Meclis, başkanını seçiyor

Meclis, başkanını seçiyor

TBMM Genel Kurulu saat 14.00’te toplanacak ve parlamentonun 28. Başkanlık seçimi gerçekleştirilecek. İlk iki turda 400, üçüncü turda ise 301 milletvekilinin oyu gerekiyor.

TBMM Başkanlığı için seçimler bugün yapılacak. AK Parti ve MHP’nin ortak adayı Binali Yıldırım’ın üçüncü turda Meclis Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Genel Kurul bugün saat 14.00’te Meclis Başkanlığı seçimleri için toplanacak. AK Parti’nin İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ı aday gösterdiği seçimler için MHP de aday çıkarmayacağını ve Yıldırım’ı destekleyeceğini açıklamıştı. CHP, İstanbul Erdoğan Toprak’ı İYİ Parti de İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu’nu Meclis Başkanlığına aday gösterdi. HDP’nin adayı ise Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş oldu. Meclis İçtüzüğüne göre, TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Meclis Başkanı seçilebilmek için ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte ikisi (400 oy), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak. Meclis’teki sandalye dağılımı dikkate alındığında, AK Parti ve MHP’nin toplam 339 olan milletvekili sayısı ile Binali Yıldırım’ın üçüncü turda TBMM’nin 28. Başkanı olarak seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

PROTOKOLDE İLK SIRADA
Yıldırım, Meclis Başkanı olduktan sonra devlet protokolünde de ilk sıraya yerleşecek. Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenen resmi devlet protokolüne göre Cumhurbaşkanının herhangi bir protokol numarası bulunmuyor. Devlet protokolü listesinde Meclis Başkanı ‘1 Numara’ ile yer alıyor. Yıldırım, Meclis Başkanı seçildikten sonra, devlet protokolünde ilk sırada yer alacak ve 0001 numaralı kırmızı plakayı kullanacak.

DANIŞMA KURULU YARIN TOPLANACAK
Yeni seçilecek TBMM Başkanının başkanlığında, yarın Danışma Kurulu toplanacak. Bu toplantıda; TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağı ve AK Parti, CHP, HDP, MHP, İYİ Parti gruplarına düşen üye sayısı belirlenecek. Saat 15.00’te toplanacak Genel Kurulda da Danışma Kurulunda belirlenen bu üye sayıları milletvekillerinin bilgisine sunulacak. 15 Temmuz Pazar günü, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” anma etkinlikleri düzenlenecek. Etkinlikler kapsamında, “Millet Darbeye Dur Dedi” sergisi açılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler