Muhtar Bilgi Sistemi!

Muhtar Bilgi Sistemi!

Kars Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nce Valilik Gazi Toplantı Salonunda kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve muhtar bilgi sisteminden sorumlu personellere yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya; kaymakamlar, ilçe belediyeleri ve kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile sistemden sorumlu personeller katıldı.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan muhtar bilgi sistemi Şubat ayı içerisinde hizmet vermeye başlamıştır. İçişleri Bakanlığı konuya yönelik 20.02.2015 tarihinde çıkarılan 2015/8 sayılı genelgesinde;

Vatandaşlarımıza kamu hizmetlerinin etkin, verimli ve güvenli bir şekilde sunulması, sorunların en kısa sürede yetkili makamlara ulaştırılması amacıyla; 1- Bakanlığımızca “www.muhtar.gov.tr” uzantılı internet sitesi oluşturularak her muhtara bir mail adresi verilmiş olup, muhtarlar bu internet sitesi üzerinden taleplerini iletebileceklerdir.

2- Elektronik ortamda gelen talepler, doğrudan sistem üzerinden ilgili birime yönlendirilecek, diğer yollarla Bakanlığımıza ulaşan muhtar talepleri de bu sisteme kaydedilecektir.

3- Talepler, sistem üzerinden ilgili valiliğe, il veya ilçe belediyesine yönlendirilecek, valilikler ile il ve ilçe belediyeleri bu talepleri en geç 15 gün içinde sistem üzerinden cevaplayacaklardır.

5- İl genelinde, sistemin yönetiminden bizzat valiler ve belediye başkanları sorumludur. Her ilde vali tarafından görevlendirilen bir vali yardımcısı, il ve ilçelerde belediye başkanı tarafından görevlendirilen bir belediye başkan yardımcısı sisteme sorumlu personel olarak tanıtılmıştır.

6- Sistemin işletilmesi;

a)-Valiliklerde “İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nce,

b)-Büyükşehir belediyelerinde, belediye meclisince norm kadro ilke ve standartlarına uygun olarak mevcut daire başkanlıklarından birinin bu genelgedeki iş ve işlemleri yürütmek üzere, “Muhtarlıklar Daire Başkanlığı” adıyla yeniden yapılandırılacak olan başkanlıkça,

c)-İl ve ilçe belediyelerinde ise, belediye meclisince norm kadro ilke ve standartlarına uygun olarak mevcut müdürlüklerden birinin bu genelgedeki iş ve işlemleri yürütmek üzere, “Muhtarlıklar Müdürlüğü” adıyla yeniden yapılandırılacak olan müdürlükçe sağlanacaktır.

7- Sistem üzerinden üçer aylık dönemler sonunda rapor alınacak olup; toplam talep sayısı, olumlu ve olumsuz cevap sayısı ile yerine getirilemeyen taleplerin gerekçesi, vali yardımcısı ile büyükşehir genel sekreter yardımcısı ve belediye başkan yardımcısının bilgisi dâhilinde sisteme işlenecektir.

8- İletilen taleplerin sonucu, sistem üzerinden takip edilebileceği gibi muhtarların mail adreslerine elektronik posta ile de bildirilecektir.

9- Sistemi yönetmek ve koordinasyonu sağlamak üzere Bakanlığımızda bir müsteşar yardımcısı görevlendirilmiştir. Sistem altyapısının kurulması ve teknik olarak yönetilmesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının, işletimi Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır.

10- Bakanlığımızca ilgili valilik ve belediyelere yazılan yazılar bu kurumlar tarafından titizlikle ele alınacak, takip edilerek ivedilikle gereği yapılacaktır.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü geliştirilen Muhtar Bilgi Sistemi ile muhtarların talep, öneri ve şikayetlerini elektronik ortamda ilgili valilik ve belediyelere iletecektir. Sistem üzerinden gelen talepler valilik alt birimlerini ilgilendiriyorsa valilik tarafından ilgili il müdürlüklerine iletilecek ve sistem üzerinden süreçlerin takip edilmesi sağlanacaktır. Belediyeleri ilgilendiren talepler ise belediyelerin kendi bünyelerinde tamamlanacaktır.

Bu amaçla;

* Muhtarların kamu hizmetlerini daha kaliteli ve etkin bir şekilde yürütmelerini sağlamak;

* Kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları talepleri takip edip raporlanmasını sağlamak;

* Bütün süreçlerin aşamalarını elektronik ortamda kayıt altına alınmasını sağlamak;

* Bütün muhtarlara kurumsal bir e-posta adresi açmak;

* Muhtarlarımızın hepsine hitap eden bir web sitesi oluşturmak

Böylece; muhtarlıklar tarafından vatandaşlara sunulan hizmetlere yönelik ihtiyaçların elektronik ortamda kesintisiz, hızlı ve sürekli bir şekilde takip edilmesi ve sonuçlandırılması sağlanmış olacaktır.

muhtar-bilgi-sistemi!-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler