Mühür Artık Koç'da!

Mühür Artık Koç'da!

Kars merkeze 110, Sarıkamış ilçesine 54 ve Karakurt’a 28 kilometre uzaklıkta bulunan Eşmeçayır köyünde yaşayan vatandaşlar susuzluğun tepkisini hayvanlarını bakkal ve marketlerden aldıkları suyla sulayarak ortaya koydular.

47 yıldır susuzluk yaşayan 350 haneli 2 bin nüfuslu köyde pet şişelerle büyük ve küçükbaş hayvanlarını sulayan köyde yol durumu da en önemli sorunların başında geliyor.

Eşmeçayır köyü muhtarı Hacı Çelik köyünde yaşanan su sorununa yetkililerin dikkatini çekmek için kravatını susuzluktan kavrulan bir koçun boynuna takarak, mührünü de koça verdi. Çelik, köyüne su gelinceye kadar yetkilerini koça teslim etti. Muhtar Hacı Çelik, köyünün sorunu çözülene kadar kravat takmayacağını ve devletin kapısını aşındırmaya devam edeceğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu ve yerel yetkililere seslenen Muhtar, “Başbakanımıza ve yetkililere sesleniyorum. Lütfen bize el atın. Köyüme su gelmeyene kadar kravatımı koça devrediyorum. Artık mührüm de onundur. Aynı zamanda yollarımız da çok bozuk. Özellikle kış aylarında daha çok sıkıntı çekiyoruz. Yolların büyük bir kısmı uçurumlar üzerinden geçiyor.” Dedi.

Tüm köy halkı ile birlikte yaz ve kış mevsimlerinde su sorununun yanı sara yol ve alt yapı sorunu da yaşadıklarını belirten Muhtar Çelik, “Kendi ihtiyaçlarımız ve kendimiz için suyu bakkal ve marketlerden alıyoruz. Bizler gibi hayvanlarımızda susuzluk orucu tutuyor. Yaklaşık 60 yıldır susuzluk yaşıyoruz. 2001 yılında bir şebekeden su verildi ama 350 hanede 2 bin nüfus köyümde yaşıyor. Bu su ise köyün dörtte birine ancak yetiyor. Bu su üstelik günün yarısında akıyor. Kış aylarında ise kar eritip suyunu hem kendimiz kullanıyoruz, hem de hayvanlarımıza içiriyoruz. Pet şişe ve bidonlarla bakkal ve marketlerden satın aldığımız suyu güneş enerjisi ile çalışan makinelere doldurarak banyo gibi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz. Yetkililerimize sesleniyoruz ve sorunlarımıza el atsınlar. Köye 3 kilometre uzaklıkta iki tane kaynak var, defalarca ilgili yerlere müracaat ettim. Biz vergi veriyoruz ve sadaka istemiyoruz. Ödediğimiz vergiler ile bu şebekeyi bize yapsınlar. Her hafta birkaç kez Kars’ gidip derdimi ve isteklerimi anlatıyorum. Muhtarlık maaşım 900 YL, ama ben ayda 2 bin TL harcayarak sürekli Kars’a gidip gelip derdimi anlatmaya çalışıyorum. Köy halkı sürekli kapıma dayanıp devletten bu konularda hizmet istediğini dile getiriyor. Ben muhtar olarak ancak taleplerimizi Valiliğimize iletebilirim.” şeklinde açıklamada bulundu.

KÖY HALKI SADECE SU İSTİYOR

Köyde yaklaşık yarım asırdır su sorunu yaşadıklarını gazetecilere aktaran tarım ve hayvancılıkla uğraşan diğer köylüler de gazetemiz aracılığıyla dert yandı. Vatandaşlar “Köyümüz Kars’a ve Sarıkamış’a oldukça uzak. Köyümüz aynı zamanda Kars’ın en büyük köylerinden biridir. Ama siyasi ayrımcılık nedeniyle köyümüze özellikle su ve yol konusunda hizmet gelmiyor. Yarım asırdan beri susuzluk yaşıyoruz. Bu yaz kurak geçiyor. Bırakın kendi su ihtiyacımızı hayvanlarımız susuzluktan kırılmasın diye bakkal ve marketlerden su satın alarak hayvanlarımızı suluyoruz. Köyümüzün içerisinden geçen pis su ise hayvanlarımızı sulamaya yetmiyor. Tarım ve hayvancılık ile geçimimizi sağlıyoruz. Bu nedenle en önemli sorunumuz su dur. Devletimiz su sorunumuzu çözsün istiyoruz. Bu isteğimizi de verdiğimiz vergilerin karşılığında istiyoruz.” şeklinde konuştular.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler