Mum ışığında ödev yapıyor

Mum ışığında ödev yapıyor

Zonguldak'ta, altı yıldır eşinden ayrı yaşayan devlet tarafından verilen çocuk parasıyla geçinemeyen anne Reyhan Türkmen, 500 TL'yi bulan elektrik faturasını ödeyemeyince mum alevinde çocuklarına ders çalıştırıyor.

Mum ışığında ödev yapıyor

Zonguldak’ta, altı yıldır eşinden ayrı yaşayan devlet tarafından verilen çocuk parasıyla geçinemeyen anne Reyhan Türkmen, 500 TL’yi bulan elektrik faturasını ödeyemeyince mum alevinde çocuklarına ders çalıştırıyor.

Merkeze bağlı Karaelmas Mahallesi Alsancak Caddesi üzerinde babadan kalma evde ikamet eden Reyhan Türkmen, beş çocuğuyla hayat mücadelesi veriyor. Eşinden 6 yıl önce ayrılan ve beş çocuğunu okutmak için uğraşan Reyhan Türkmen, evin sobasını bile mum aleviyle yaktığı kağıt parçalarıyla tutuşturuyor.

Devlet tarafından bağlanan 1000 TL’lik parayla beş çocuğuna bakmaya çalışan Reyhan Türkmen, iki vasıtayla okula yolladığı çocuklarını okutmak için çabalıyor. Türkmen, biriken elektrik faturalarını ödeyemeyince borç 500 TL’yi buldu. Elektriğin ardından suyu kesilen Reyhan Türkmen, gözyaşlarıyla devlet büyüklerine seslendi.

Okullarından geri kalmak istemeyen kardeşler ise mum alevinin gölgesinde ödevlerini yapıyor. Gözü yaşlı annesine destek olan 10 yaşındaki Emre ise ablalarıyla birlikte okumaya çalışıyor. Eve diğer kardeşlerinden erken gelen Emre Türkmen, annesiyle birlikte mum alevinde öğretmeninin verdiği dersleri tamamlıyor.

KARANLIK KORKUSU

Karanlık korkusu yaşayan Emre Türkmen, evin sıcak olmasını ve lambaların yanmasını çok istiyor. Ödevlerini yapmada zorluk çektiğini ifade eden Türkmen, “Derslerimizi yapmak çok zor oluyor. Yaptığımız ödevler bazen doğru çıkmıyor, öğretmenimiz bize kızıyor. 20 gündür böyle ders çalışıyoruz. Ev çok soğuk, soba yanmıyor. Karanlıkta duruyoruz. Babam bizden ayrı duruyor. Babamla hiç görüşmüyoruz. Karanlıktan çok korkuyorum. Aydınlık olmasını, ışık olmasını isterdim. Sobamızın yanmasını isterdim. İyi geçinmemizi isterdim” diye konuştu.

“BELLİ ETMEMEYE ÇALIŞIYORUM”

Yaşadığı sıkıntıları çocuklarına belli etmemeye çalışan anne Reyhan Türkmen, şöyle konuştu: “6 sene önce eşimden boşandım. Beş çocuğumu kendi başıma büyüttüm. Üç kız çocuğum liseye gidiyor diğer ikisi ilköğretimde okuyor. Çocukları okutmakta biraz zorlanıyorum. Kendi başıma olduğum için, elektrik borcumu ödeyemedim. 20 gündür karanlıkta duruyoruz. Su kesildi. Kömür ve odun da yok. Hayırsever büyüklerimden yardım bekliyorum. Çocuklarım için, kendim için hiçbir şey istemiyorum. Tek dileğim onları okutmak. Bütün çabalarım onları okutmak için. Karanlıkta durmak gerçekten çok zor, çocuklar çok şey bekliyor. Ama belli etmemeye çalışıyorum. Başımda kimse yok. Kendi başıma ayaklarımın üzerinde duruyorum. Çocuklarımı büyütüyorum. Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan çocuk parası veriyorlar. Aydan aya onunla geçinmeye çalışıyoruz. Valilikten bir ton kömür aldım. O da bitti.”

“KARANLIKTA ÖDEV YAPIYORLAR”

Çocuklarının ödevlerine yardım eden anne Reyhan Türkmen, beş çocuğuyla bu kış mevsiminde mum ışığında yaşadığını belirterek çok zor olduğunu söyledi. Çocuklarının karanlıkta ödev yaptığını anlatan Türkmen, sözlerini şöyle tamamladı: "Her gün okuldan geliyorlar. Ev karanlık içinde, onlara hem anne hem de babalık yapmaya çalışıyorum. Yaşadıklarımız çok zor. Çocuklardan tek isteğim onları okumasıdır. Başka bir şey istemiyorum. Ben bu kadar çabalıyorum, onların da okumalarını istiyorum. Buraya eve geldiler elektriği kestiler. Ama ben de bir şey yapamadım. Öyle 20 günü aşkın elektriği kestiler. Elektrik olmadan yaşıyoruz.” 

Önceki ve Sonraki Haberler