Osman Urlunç, KAÜ'de Konferans Verdi

Osman Urlunç, KAÜ'de Konferans Verdi

Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle ‘Günümüzde Öğretmenlik Mesleği, İdeal Öğretmen’ konulu konferans düzenlendi.

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Urlunç’un ‘Günümüzde Öğretmenlik Mesleği’ konulu konferansı Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Selçuk Ural, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Urlunç, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop, çok sayıda öğretim görevlisi, Kars Öğretmenevi Müdürü Emre Okan Bayramoğlu ve geleceğin öğretmen adayları olan öğrenciler katıldı.

Salonun tıka basa dolduğu konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Selçuk Ural’ın açılış konuşmasıyla start aldı. Kars’ta ilk defa milli eğitim bünyesinden bir yetkilinin Kafkas Üniversitesi’nde bir konferans verdiğini kaydeden Ural, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Urlunç’a bu anlamda teşekkürlerini iletti.

‘Bilgiye, bilime ve geleceğe yön veren fakülte’ sloganıyla konferansta yer alan Eğitim Fakültesi öğrencileri, günümüzde öğretmenlik mesleğini İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Urlunç’tan dinledi. Merak ettikleri soruları sorma fırsatı da bulan öğrenciler, Kars’ta görev yapma şartları, süreleri ve daha birçok mesleğe dair konular hakkında da bilgi edindi. ‘Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci Danışman Öğretmen Eğitimi Semineri’ gibi bir çok noktada bilgi paylaşımında bulunan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Osman Urlunç, mesleğe dair zaman zaman anlattığı fıkra ve anekdotlarla da salonu gülme krizine soktu.

Programa Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Yaşar Kop’un Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yaşar Kop’un sorusu damga vurdu. Öğrenciler tarafından da dakikalarca alkışlanan soruda; ‘Hocam gördüğünüz üzere salona sığmayan bunca öğrenci mesleğe dair bilgi edinmek için burada. Fakat okulları bitince mesleğe atanma süreleri malum, bunun için çözümler üretilmeli. Ya biz bu öğrencilere boşuna okumayın, bırakın gidin diyelim, ya da bir şekilde mezun ve atama sınırlamasını ayarlansın’ ifadeleri yer aldı. Kop’un sorusuna Urlunç; Konudaki haklılık vurgusunu yaparak, bakanlığın bu konudaki çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

‘Eğitim, milletimizin her bir ferdinin büyük bir inançla yürüdüğü en önemli idealidir.’ diyen Urlunç, “Geleceğini eğitimde arayan gelişmiş toplumlar, eğitimin geleceğine büyük yatırımlar yaparak gelişimlerini ve ilerlemelerini sürdürürler. Yatırım, eşyaya değil, insana yapıldığında anlam kazanır. Zaman, eşyanın gücünü azaltırken, eğitimin gücünü arttırır. Geleceğin en önemli belirleyicisi eğitim, eğitimin en etkili öğesi de öğretmendir. Memleketin her köşesinde, yüreklere sevgiyi, zihinlere bilgiyi nakış nakış işleyen toplumun önderi öğretmenlerimizin emeği, çocuklarımızın geleceğidir. Ülkemizin kaderi, idealist öğretmenlerin becerikli ellerinde ve engin yüreğindedir. Her zaman daha iyiye ulaşmanın gayretiyle sadece bireysel mutluluğu değil tüm insanlığın mutluluğunu esas alan fedakâr öğretmenlerimizden olun. Çünkü okuyan, düşünen, gelişen ve üreten bireylerle aydınlık bir gelecek için hayat kaynağımızdır.” dedi.

Öte yandan, geleceğin öğretmen adaylarına tavsiyelerde bulunan Urlunç, “Meslek hayatınıza atıldığınızda öncelikli olarak unutmayalım ki eğitim verirken önemli olan noktalardan bir tanesi de öğrencilere dersi sevdirmektir. Öğrenci hocasını ne kadar seviyorsa dersi de o kadar sevecektir. Size saygı gösteren, sizi seven öğrencileriniz yaptığınız işe da saygı gösterecek ve nitekim hem onlar vermek istediklerinizi alacak, hem de sizler işinizi iyi yapmış olacaksınız. Bunun dışında bir başka önemli husus öğrencilerinize değer verdiğinizi gösterin. Onlara, ‘Hey sen, kısa saçlı, gözlüklü, uzun boylu’ gibi takma isimler değil de kendi isimleriyle hitap edin. Çünkü bu ona verdiğiniz değeri ortaya koyacak ve çocuğun size karşı olan düşüncelerine doğrudan etki edecektir. Sağlam bireyler yetiştirmek ve topluma kazandırmak adına önemli görev üstlenecek olan sizler bu anlamda her adımınızı sağlam atmalı, her hareketinize dikkat etmelisiniz. Gelecek nesillere idol olmaya aday olan sizler öncelikli olarak kendi ideallerinizi belirlemelisiniz.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın izlediği politikaların günümüz öğretmenliğindeki etkenlerine de dikkat çeken Urlunç, “Ne mutlu ki, Bakanlığımızın politikaları, sunduğu imkânlar ve öğretmenlerimizin çabalarıyla toplumumuzda bilinç düzeyinin arttığını, her bireyin eğitimde daha ileriye gidebilmenin mücadelesini verdiğini görmekteyiz. Bu ülkemiz için çok önemli bir kazanımdır. Teknoloji, sürekli değişen ve yenilenen imkânlarıyla günümüzde avuçlarımızın içine sığdırdığı dünyayı, parmaklarımızın ucuyla idare edebileceğimiz güce ulaştırmıştır. Küreselleşen dünyada bilgiye ulaşma hızı artmış; ancak bilginin değer kazanması için bilgiyi uygulama ve tecrübe kazanma hızında da aynı artış ihtiyacı doğmuştur. Bu nedenle Bakanlığımız, aday öğretmen yetiştirme sürecinde önemli bir dönüşümü başlatmıştır. Eğitim kurumlarımızı ve materyallerimizi dünyanın en gelişmiş düzeyine çıkartma hedefini, eğitimin insan faktörünü önceleyerek gerçekleştirmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı’nca öğretmen kadrolarına aday öğretmen olarak atananlara, adaylıklarının ilk dönemindeki yetiştirilme sürecinde, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazandırmaya yönelik yetiştirme programı düzenlendiğini hatırlatan Urlunç, “Aday öğretmenler, adaylıklarının ilk döneminde yetiştirme sürecine tabi tutulacak ve bu süreç yetiştirme programı doğrultusunda, aday öğretmenlerin görevlendirildiği eğitim kurumunda görev yapmakta olan eğitim kurumu yöneticileri ve danışman öğretmenlerin sorumluluğunda gerçekleştirilecektir. Danışman öğretmen uygulamasıyla aday öğretmenlerimizin uzun yıllar alacak deneyim kazanma süreci, en iyi yetişmiş insan kaynağımızla en aza indirilmiş olacaktır. 6 ay devam edecek yetiştirme programıyla aday öğretmenlerimiz verimli ve sağlıklı bir eğitim sürecinden geçecektir. Böylece kurumlarımız, öğrencilerimizin olduğu kadar öğretmenlerimizin de kendilerini yetiştirdiği ve geliştirdiği kurumlar haline gelecektir. Bu süreç, asıl gayemiz öğrencilerimizin eğitimine ivme kazandırarak eğitimde yeni bir çığır açacaktır. Ders planlama, hazırlık, ders izleme, okul içi gözlemler (kurul ve komisyonları izleme, birim ve bölümleri izleme, farklı branşlardaki öğretmenlerin derslerini inanıyorum ki bu süreç, gönüllü olarak önemli sorumluluk üstlenecek danışman öğretmenlerimiz ve eğitim yöneticilerimizle koordineli çalışmamızla mutlaka başarıya ulaşacaktır. “ diyerek; öğrencilere geleceğe dair bilgi paylaşımında bulundu.

Osman Urlunç, Konuşmasının ardından kendisini geleceğin öğretmenleriyle buluşturan Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi yetkililerine teşekkür ederek, öğrencilere gelecek hayatlarında başarılar diledi. Öğrencilerin merak ettiği soruları da yanıtlayan Urlunç, öğrencilerden görev yeri olarak Kars’ı tercih etmelerini istedi.

Konferansın sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Osman Urlunç’a günün anısına Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Ural tarafından belge ve çiçek takdim edildi.


kha

Önceki ve Sonraki Haberler