Minik Damla’ya Bir Damla Da Siz Olun!

Minik Damla’ya Bir Damla Da Siz Olun!

Kars'ın Digor ilçesinde 7 ay önce yakalandığı bir hastalıkla vücudu yaralarla kaplanan 14 yaşındaki Damla Bozyel'in derdine derman aranıyor.

Minik Damla’ya Bir Damla Da Siz Olun!

Kars’ın Digor ilçesinde 7 ay önce yakalandığı bir hastalıkla vücudu yaralarla kaplanan 14 yaşındaki Damla Bozyel’in derdine derman aranıyor. 9 nüfuslu ailenin en küçüğü olan Damla’nın 2.5 ay önce İstanbul’a gitmesi gerekirken yol parası olmadığından evine adeta hapsoldu. Bundan önce de tedavisi için Erzurum’a gitmek zorunda kalan Damla için ailesi 10 bin TL borçlandı. Damla şimdi komşularının yardımıyla İstanbul’a gönderilecek. Damla’nın sağlığına kavuşması için de tek umut dua ve yardımseverlerin el uzatmasına kaldı.

Damla, Digor ilçesinde Yol Altı Mahallesi Kavaklar Sokak Numara: 72’de ikamet ediyor. 9 çocuklu Bozyel ailesinin en küçüğü. 7 ay öncesine kadar sevecen, sağlıklı bir yaşam sürdü. Derslerinde de oldukça başarılı olan Damla, gülüp oynaması ve çevresine neşe saçmasıyla tanınan hareketli ve çalışkan bir öğrenciydi. Taa ki 7 ay önce kolunda başlayan ağrılar nedeniyle hastaneye gidene kadar. Önce ağrıların ne olduğu anlaşılamadı. “Geçer” denildi ve ardından da ağrılar artıp bu defa da kolunda yaralar dökmeye başladı. Sonra Kars devlet Hastanesi’ne götürüldü. Bir süre ilaç ve iğne tedavisi gören Damla’nın kolları ve bacaklarında yaraların artması üzerine Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne gönderildi. Burada 2.5 ay tedavi gören Damla’ya “Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) (Systemical Lupus Erythematosus) ya da Yaygın Lupus Kızarıklığı” adı verilen tanı konuldu.

Bu süre zarfında maddi durumları olmadığı için büyük sıkıntılar çeken Bozyel ailesi kimi zaman bir ekmek parası bulamayınca aç bile kaldı. Her Erzurum’a gidip gelişleri ortalama 1000 TL’yi bulan Bozyel ailesi bu zaman zarfında çevreye 10 bin TL borçlandı. Yol paralarını bile borçlanarak temin etmek zorunda kalan aile tüm imkanlarını minicik kızları Damla için harcadı.

Damla günde 7 ilaç kullanıyor, 17 hap içiyor ve 1 iğne vuruluyor. Bu süre içinde okulundan da olan ve çok istediği liseyi okuyamayan damla hastane ve ev arasında gidip gelmekten, arkadaşlarından ve derslerinden uzak kalmaktan adeta hayata küstü. Yemeden içmeden bile kesilen Damla tüm zamanını geçirdiği evinde kendi başına üzgün ve çaresiz şekilde yaşamını sürdürüyor. Damla’nın tek isteği ise okuluna gidebilmek ve okuyup topluma ve ailesine yararlı bir evlat olabilmek. Bunun için de hem dua bekliyor hem de sağlığına kavuşabilmesi için uzanacak yardım eli bekliyor. “Seni izleyenlerden ne istiyorsun” sorusuna bile üzüntüsünden boğazı adeta düğümlenen Damla dakikalarca konuşamadan boşluğa bakmakla yetindi. Damla’nın adeta düğümlenen diline, titreyen dudaklarına gözyaşları ve umut dolu bakışları tercüman oldu.

Anne Hanım Bozyel (56) ve baba Feramuz Bozyel (61) çaresizlik içinde bir yandan Damla için ellerinde ne varsa satıp sağlık yolunda harcarken diğer yandan da gözbebekleri kızlarının moralinin yerine gelmesi, iştahının açılıp bir şeyler yiyebilmesi için çaba harcadılar. Anne Hanım Bozyel ev hanımı baba Feramuz Bozyel ise İŞKUR aracılığıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışan bir işçi. Aylık geliri ise 850 TL. Kendisi aynı zamanda da kalp ve tansiyon hastası ve ameliyatlı. Baba Bozyel, bu haliyle bile kızının sağlığı için boya ve tamir işleri yapıyor. Fırsat buldukça da kızını alıp hastane hastane gezdiriyor.

Bozyel ailesinin içinde bulunduğu çaresizliğe derman olmak için yola çıkan komşuları bir adım atarak sosyal paylaşım sitesi facebook da “Damla’ya Bir Damla Da Siz Olun” sayfası açtılar. Damla’nın sesini duyurabilmek için hayırseverlerin dikkatini çekebilmek için atılan bu adımın yanında tedavisi için İstanbul’a gitmesi gereken ailesi yol parası bile temin ettiler. Başlatılan yardım kampanyasına herkesin destek vermesini isteyen komşuları ilk medya aracılığıyla daha da geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyorlar. Tek gayeleri ise Damla’nın sağlığına kavuşması.

SLE HASTALIĞI

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE, doktorlar arasında Lupus olarak da adlandırılır), sebebi bilinmeyen cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Lupus sözcüğü, latincede “kurt” anlamında olup ciltte çıkan yaraların tahrip edici özelliğini ifade eder. 1872 yılında Kaposi, hastalığın sadece cildi değil vücudun değişik organlarını etkileyen bir hastalık olduğunu fark etmiştir. 

Türkiye’de SLE’nin hangi sıklıkla görüldüğü araştırılmamıştır. Bu tür araştırmaların yapıldığı ülkelerde 100.000 kişide 40 ila 100 kişide görülür. Her yaşta ortaya çıkabilirse de, en sık 13-40 yaşları arasında görülür. kha 

Önceki ve Sonraki Haberler