Meclis Kapısı Engelli Bireylere Açıldı!

Meclis Kapısı Engelli Bireylere Açıldı!

​3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Kars Belediyesi Meclisi kapılarının kentte bulunan engelli bireylere açtı.

Kars Belediyesi’nin Meclis Toplantısı’na katılan engellilerden Başkan Murtaza Karaçanta’ya ve belediye meclis üylerine sorunlarıyla ilgili anlamlı ve bir o kadar da duygusal istek geldi.

Kars Belediye Meclis Toplantısı’na katılan Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak, engellilerin sadece bir gün hatırlanmasını istemediklerini belirterek, neden belediye meclisi üyeleri arasından kendilerini temsil edecek engelli bir meclis üyesinin olmadığı sorusunu yöneltti.

Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak, adeta belediye meclis üyelerine insanlık dersi vererek, engellilerin Kars’ta yaşadıkları sorunları meclis üyeleriyle paylaşma fırsatı buldu.

“BENDE SİZLEREN BİRİYİM DİYE HAYKIRDIM. AMA DÖNÜPTE BANA BİR MERHABA DEMEYİ ESİRGEDİNİZ”

Çocukluğumdaki gibi koşup oynamayı, dolmuşa binmeyi unuttuğunu ifade eden Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak, “Yıl 1994 ve ben engelliyim.Yıl 2016 ve ben tekerlekli sandelye kullanıyorum. Çocukluğumdaki gibi koşup oynamayı unuttum. Dolmuşa binmeyi unuttum. İnsanların gözlerinin içine bakıpta bana acıyarak söz söylemesini yadırgamayı bıraktım. Bende sizleren biriyim diye haykırdım. Ama dönüpte bana bir merhaba demeyi esirgediğiniz için, ama bugün burada sizlerin içinde bulunmamı sağladığınız için teşekkür ederim. Bizler engelli değiliz. Biziler bir insanız. Her insan bazı organlarını kullanmaya bilir. Bazılarına muhtaç olabilir” dedi.

“BİZLERİN YALNIŞI NEREDE? BU HAYATTA VAR OLUŞUMUZ MU YANLIŞ? SİZLERİN ARANIZDA BULUNMAK İÇİN MÜCADELEMİZ Mİ YANLIŞ?”

Ama sizlerin çapraz park uygulaması sonucu trafik kazası bizlerin atlatmaması lazım diyen Ocak, “Trafik kazalarına meil veren sizlerin uyguladığı kanunsuz kanunlardır. Bizler değiliz. Bizler sizlere her zaman diyoruz ki, bizleri bir insan olarak yaşatın. Yaşatın ki sizlerde yaşamanın zevkine varın. Ama sizler hale daha bizler gibi gözleri kör bakıyorsunuz. Bizlerin yalnışı nerede? Bu hayatta var oluşumuz mu yanlış? Sizlerin aranızda bulunmak için mücadelemiz mi yanlış? Ben 2006’da bu derneği kurarken bu şehirde engelliler. Dolmuşa binemez, arabaya binemezdi ve 2016’tıya geliyoruz. Hale daha aynı şeyi yaşıyoruz. 10 yıldır Kars bir tane engelli taşıma aracı alınmadı. 10 yıldır Kars bir tane görme engelliler okulu açılmadı, 10 yıldır Kars belediyeler yasasının verdiği rehabilitasyon merkezini kuramadı. 10 yıldır Karslı olarak Kars’a ne verdiniz? Hiç bir şey!” diye konuştu.

“EVET BEN DİYORUM Kİ ÇEVRE YASASINA GÖRE ENGELLİ DÜZENİNE UYGUN OLMAYAN BİNALARA RUHSAT VERİLMEMELİ. AMA SİZLER RUHSATI VERİYORSUNUZ. SORUYORUM NEYE DAYANARAK VERİYORSUNUZ?”

8 gün önce bir kardeşlerini doktora gönderemedikleri için toprağa verdiklerine dikkat çeken Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve meclis üylerine engelli düzenine uymayan binalara neden ruhsat verdiklerini sordu.

Belediye seçimlerinde engelli bireylerinde meclis üyesi olması gerektiğini hatırlatan Ocak, şunları kaydetti:
“Peki ben soruyorum. 10 yıldır bu Kars beni tekerlekli sandeliyeye mahkum edip hayatmı sağladı? Sizler ne sağladınız? Evet bugün belki burada sözlerim sizleri suçlama, fakat ben kendimi suçlamaktan dolayı yaşamayı unuttum. 8 gün oldu bir kardeşimi doktora gönderemediğim için toprağa verdim. Peki sizler neredeydiniz? Bu kardeşim doktora tek başına gidemediği için, ailesinin müsait zamanını beklediği için belkide geç tedavisine başlandı. Neden biz bunlara mahkum olmak zorundamıyız? Ben buradan diyorum bir daha ki seçimlerde her partinin belediye meclis üyesinin ilk 5 sırası bir engelliye verilmek zorundadır. Ve engellilerin bu mecliste söz hakkına sahip olmasını istiyorum. Evet ben diyorum ki çevre yasasına göre engelli düzenine uygun olmayan binalara ruhsat verilmemeli. Ama sizler ruhsatı veriyorsunuz. Soruyorum neye dayanarak veriyorsunuz? Ben ilkokulu, orta okulu, liseyi okumak istiyorum. Üniversiteyi okuma istiyorum. Peki sizler bunu niye sağlamadınız?”

Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak’ın konuşmasının ardından konuşan Başkan Murtaza Karaçanta, Faruk Ocak’ın sözlerine katıldığını belirterek, engelliler için belediyenin birçok projesi olduğunu ve bunları kısa sürede hayata geçireceklerinin sözünü verdi.

Karaçanta, daha sonra Meclis Toplantıs’na katılan engelliler ve belediye meclisi üyeleriyle birde hatıra fotoğrafı çekildi.

meclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(1).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(2).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(3).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(4).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(5).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(6).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(7).jpgmeclis-kapisi-engelli-bireylere-acildi!-(8).jpg

iha

Önceki ve Sonraki Haberler