Metro’nun Gözüyle: KARS

Metro’nun Gözüyle: KARS

Kars'a gelerek kaşar üreticilerine eğitim veren Metro Toptancı Market ekibi Kars Manşet'e Kars ile ilgili izlenimlerini anlattılar.

Metro’nun Gözüyle: KARS

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Kars’a gelerek kaşar üreticilerine eğitim veren Metro Toptancı Market ekibi Kars Manşet’e Kars ile ilgili izlenimlerini anlattılar.

Metro Toptancı Market Kurumsal İletişim Müdürü Bilge Ceylan tercümanlığıyla, Metro Toptancı Market Türkiye Gıda ve Gıda Dışı Satınalma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt, Alman hemşerilerine kesinlikle Türkiye ile ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyorlarsa Kars’a gitmeleri gerektiğini, gerçek Türkiye’yi gerçek değerleri asıl orada göreceklerini mutlaka tavsiye edeceğini belirtti.

Thomas Rudelt sözlerine şöyle devam etti:

“Kars’a ilk ziyareti olduğunu dile getirerek, Bugün ilk günüm. Çok etkilendim. Hava tertemiz, çok taze, net yüksek değil kuru bir hava var. Çok beğendim, çok keyif aldım. Uzun süredir buranın yerel ürünleri ile ilgili birçok şey konuşuyorduk. Nasıl bu kadar özel ürünler var burada, buraya gelince anladım. Çünkü havayı gördüm, atmosferi gördüm, toprağı gördüm, çok temiz ve güzel insanın içini ferahlatan bir hava var. Bu kadar güzel bir yerde bu kadar güzel ürünlerin yetişmesine şaşırmadım. Şimdi anladım neden bu kadar güzel ürünler yetişiyor. Ben bir Alman’ım. 2 yıldır Türkiye’deyim. Burada ilk günüm olmasına rağmen yediğim birçok şey, beni evimdeymişim gibi hissettirdi. Ben bunu İstanbul’da bile yaşamıyorum. Ben bir Alman’ım ama yediğim lezzetler çok bana ait gibi, evimde hissettiğim gibi bir ortam oldu bana, çok keyif aldım, çok şaşırdım açıkçası. İstanbul’da çok yoğun bir hayatımız var. İş, trafik, hava kötü, kirli bir hava var, buraya gelince bam başka bir şeyle karşılaştım. 2 yıldır Türkiye’deyim ancak burada yaşadığım hisleri bir tek Kastamonu Taşköprü’de yaşamıştım. Yine bir yerel ürünler projemiz için orada bulunmuştum. Burada hissettiğim şeyleri bir tek orada hissetmiştim. İki durumu gerçekten birbiriyle kıyaslayabiliyorum. Çok benzer şeyler. 

İnsanlar çok sıcaklar, katma değer yaratmaya hazırlar, bunları Almanya’da bulmak zor. Bu kadar sıcak, bu kadar işbirliğine açık bu kadar misafirperver bir kültür biraz daha bulmak zor. Dolayısıyla bu yönleriyle burası çok öne çıkıyor benim için. Çok benzerliklerde görüyorum. Kaldırımlar, sokaklar ve yürüdüğümüz yer aslında çok Almanya’ya benziyor. Çok benzettim. Almanya’nın kasabaları, köyleri de buraya çok benziyor. Özellikle mimari özelliği.

Almanya’da çok fazla Türk var. Almanlarda çok fazla seyahat ediyorlar ama Türkiye neden oluşuyor deseniz? İstanbul, İzmir, Antalya, Bodrum, Çeşme buraları bileceklerdir. Bu bölgeleri hiç bilmiyorlardır. Ben onlara kesinlikle onlara Türkiye ile ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız buralara gitmeyin, Kars’a gidin, Kastamonu’ya gidin gerçek Türkiye’yi gerçek değerleri asıl orada göreceksiniz derim. Hepsine mutlaka tavsiye ederim.”

Metro Toptancı Market Satınalma Grup Müdürü Ayşin Işıkgece ise, Doğu’nun birçok illerini bildiğini, ancak Kars’ta çok farklı kültürlerin gelip, geçtiğini, Kars’ın mimari yapısından, kültüründen, yemek kültüründen, hikayelerinden, tarihinden buranın çok farklı bir nokta olduğunu anladığını belirtti.

Ayşin Işıkgece Kars Manşet’e şu izlenimlerini dile getirdi:

“Kars’a ikinci gelişim. Ben kendim de doğuluyum, Elazığlıyım. Fakat buraya geldiğimde çok şaşırdım. Doğunun birçok illerini biliyorum ama, burası gerçekten farklı. Burada şeyi çok net görüyorsunuz, çok farklı kültürler gelmiş geçmiş yani, buranın mimari yapısından, buranın kültüründen, buranın yemek kültüründen, buradaki hikayelerden, tarihten buranın çok farklı bir nokta olduğunu anlıyorsunuz. Çok zengin bir bölge. Ben açıkçası çok şaşırdım. Bu çok orijinal bir bölge, el değmemiş bir bölge ve bu bölgenin değerinin daha fazla bilinmesi gerekiyor. Çok az kişi biliyor bu değeri. Bunu hep birlikte arttırmamız gerekiyor. Bölge bizce çok farklı. Çok değerli bir bölge ve araştırdıkça yeni zenginlikler buluyorsunuz. Yani herkesten farklı şeyler dinliyorsunuz, bizim daha bu ikinci gelişimiz. Bu gelişimizde de bir sürü yeni şey öğrendik. Eminim konu çok derin. Tarihiyle, kültürüyle, yemekleriyle, her şeyiyle çok derin. Biz çok mutluyuz burada olduğumuzdan.”

Daha önce kaşarlar arasında bir fark olmadığını, bu farkı Kars’a gelerek buradaki kaşarı gördükten sonra anladığına dikkat çeken Metro Toptancı Market Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk defa 2014 yılının Kasım ayında Kars’a geldim. Daha önce yediğim kaşarın bir bölgesinin olduğunu fark etmezdim. Eski kaşar, eski kaşardır. İlk defa Kasım ayında ben gerçek kaşar peynirini gördüm, tadına baktım. Belki lokalliğinden, belki özünden o ayrımı ben hiç bilmezdim. İlk defa burda gördüm. Bunun dışında bir sürü farklı ürün var; elmasını, Kağızman kayısısını, değişik değişik, unutulmaya yüz tutmuş gizli lezzetler var burada. Biz bu unutulmuş lezzeti, yada sizlerin bildiği bu lezzeti alıp, herkesin bilmesini istiyoruz. Belki burada insanlar üretiyor, tüketiyor. Buralarda biliniyor. Ben kaşarın her yerde aynı kaşar olduğunu biliyordum. Ama buraya gelince o değişik lezzetini alınca anladım. Biz ilk geldiğimizde gördük, sonra kafamızda bir hikaye yazdık ve bunu da toplantı da ilk adımını atmış olacağız.”

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da, korsan ürünlerin önüne sadece coğrafi işaretler ile geçilebileceğinin altını çizerek,

“Biz Kars’ı gezmekten çok belli bir konu ile ilgili çalışmaya geldik. O da Kars Kaşarı. Ben profesörüm, coğrafi işaretler üzerine çalışıyorum ve Kars kaşarını önemsiyorum. Kars kaşarının coğrafi işaret almasını Kars peynir üreticilere büyük avantajlar sağlayacağına inanıyorum. Bu konuda da Metro büyük çaba harcıyor. Bütün amaç ülkemize ait öz değerlerin, öz varlıkların korunması, gelişmesi ve gelecek nesillere aktarılması. Yani coğrafi işaret. Coğrafi işaret olmadan, Kars kaşarını koruyamazsınız. Antalya’da oturuyorum ben, bir sürü kaşar Kars kaşarı diye satılıyor. Ama hiç alakası yok. Coğrafi işareti yok. Dolayısıyla bu sahtelerin bu ürünlerin çok geniş bir maalesef Türkiye’de uygulama alanı buluyor. Bunlardan biri de bizim Antalya’daki Finike portakalımız. Bunun da çok sahteleri yapılıyor. Finike portakalı diye piyasaya sürülüyor. Bunun gibi birçok ürün var. Bu konuda devletin yapacağı çok şey var. Az önce de söylediğim gibi burada oluşumuzun nedeni, Kars’ı çok yakından ilgilendiren aynı zaman tabi tüm Türkiye’yi ilgilendiren, sadece Kars’ın değil bizim ülkemizin ve insanlığın bir öz varlığıdır Kars kaşarı. Bunun gerçekten coğrafi işaret aldıktan sonra daha sürdürülebilir bir kalite, daha sağlıklı, daha standartlara uygun bir şekilde üretilmesini sağlamak ve bu şekilde hem Türkiye hem de Dünya piyasalarında pirim yapmak.

Kars’ın balı var, kazı var. Kars’ta büyük bir şansı var. Ben bu konuda Fransa’da da çalıştım. Tabi proje geliştirdim. Kars kazının değerlendirilmesi konusunda. Yani bu şekilde değerlendirmeler yapılabilirse, hem Kars’ın kalkınmasında hem de Kars kazının Türkiye’deki bütün tüketicilerin masalarına ulaşmasında önemli adımlar atılmış olur.” şeklinde açıklamada bulundu.

Hanımeli Yöresel Yemekler Salonu'nda biraraya gelen Metro ekibine, Çetin Adıgüzel tarafından Kars'ın eşsiz türkülerini garmon eşliğinde çalarak unutulmaz dakikalar yaşattı.

metro'nun-gozuyle-kars-(2).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(3).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(4).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(5).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(6).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(7).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(8).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(9).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(10).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(11).jpg

metro'nun-gozuyle-kars-(12).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler