Meçhul Asker Anıtı kurtarılıyor

Meçhul Asker Anıtı kurtarılıyor

MEÇHUL ASKER ANITI ŞEHİTLER VE GAZİLER MÜZESİ OLUYOR

Meçhul Asker Anıtı kurtarılıyor

-MEÇHUL ASKER ANITI ŞEHİTLER VE GAZİLER MÜZESİ OLUYOR

-YAPIMI SÜREN GAZİLER EVİ’NE 300 METRE MESAFEDEKİ BÖLGE ANLAMINA UYGUN POZİSYONU SOKULUYOR

-ESKİDEN TÖREN ALANI OLARAK DA KULLANILAN MEÇHUL ASKER ABİDESİ SONSUZA KADAR AYAKTA TUTULACAK

-ABİDE, BALLY VE TİNERCİLERİN BULUŞMA MEKANI OLMAKTAN KURTARILIYOR

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk’ün girişimleri ve Kars Valiliğinin destekleriyle Meçhul Asker Anıtı yanındaki atıl durumda bulunan bina Şehitler ve Gaziler Müzesi olarak düzenleniyor. Bu ayın sonuna bitirilmesi planlanan binanın, yapımı süren Gazi Evi’ne yakın olması şehit yakınları ve gazileri sevindiriyor.

Bülbül Mahallesinde bulunan ve madeni levhası üzerine madeni harflerle yazılı Meçhul Asker Anıtı Kars Çayı kenarında duruyor. Anıtın çevresindeki restoran ise yıllardır kullanılmadığı için atıl durumda. Atıl durumdaki bu binanın da camlarının kırılması, ballycilerin ve tinercilerin mesken tuttuğu daha başka kötü niyetlilerin uğrak mekanı olması Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk’ü harekete geçirdi. Öztürk, yıllar önce başlattığı çalışmada valilikten, belediyeden, emniyetten, askeriyeden de destek alına önemli bir yol kat etti. Binanın Şehitler ve Gaziler Müzesi yapılması için düzenlenmesi, restore edilmesi, bahçesinin park düzenlemesi gibi çalışmaların başlatılmasına vesile oldu. Kurumların desteği, Çimento Fabrikası ve işadamların da desteği ile hızlandırılan çalışmaların bu ay sonuna bitirilmesi planlanıyor.

YILLARDIR ATIL DURUMDAYDI

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk, “Şehitlik olan Meçhul Asker Abidesi gerçekten de çok atıl bir durumda kalmış. Atıl olduğu için de tinerciler, ballyciler, içkiciler, zinacılar burayı işgal etmiştiler. Şehitler ve Gaziler Derneği Başkanı olarak bana da bir görev düşeceğini düşünerek hareket ettim. Bu yerin Şehitler ve Gaziler Müzesi yapılmasına karar verildi. Sağ olsun giden Valimiz Eyüp Tepe’ye de bu durumu anlattık. Sayın valimde bize bu konuda yardımcı oldu. Milli Emlak ve Defterdarlıkta bu binanın bize tahsis edilmesi için yardımcı oldu. Hatta Koruma Kurulu bu konu üzerinde daha çok durdu. Onlarla da görüşüp yazışmalar yaparak bu binanın Gazi ve Şehitler Müzesi olarak bize tahsis edilmesini sağladık.” dedi.

VALİLİKTEN JET DESTEKLER

Öztürk ayrıca. “Yeni gelen valimiz Günay Özdemir beye de gittik ve ziyaret ettik. Sayın valimize de durumumuzu anlattık. Binanın çok berbat bir durumda olduğunu söyledik. ‘Ecdadımızın kemikleri orada sızlıyor’ dedik. Bunu önleyebilmek için bu binayı Gazi ve Şehitler Müzesi ve Parkı olarak değerlendirmek istiyoruz dedik. Sayın valimiz de bize yardımcı oldu. Hatta bu konuda bize 22 bin TL tahsis etti.” diye konuştu.

ŞEHİTLER VE GAZİLER MÜZESİ’NE PARK DA YAPILIYOR

Şu an çalışmaların sürdüğü bölgede eksiklerinin olduğunu ve bu eksiklikleri çeşitli kurum ve kuruluşlar sayesinde giderdiklerine de değinen Öztürk, “Garnizon Komutanımız da su ve lavabo kısımlarını yapmaya çalışıyor. Emniyet Müdürümüze de gittik ve o da bize çok büyük yardım yaptı. Hem maddi hem de manevi yönden bize destek oldu. Hatta buraya bir aydır polis ekiplerini gönderiyor. Ballycileri, içkicileri bize zarar vermemeleri için uzaklaştırıyorlar. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Çimento Fabrikasına gittik, işadamlarımıza gittik, sağ olsunlar herkes kendi gücünce bize yardım etmeye çalışıyor.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti. Şehitler ve Gaziler Müzesi’nin parkını da düzenleyeceklerini kaydeden Öztürk, “Bölgeye kameralar da koyacağız ve burayı halka açık yapacağız. Ecdadımızın bu toprakları bize ne zorluklarla bıraktığını unutmayarak gelecek kuşaklara aktarmamız için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bize yardım ve öncülük edip burayı bize kazandırmaya çalışan herkese çok teşekkür ediyoruz. Buradaki ecdadımızın da bundan sonra rahat uyuyacağına inanıyorum. Bir aksaklık olmazsa Ağustos’un sonuna doğru buranın açılışını sayın valimize yaptıracağız.” şeklinde konuştu.

BİR ZAMANLAR TÖREN ALANIYDI

Meçhul Asker Abidesinin eskiden tören alanı olduğunu ve günümüzde de aynı ortama getirilmesi için çabaladıklarını vurgulayan Öztürk, “Bayramlarda törenleri burada yapıyorlarmış. Burası halka açıkmış. Daha sonra bir esnafımız burayı restoran yapmış. Fakat yer hazinenin olunca kullanamamış. Bu yüzden burası böyle tahrip olmuş. Şuanda o esnafımızın yapmış olduğu masrafların aynısını bizde yapıyoruz. Aslında buranın hiç böyle atıl kalmaması lazımdı. Buraya sahip çıkmak gerek.” ifadesini kullandı.

BÖLGEDE TARİH KOKUYOR

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk konuşmasına şöyle devam etti:

“Sizinde gördüğünüz gibi burası eskiden tabyaymış. At nalı şeklinde bu tabya yapılmıştır. Sonradan bu tabyalar tahrip olmuş. Osmanlı döneminde üçüncü Selim zamanında tekrar buralar yenilenmeye başlamış. Burada süvari birliklerimiz kalmış. Sonra burası meçhul asker anıtı olarak hazırlanmış. Araştırmalarımıza göre burada 14 tane askerimiz şehit olmuş ve bu askerlerimizin ismi tespit edilememiştir. Bu abidenin adı şehitlerin isimlerinin tespit edilemediğinden dolayı böyle konulmuştur. 1972’de Kars Belediyesi burayı düzenleyerek halka açık bir alan yapmaya çalışmış. Buranın Meçhul Asker Anıtı olması sebebiyle eskiden tören kutlamaları da burada yapılırdı.”

BUZHANE OLARAK DA KULLANILMIŞ

Öztürk, Abide çevresinin eskiden Buzhane olarak kullanıldığını o yıllarda dev buz kütlelerinin buraya getirilerek muhafaza edildiğini ve suyun olmadığı zamanlarda buzların devreye sokulduğunu hatırlattı. Onun için de eski ismiyle Buzhane olarak anıldığını belirten Öztürk, “Kars Çayı buraya çok yakın olduğu için kışın buzları kesiyor ve buzhaneye koyuyorlarmış. Yazında o buzları serinlemek için vatandaşlara satıyorlarmış. Buzhane ismi de oradan kalmaktadır.” diye konuştu. 

POLİS BÖLGEYİ KONTROL ALTINDA TUTUYOR

Öztürk daha sonra şunları söyledi:

“Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak buranın değerlendirilmesini istedik. Karınca misali buradaki ecdatlarımızın kemikleri sızlamasın diye dernek olarak bir girişimde bulunduk. Geçmiş dönem valimiz Eyüp Tepe zamanında bizde buranın Gazi ve Şehitler Müzesi olarak onarılıp yapılmasını istedik. Bu anlamda bu alanında Gazi ve Şehitler Parkı olmasını talep ettik. Sağ olsun eski valimizde bize yardımcı olarak 2 yılı bulan bir yazışmayla Milli Emlak ve Defterdarlık kanalı ile Bakanlığa sundu. Koruma Kurulundan buranın Gazi ve Şehitler Müzesi ve Parkı olarak kullanılmasına karar verildi.  Daha sonra şimdi ki valimiz Günay Özdemir’i gittik o da bize yardımcı oldu. Hatta bizim bir SODES projemiz vardı. Bu projedeki paramızın da buraya aktarılmasına karar verildi. Ondan sonra belediye başkanımıza müracaat ettik. Sağ olsun belediyemizde burayı temizledi. Burası çok berbat durumdaydı. Kanalizasyonumuzu bağladılar, suyumuzu bağladılar. Hatta buraya birkaç tane de projektör koydular. Bundan sonra da gereken hizmeti yapacaklarına söz verdiler. Emniyet Müdürümüz Ercan Çakmak da bize hem maddi hem de manevi yönden çok katkıda bulundu. Burası tinercilerin, içkicilerin ve zinacıların istilasına uğramıştı. Emniyet müdürlüğümüz de burada bize ekipler gönderdi. İçkiciler, tinerciler falan buradan uzaklaştırılmaya çalışıldı. 15–20 gündür her gün gece-gündüz ekipler gelip burayı kontrol ediyorlar. Hayır kurumları, işadamları da burası için çok yardım ettiler. Bir iş adamımız da bize 300 tane alçıpen gönderdi. Burayı halka açık bir duruma getireceğiz. Bütün halkımız buraya gelip geçmişimizi öğrenmiş olacaklar. Biz bu müzede de bütün resimlerimizi sergileyeceğiz. Öğrenciler, vatandaşlar bu sergiyi gezdikten sonra burada yapacağımız parkta oturacaklar.

GAZİ EVİNE 300 METRE MESAFEDE BULUNUYOR

Şehitler ve Gaziler Müzesi ile Gazi Evi’ne komşu oluyor. Aralarında sadece 300 metre mesafe var. Kars Çayı kıyısında, Meçhul Asker Anıtı çevresinde şehit yakınları ve gazilerin buluşmaları, dinlenmeleri ve tarihi yaşayıp yaşatmalarına olanak sağlanmış olacak. Öztürk, Gazi Evi’yle ilgili de, “Sağ olsun şuandaki iktidarımız Türkiye’de bir numaralı bir Gazi Evi yapıyor bize. Bu Gazi Evimizde misafirhane gibi kullanılacak. Buraya gelen şehit ve gazi ailelerimiz burada misafir edilecek. Ecdadımızın kemikleri de burada sızlamamış olacak.” dedi.

GAZİ EVİ 18 AĞUSTOS’TA TAMAMLANACAK

Gazi Evi Müteahhidi Asım Alay da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının emriyle il müdürlüğümüzce yapılan ihaleyi yapıyoruz. Yaklaşık maliyeti 878 bin TL’din. Hedefimiz bu parayla burayı bitirmektir. Bu binanın aslına ve özüne uygun çalışmakla beraber yaklaşık yüzde 60’ına gelmiş bulunmaktayız. İnşallah 12 Kasım 2014’de bitmiş olacak.” diye konuştu.  kha

Önceki ve Sonraki Haberler