isterdik, inşallah o da kabul ederdi. Derdik ki o ki kaldırdınız hiç değilse Kars merkeze bağlasaydınız. Kars’a gitmemiz devlete de faydalı olurdu. Devlet bir zamanlar zarar ediyor diye treni kaldırmıştı. Şimdi ise o trenin daha iyi çalışması için Adliye’nin Kars’a bağlanması daha doğru olurdu. Çünkü vatandaş sabah saat: 07.30’da Kars’a gittiğinde mesai başlangıç saatinde Kars’ta olurdu. Gün boyu işlerini tamamladıktan sonra aynı trenle akyam geri dönmesi çok daha kolay olurdu. Arpaçay ise bize çok istikamette kalıyor. Eğer Başbakan Erdogan ile görüşme imkanımız olsaydı ‘bizi Kars’a bağlayın’ derdik. Hem bizim açımızdan hem de devletin kar etmesi açısından Adliye’nin Kars’a bağlanması daha mantıklı olurdu. Pancar ekimi konusunda da çiftçimizin mazotunu ucuz verirse çiftçimiz bir sonraki yıl daha fazla pancar eker.” dedi.
kha

Önceki ve Sonraki Haberler