Milletvekili Arslan Kars'a Yapılan Yatırımları Anlattı

Milletvekili Arslan Kars'a Yapılan Yatırımları Anlattı

AK PARTİ KARS MİLLETVEKİLİ AHMET ARSLAN'IN SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞMELERİNDE KONUŞMA YAPTI

Milletvekili Arslan Kars'a Yapılan Yatırımları Anlattı

AK PARTİ KARS MİLLETVEKİLİ AHMET ARSLAN’IN SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞMELERİNDE KONUŞMA YAPTI

Milletvekili Ahmet Arslan, Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığının bütçesi ile ilgili yaptığı konuşmasında Kars ve İlçelerine yapılan yatırımlara teşekkür edip, Kars’la ilgili talepleri iletti

Sayın Arslan, buyurun.

AHMET ARSLAN (Kars) – Sayın Başkanım, teşekkür ederim.

Saygıdeğer milletvekilleri, Sayın Bakanım, kamu kurum ve kuruluşların değerli temsilcileri, basının değerli temsilcileri; ben de hepinizi saygıyla selamlayarak Sağlık Bakanlığımızın 2015 yılı bütçesinin hem Bakanlığa hem ülkemize ve insanımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

Sayın Bakanım, sağlıkla ilgili, tabii, bu kadar özellikle doktor ve sağlıkçı arkadaşın konuştuğu ortamda ne konuşulabilir bilmiyorum ancak özellikle bu kamu özel ortaklığı konusunda -gerek yasa geldiğinde gerek daha sonra- o konuda tecrübeli bir arkadaşınız olarak birkaç cümle söylemek isterim. Yeni ortam kesinlikle on iki yıl önceki ortam değil ancak on iki yıl önceki ortama baktığımızda özellikle sanki bizim bölgelerde geri kalmışlık bir talih, geri kalmışlık bir kader ve bir mecburiyet gibiydi. İşte, o gündün bugüne o kadar çok şeyi değiştirdik ve değiştiriyoruz ki AK PARTİ hükûmetleri olarak, hâlâ istediğimiz noktaya gelemedik, bu bir gerçek. Dolayısıyla, eleştiriler ve tespitler yapılırken herhâlde bunu da dikkate almak lazım ve son on yılda özellikle sağlık alanındaki gelişmeleri dikkate aldığımızda artık insanımıza sağlık hizmeti sunmanın da yüksek bir maliyeti olduğu ve bunun da sürdürülebilir olması gerektiği de ayrı bir gerçek. Onun için, eğer kaynaklarınız sınırlıysa onları da sağlıklı ve rasyonel bir şekilde dağıtmak istiyorsanız ve yırtık ayakkabılıları veya yırtık çarıklıları da azaltmak istiyorsanız o zaman yeni çıkış yolları bulmanız lazım. Yeni çıkış yolları bulmanız lazım ki özel sektör dinamiklerinden yararlanmanız ve devreye sokmanız lazım ki sağlıkla ilgili harcamalarınızı kısıtlayabilesiniz veya Kars gibi, Kars’ın ilçeleri gibi ücra yerlere yine yatırımları siz yapasınız ama büyük yerlerde, şehir hastaneleri gibi veya hastaneler kompleksi gibi yeni sistemler kurabilesiniz.

Onun için, ben kamu-özel iş birliğini, şehir hastanelerini, hastane komplekslerini, yapmak istediklerinizi biraz böyle görüyorum. Yoksa yine devlet eliyle yapabilirsiniz, hiç şüphe yok. Ancak sürdürülebilir olması çok önemli. Bunu böylece bir tespit yaptıktan sonra yine umuyor ve diliyoruz ki çalışmalarınız inşallah çok daha artarak devam eder. Ben bu fotoğraftan Kars’a dönmek istiyorum.

Kars’ta 200 yataklı yeni bir devlet hastanesi yapıldı, bitti. Şu an taşınma işlemleri gerçekleşiyor ve yaklaşık yirmi gün sonra inşallah orada arkadaşlar sağlık hizmeti verebilir hâle gelecekler. Tabii, kıyas götürmez Sayın Bakanım yani bir önceki hastane ile yeni hastaneyi kıyaslamak bile mümkün değil. Bir tanesi âdeta baraka, bir tanesi her türlü teknolojinin, modern ihtiyaç giderici donanımın kurulduğu gerçekten gurur duyulacak, insanların memnuniyetle hizmet alacağı bir hastane. Bu konuda müteşekkir olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyoruz.

Ve yine tabii ki sadece Kars değil Kars’ın ilçeleri de ne yazık ki coğrafyamız zor bir coğrafya, ilçelerinin de, özellikle entegre ilçe hastanelerine ihtiyacı vardır. Bu konuda 4 tane hastane başlattınız, Digor’da, Selim’de, Arpaçay’da ve Akyaka’da. Onları da biz her gittiğimizde gidip inşaatlarını geziyoruz, görüyoruz, ilerleyişi özellikle tespit ediyoruz. Varsa bir eksiklik, aksaklık bu konuda gerek size gerek arkadaşlarınıza da iletiyoruz. Bununla ilgili de teşekkür ediyoruz ki bir an önce bitmeleri ve insanımızın hizmetine girmeleri adına siz ve ekibiniz olağanüstü bir gayret sarf ediyorsunuz. Özellikle iki büyük ilçemiz var Sarıkamış ve Kağızman. Sarıkamış ve Kağızman’ın diğerlerinden farkı şu: Coğrafyaları çok zor. 90 bin şehitten, 100’üncü yılını anacağımız Allahuekber Dağları’ndan da anlaşılacağı üzere bazen 30 kilometre, 40 kilometre mesafedeki bir köyden bahsediyorsunuz ama araçla iki saatte, üç saatte gidilebiliyor. Dolayısıyla bu zor coğrafyada bu iki büyük ilçede entegre şehir hastaneleri dışında daha modern, daha büyük ve yatak kapasiteleri daha fazla olması gereken hastaneler ihtiyacı var. Sarıkamış’ta da, Kağızman’da da 50 yataklı hastaneler var ama kesinlikle ihtiyacı karşılayabilecek boyutta değil. Sebebi de şu: Geçmişte belki sadece günübirlik sağlık hizmeti veriliyordu ama her iki hastanede de birçok ameliyat, birçok işlem yapılabilir hâle geldi. İnsanımız da bunun memnuniyetini yaşayınca haklı olarak istiyor ki sağlık hizmetleri ilçesinde verilebilsin, ayrıca ile gitmesin. Arkadaşlar bununla ilgili bir tespit ve çalışma da yaptılar. Kağızman Devlet Hastanesinin yatak kapasitesinin 2 misline çıkarılması, daha modern hâle getirilmesiyle ilgili. Bugün de yine sizlerin talimatlarıyla arkadaşlar güzel ifadelerde bulundular. Kağızman’ın herhalde yakında yapım ihalesiyle ilgili süreç başlıyor. Bu konuda müteşekkir olduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Ve yine belirtmek istiyorum ki Sarıkamış da benzer yapıda bir ilçemiz, çok büyük bir ilçemiz. Siz bizi alıştırdınız, biri verdiğiniz an ikinciyi istiyoruz. Dolayısıyla Sarıkamış’ta da böyle bir ihtiyaç olduğunu özellikle arz etmek istiyorum ki arkadaşlar bu konuda da bir çalışma yaparsa memnun oluruz.

Ve yine bölgemizin zorluğu ve bazı branşlarda hâlâ Erzurum’a gitme ihtiyacı nedeniyle ambulans konusunda da ciddi bir ihtiyacımız var. Şubat ayında birçok ambulans verdiniz ancak coğrafyanın zorluğu nedeniyle ve bazı branşlarda hasta sevk etmek durumundasınız. Hasta sevk etme nedeniyle çokça ambulansımız yine perte çıktı. Arkadaşlar bu konuda da bir çalışma yapıyor. Bu konuda da destek ve himayelerinize ihtiyacımız var diyorum.

Size ve ekibinize hem teşekkür ediyorum, hem çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler