Milletvekili adayı çoban oldu...

Milletvekili adayı çoban oldu...

Yörüklerin son temsilcisi olan Sarıkeçililer, yaz mevsimini geçirmek için Konya ve Karaman yaylalarına yapacakları göçün hazırlıklarına başlarken, AK Parti Mersin 2. Sıra Milletvekili Adayı Yılmaz Tezcan Yörükleri kıl çadırda ziyaret edip oy istedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Silifke’nin Yeşilovacık Mahallesi'nde Sarıkeçili Yörükleri, AK Parti Silifke İlçe Başkanı Yusuf Türe ve partililerle ziyaret eden 2. Sıra Milletvekili Adayı Yılmaz Tezcan, Sarıkeçili Yörüklerinden İbrahim Yağal ile görüştü.

Kıl çadırda kendisine ikram edilen ayranı içen Yılmaz Tezcan Yörüklerin sorunlarını dinledi. Tezcan, keçileri otlatıp oğlakları severken, Yörüklerin kendisine hediye ettiği keçi ile gazetecilere poz verdi. Kış mevsimini Silifke’de geçirdiklerini belirten İbrahim Yağal, yaz ayları için Konya ve Karaman yaylalarına yapacakları göçe hazırlandıklarını söyledi.

Yağal, binek hayvanlarla sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin, yaz aylarını Konya ve Karaman yaylarında geçireceğini belirtti.

Yaşantıları göç üzerine kurulu olan Sarıkeçili Yörükleri'nin bu yılki zorlu süreçlerinin yaklaştığını belirten Yağal, “Yörükler olarak 20 Nisan - 1 Mayıs tarihlerinde göçe başlayacağız. Bu yıl yine Konya ve Karaman'a göç edeceğiz” dedi.

Hayvancılığın dışında başka geçim kaynaklarının olmamasından yakınan Yağal, “Yıllardır göçebe hayatı yaşıyoruz ve bundan artık yorulduk. Gittikçe daha da zorlaşıyor. Yazı geçireceğimiz Konya ve Karaman’da ailelerimizi geçindirmek, tarım ve hayvancılık yapabilmek için yerleşik düzene geçmek istiyoruz. Umarım siz de milletvekili seçilir bu hayalimize ortak olur ve bizim için yürütülen çalışmaları tamamlarsınız” diye konuştu.

Yağal, göç hazırlığı kapsamında konakladıkları bölgelerde toparlanmaya başlandığını sözlerine ekledi.
Kendisinin de bir Yörük olduğunu belirten Yılmaz Tezcan ise, “Anadolu’da bin yıldır yaşayan, efsane olan ancak yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları parmakla sayılacak kadar azalan Yörükler, bir kültürü yaşatmaya devam ediyor. Anadolu'daki tarihi bin yıl öncesine dayanan ancak yerleşik düzene geçenlerin çoğalması ile sayıları azalan Sarıkeçili Yörükleri, kışın Mersin'in sahil kesiminde, yaz mevsiminde ise Konya ve Karaman yaylalarında konaklıyor. Konar göçer yörüklerin son temsilcisi olan Sarıkeçililer, yılın 6 ayını sahillerde, 3 ayını yaylada, kalan ayları ise yollarda geçiriyor. Milletvekili seçildiğim takdirde Yörüklerin sorunları ile yakından ilgileneceğime söz veriyorum” dedi.

YÖRÜKLERİN YAŞAMI 
Anadolu'da bin yıldır yaşayan, efsane olan ancak yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları parmakla sayılacak kadar azalan Yörükler, bir kültürü yaşatmaya devam ediyor.
Yörük obalarının son temsilcilerinden Sarıkeçililer, yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçim sıkıntısı nedeniyle konar göçer hayatını sürdürüyorlar.

Nisan ayı sonu itibariyle yaylalara göç eden, sonbaharda ise Akdeniz sahillerine inen Yörüklerin çoğunluğu, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyor. At, deve, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldıkları un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyulan Yörüklerin hayvanları ise otlatılarak çobanlar tarafından götürülüp getiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler