Mehmet Ali Kırpık: “Kars Barajı altında kalacak ağaçlar zamanla kirlilik oluşturacak”

Mehmet Ali Kırpık: “Kars Barajı altında kalacak ağaçlar zamanla kirlilik oluşturacak”

Kafkas Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi ve TEMA Vakfı Kars İl Temsilcisi Ekosistem Ekologu Mehmet Ali Kırpık, Kars Barajı suları altında kalacak olan ağaçların, zamanla çürüyecek kirlilik oluşturacağını söyledi.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Kırpık, su tutmaya devam eden Kars Baraj Gölünden kaynaklı olarak, Kars Çayı kenarında ve yakın yerlerinde bulunan alanların tamamen su altında kalacağına dikkat çekerek, su altında kalan yerlerde çok sayıda ekonomik olarak değerlendirilebilecek ağacın, canlı canlı sular altında kaldığını ve kalmaya devam etmekte olduğunu belirtti.

Önceki gün arazi çalışması için bölgeye gittiğini bildiren Kırpık, Kars Çayı kenarında ve yakın yerlerinde bulunan alanların tamamen su altında kaldığını ve su altında kalan, kalacak olan ağaçların zamanla çürüyeceğine ve gölde kirlilik oluşturacağına dikkat çekti.

Bu ağaçların, bölgenin su tutmadan önce mülkiyet sahiplerince neden kesilerek değerlendirilmediğine anlam veremediğini ifade eden Ekosistem Ekologu Prof.Dr. Mehmet Ali Kırpık, bu arada kuruyan Kuyucuk Gölü kuşlarının bir kısmının bu bölgeye geldiğini görmekten dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Baraj Gülü’nün belli dönemlerde Kuyucuk’ta konaklayan birçok kuş için mesken olacağına da dikkat çeken Prof.Dr. Mehmet Ali Kırpık: “İlk etapta su içinde kalan ağaçlar, kuşlar için barınak oluşturuyor olsa da zamanla çürüyecekler ve kirlilik oluşturacaklar. Bu nedenle daha fazla ağacın bu şekilde zayi olmadan değerlendirilmesi gerekir. Yereldeki insanların ve ilgililerin dikkatine sunuyorum. Baraj gölü şu an itibarı ile dahi kuşlar için güzel bir ortam oluşturmuş olup daha sonra kuş çeşitliliğinin değerlendirilmesi gerekir. Bahar geldiğinde vatandaşlarımızın göl çevresini piknik ve mesire alanı olarak değerlendirecekleri muhakkaktır. Ancak tüm Karslı vatandaşları ve ilgilileri şimdiden uyarıyorum. Lütfen alanı temiz tutalım ve koruyalım.” Dedi.

kirpik-hoca-“kars-baraji-altinda-kalacak-agaclar-zamanla-kirlilik-olusturacak”-(2).jpgkirpik-hoca-“kars-baraji-altinda-kalacak-agaclar-zamanla-kirlilik-olusturacak”-(3).jpgkirpik-hoca-“kars-baraji-altinda-kalacak-agaclar-zamanla-kirlilik-olusturacak”-(4).jpgkirpik-hoca-“kars-baraji-altinda-kalacak-agaclar-zamanla-kirlilik-olusturacak”-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler