Müdür Acay, engellilere yönelik yapılan çalışmaları anlattı

Müdür Acay, engellilere yönelik yapılan çalışmaları anlattı

Kars Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Acay, 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle kurumun engellilere yönelik yapılan çalışmaları anlattı.

Volkan KARABAĞ KARS MANŞET

Ülkemizde engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanması ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirmek amacı ile 7 Temmuz 2005 yılında çok geniş kapsamlı engelliler hakkında kanun çıkartıldığını hatırlatan Acay, “Çıkartılan bu kanun ile engelliler için bakım, rehabilitasyon, istihdam, eğitim ve erişilebilirlik gibi hususlar güvence altına alınmış ve bu görevler bir çok kuruma verilmiştir. Ayrıca birleşmiş milletler engelli hakları sözleşmesi 2007 yılında ülkemizin de içinde bulunduğu taraf devletler tarafından imzalanmıştır.” dedi.

“Bakanlık olarak bizler daha çok engellilerin koruma, bakım ve rehabilitasyon yönü ile hizmet vermekteyiz.” diyen Acay, “Önceliğimiz ise engelli kardeşlerimizi yaşadığı çevreden kopartmadan hayatlarını devam etmeleridir. Ancak bu mümkün değil ise kurum bakımı altına almaktayız.” ifadesini kullandı.

Acay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kurum bakımında ise engelli çeşidine göre ihtisas kuruluşlarımız açılmıştır.

Bir çok ilimizde yaş ve cinsiyetleri de göz önüne alınarak; bedensel, ruhsal, zihinsel gibi alanlarda ayrı ayrı bakım ve rehabilitasyon merkezleri açılmış yetmediği yerlerde ise açılışı, denetimi ve kapanışı bakanlığımız uhdesinde olması şartı ile özel bakım ve rehabilitasyon merkezleri açılmıştır.

İlimizde ise bayan zihinsel engelliler için bakım ve rehabilitasyon merkezi mevcut olup bu kuruluşumuzda 44 bireyimiz bakım ve rahabilite hizmeti almaktadırlar tabi bu bireylerimizin rehabiletesinde Kafkas Üniversitesinden, Milli Eğitimden, Sağlık İl Müdürlüğünden, Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğünden ve İl Müftülüğümüzden destek almaktayız.

Bizler aile çalışma ve sosyal hizmetler personelleri olarak sizin emir ve direktifleriniz doğrultusunda; bizden evde bakım desteği alan 2 bin 200 ailemizi 3 er aylık periyotlarla ziyaret edip gerek engelli yakınlarına gerekse bakımı üstlenen kişiye başta mahremiyet olmak üzere birçok alanda yerinde eğitim veriyoruz.

Yine EKPSS sınavına girecek adayların ön kabul ve taahhüt beyanını vermek bizim görevimiz, ancak sonrasında ki süreçlerin tamamında talepleri olduğu takdirde tüm işlemlerini takip ediyoruz.

Yine engellilerimize vermiş olduğumuz ücretsiz seyahat kartları ile; sizin talimatınız ile şehir içinde kamuya ait araçlar ve belediyeler tarafından yetki verilen ayakta yolcu taşıyan özel halk otobüslerinden ücretsiz faydalanmaya başlanmıştır.

İl müdürlüğümüzde bulunan asansörlü engelli aracını tekerlekli sandalye kullanan engelli kardeşlerimizin hizmetinde kullanmaya çalışıyoruz.

Ayrıca engelli yakınlarının günlük hayatın akışı içerisindeki işlerini tamamlayıncaya kadar engellisini bırakacakları gündüzlü bakım merkezimiz mevcuttur, benzer bir hizmeti huzurevi açıldığında gündüzlü yaşlı bakım evi olarak da hizmet vereceğiz, böylece zaman zaman hem aileleri hem de kendileri eve kapanmaktan kurtulmuş olacaklardır.

Yine ağır zihinsel engellesine evinde bakan hasta yakınları herhangi bir sebeple il dışına çıkacakları zaman engelliye bakacak kimseleri yok ise dönünceye kadar o engelliye engelsiz yaşam merkezinde misafir olarak bakabiliyoruz.

Yine vali yardımcımız başkanlığında sekreteryası il müdürlüğümüzce yürütülen erişilebilirlik komisyonu tarafından ilimiz genelinde bulunan tüm kamu kurumları denetlenmiş söz konusu kurumların engellilere erişilebilir olması için gerek fiziki gerekse mimari yönden yazılı öneriler yapılmış bunların takibi yapılmaktadır. Erişilebilirlik belgesi almaya hak kazanan kurumlar sizin imzanız ile belgelerini almaktadırlar.

Yine sizin girişiminiz ve takibiniz ile Sarıkamış Sosyal Hizmet Merkezi için tahsis edilen yerin serhat kalkınma ajansı tarafından restorasyonu bittiğinde Sarıkamışlı hemşerilerimiz hizmet alma noktasında tıpkı Kağızmanlı hemşerilerimiz gibi rahatlayacaklardır.

Ancak hayatta engelli başlamak bir tercih değildir aslında sonuçtur.

Engellilik insanların kendisinin seçmediği, hayatın değişmez bir gerçeğidir.

Engelli kardeşlerimize imkan ve fırsat verildiğinde topluma hepimiz kadar yeterli olacaklarını biliyoruz.

Bugünkü programda da görülebileceği gibi sabırla ve sevgi ile verilen hizmetin mutlaka ürünleri olacaktır. Sevgi, sabır ve inançla aşılamayacak sorunların olmadığına inanıyoruz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler