Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayan Çalıştırılamayacak

Mesleki Yeterlilik Belgesi Olmayan Çalıştırılamayacak

5544 sayılı kanun kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25/05/2015 tarihli resmi gazetede yayımlanan tebliğde yer alan 40 tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir.

 

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Bakanlıkça ile başlayan belge zorunluluğunun Kurumca standardı hazırlanmış diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerde peyderpey devam etmesi beklenmektedir.

23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 74. maddesi ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’na Ek Madde 1 eklenmiş olup söz konusu maddenin ilk fıkrasında “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Kurumca standardı yayımlanan ve Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz. 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmaz.” hükmü yer almaktadır.

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Ek Madde 1’de belirtilen “Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” ise 25 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, söz konusu Tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiş olup, Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır. Aynı zamanda önümüzdeki süreçte Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısının artması da öngörülmektedir.

Söz konusu Kanun maddesi ve Tebliğ’de 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi aranmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Bilindiği üzere, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasındaki "Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz." hükmüne istinaden "Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik", 13.07.2013 tarih ve 28706 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, söz konusu Yönetmelik çerçevesinde

tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendiğinden buna göre iş işlemler gerçekleştirilmektedir. Anılan Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (b) fıkrasına göre, Yönetmelik eki EK-1'de yer alan işlerde fiilen çalıştırılacakların, yaptığı işe uygun olarak sahip olması gereken belgeler arasında "Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine göre mesleki eğitim kursları veya mesleki eğitim modülü/kursları ile eşit süreli olmak koşuluyla işbaşı eğitim programları sonucu alınan belgeler" de sayılmıştır. Bu madde kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları sonucu verilmiş ve verilmeye devam eden belgeler, 25.05.2016 tarihi itibariyle geçerliliğini kaybedecektir.

Aynı zamanda 6645 sayılı Kanunun 24. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na Ek Madde 3 eklenmiş olup “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı Fondan karşılanır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu kapsamda tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan ve çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde belge masrafı ile sınav ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına yönelik usul ve esasların belirlenmesi çalışmaları Mesleki Yeterlilik Kurumu koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu doğrultuda, Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde Bakanlıkça çıkarılan ve çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde düzenlenen kurs ve programlardan (girişimcilik eğitim programları ve toplum yararına programlar hariç) mezun kişilerin belge masrafı ile sınav ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması süreci de hazırlık çalışmaları devam eden usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler