Orman ve Su işleri Bakanlığından Türkiye’de Bir İlk

Orman ve Su işleri Bakanlığından Türkiye’de Bir İlk

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’de ilk defa bir havza için uygulanacak Taşkın Yönetim Planı hazırladı.

Yeşilırmak Havzası için hazırlanan proje Tokat’ın tamamını Samsun, Amasya, Çorum, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Giresun, Erzincan, Ordu ve Bayburt illerinin de bir kısmını kapsıyor.

TAŞKIN TEHLİKE HARİTALARI İLE RİSK HARİTALARI OLUŞTURULDU

Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı kapsamında taşkın halinde su altında kalacak coğrafi alanı, su seviyesini veya derinliğini gösteren “Taşkın Tehlike Haritaları” belirlendi. Ayrıca, taşkın tehlike haritaları kullanılarak taşkının olumsuz etkilerinin, taşkından etkilenmesi muhtemel nüfusun, ekonomik aktivitelerin cinsinin, kirliliğe sebep olabilecek tesislerin ve etkilenmesi muhtemel korunan alanların gösterildiği “Taşkın Risk Haritaları” da oluşturuldu.

Diğer yandan yönetim planı ile taşkınların etkisini azaltmaya yönelik taşkın öncesi, esnası ve sonrasında kesiti yetersiz köprülerin rehabilite edilmesi, seddelerin yükseltilmesi gibi yapısal tedbirler ile taşkın tahmin ve erken uyarı sistemi, bilgilendirme faaliyetleri, tahliye haritaları gibi yapısal olmayan tedbirler oluşturulacak.

“TAŞKIN ZARARLARINI ALINACAK TEDBİRLERLE ASGARİYE DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Yeşilırmak Havzası ile başlayan Taşkın Yönetim Planı’nın hazırlanması çalışmalarına Antalya, Sakarya, Susurluk ve Ceyhan Havzalarında da devam ettiklerini kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Cumhuriyetimizin 100. yılında bütün havzaların Taşkın Yönetim Planlarını hazırlamış olacağız” dedi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu plan ile yatırımların yönlendirileceğine de vurgu yaparak “Taşkın Yönetim Planı ile taşkın riski ön değerlendirmesi, taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritalarının çıktıları kullanılarak taşkın öncesi, taşkın anı ve taşkın sonrasında yapılması gereken çalışmalar, alınacak tedbirler ve taşkından korunma hususunda yatırımlar yönlendirilebilecek. Aynı zamanda bu taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ilgili kurumlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamaya yardımcı olacak. Bundan sonra taşkınların yönetiminde kriz yönetimi yerine risk yönetimine geçerek, taşkın zararlarını alınacak tedbirlerle asgariye düşürmeyi hedefliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Önceki ve Sonraki Haberler