Müzelik Koç Heykeli Formlu Mezar Taşı

Müzelik Koç Heykeli Formlu Mezar Taşı

Öğretim Elemanı Muhammet Arslan, koç heykeli formlu mezar taşından hareketle Türk coğrafyalarındaki “koç” sembolizmi hakkında bilgiler verdi.

Kars Kafkas Üniversitesi ( KAÜ ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Elemanlarından Muhammet Arslan, üniversitede düzenlenen Uluslararası Azerbaycanşinaslık Sempozyumu’nda Kars / Selim ilçesinin Kamışlı Köyü’nde bulunan koç heykeli formlu mezar taşından hareketle Türk coğrafyalarındaki “koç” sembolizmi hakkında bilgiler verdi.

Define avcılarının tahribatına maruz kalan Selim/Kamışlı’daki bu koç heykelinin Kars Müzesi’nde sergilenmesinin önemine değinen Arslan, iilk araştırmacılar tarafından Karakoyunlu ve Akkoyunlular’a mal edilen ancak yapılan araştırmalarla bunun Türklerin tarih sahnesine çıktıkları andan itibaren yoğun bir şekilde kullanılan kadim bir kültür olduğunu ifade etti.

Koç figürünün Moğolistan, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve Türkiye’deki örnekleriyle birlikte Orta Asya’dan Ön Asya ve Kafkaslar’a ulaşan bir uygulama alanı bulan bu koç heykelini define avcılarından kurtarmak gerektiğini ve bir an evvel Kars Müzesi’ne nakledilerek sergilenmesi gerektiğini belirtti.

muzelik-koc-heykeli-formlu-mezar-tasi-(1).jpgmuzelik-koc-heykeli-formlu-mezar-tasi-(2).jpg

kha

Önceki ve Sonraki Haberler