Netcad eğitimi başladı

Netcad eğitimi başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2011'den bu yana tarım bilgi sisteminin oluşturulması konusunda ciddi çalışmalar yaptığı, gıda, yetiştiricilik ve tarımsal altyapı konusunda Genel Müdürlüklerin yeniden yapılandırıldığı bir döneme girildi

 

Bu yeni dönemde arazi toplulaştırması yapılarak çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde yola çıkıldı. Toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek daha düzenli parseller halinde tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte modern tarım işletmeciliği esaslarına uygun faaliyette bulunulmasını sağlayacak yapıya kavuşturulması sağlanacak.
 
Küresel ısınmanın etkilerinin yaşandığı günümüzde suya olan ihtiyaç her geçen gün artmakta, buna karşın su kaynaklarımız ise giderek azalmakta. Kars’ta mevcut su kaynağının kullanımının geliştirilip bu su kaynakları ile damla ve yağmur sulama yapılma yönteminin çiftçilere öğretilmesi ve yaygınlaşmasının sağlanmasının önemine vurgu yapılıyor. Netcad eğitimi sonunda mevcut su kaynaklarının kullanımına yönelik proje faaliyetleri yürütebilecek, Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık alanlarında son derece önemli çalışmalar yapabilecek.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Serhat Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında başvurusu yapılıp kabul edilen Netcad Eğitim Projesi 15 Nisan 2013 tarihinde başladı.
 
Harita ve coğrafi bilgi sistemleri lisanslı yazılımı olan Netcad programının kullanımına ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeline teknik ve uygulamalı eğitim verilmekte. Netcad, Anamodül ve Netsurf, Coğrafi Bilgi Sistemi, Arazi Toplulaştırma, Damla Sulama Projelendirme Sertifika Eğitim Programları ve Uzaktan Algılama konularını içeren eğitim programı 15 gün boyunca devam edecek. Eğitime Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü’nde görevli 25 teknik personel katıldı. Kurs sonunda başarılı olan katılımcılara Netcad Sertifikası verilecek. Arazi toplulaştırma çalışmalarının başladığı Kars’ta bu eğitimlerle birlikte çiftçilerin daha etkin ve verimli çalışmalarına katkı sağlanmış olacak.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler