Otizm Ulusal Eylem Planı İl İzleme ve Değerlendirme toplantısı yapıldı

Otizm Ulusal Eylem Planı İl İzleme ve Değerlendirme toplantısı yapıldı

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününde ilk toplantısı yapılan “Otizm İl İzleme ve Değerlendirme Kurulunun” ikinci toplantısı yapıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Vali Yardımcısı Serdar Demirhan başkanlığında yapılan toplantıya; Belediye Başkan Yardımcısı Ferit Yenice, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Acay ve Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Ebru Alibeyoğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemalettin Güven, İl Sağlık Müdürlüğünden Dr. Aytaç Kesgin ve Psikolog İlknur Hasret Akdoğan, Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Akturan, Kafkas Üniversitesinden Arş Gör. Gamze Alak, İş- Kur İl Müdürlüğünden Melek Koca ve STK temsilcisi Neval Erdoğdu katıldı.

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB); Dünya’da ve Türkiye’de artan yaygınlık oranlarıyla dikkat çeken özel bir gruptur. OSB’nin yaygınlığı konusunda kesin bilgiler bulunmamakla birlikte tüm ırklarda, etnik gruplarda kısaca her toplumda görülmektedir. OSB tanısının ilk geliştirildiği dönemde on binde bir olarak verilen görülme sıklığı, ABD’de “Hastalıklar Kontrol Etme ve Önleme Merkezi”nin 2012 verilerine göre seksen sekizde bir iken günümüzde OSB’nin her altmış sekiz çocuktan birini etkilediği belirtilmiştir. Ülkemizde son yıllarda ivme kazanan yeni engelliler politikasının sonucu olarak, engelli bireylerin yaşam kalitesinin arttırılması ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Engelli bireylerin yaşam alanlarında karşılaştığı sorunlara yönelik temel hak ve hizmetlere ilişkin yasal düzenlemeler ihtiyaca göre gerçekleştirilmekle birlikte özellikle OSB olan bireylere yönelik spesifik çalışmalar yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, yeni engellilik politikasının bir sonucu olarak her engel grubunun sorunlarının ayrı ayrı çalışılmasının alanın sorunlarının tespitine ve çözümüne hazırlayacağı katkı nedeniyle “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı” hazırlandığı belirtildi.

Ulusal Eylem Planı doğrultusunda yapılan toplantıda il yerelinde yapılan çalışmaların hakkında katılımcılara sunum yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Acay yaptı. Psikolog Ebru Alibeyoğlu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün çalışmalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Psikolog İlknur Hasret Akdoğan da İl Sağlık Müdürlüğünün çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıda; Ulusal Eylem Planı kapsamında erken teşhis-tedavi ve ilgili kurumlarca rehberlik hizmetlerinin önemi üzerinde duruldu. Erken teşhis ile gerekli rehberliğin sağlanabilmesi için de İl Sağlık Müdürlüğü ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü arasında iletişim ağı oluşturulmasına karar verildi. Ayrıca Aile Hekimliklerinde bazı psikolojik gelişim testlerinin uygulanıp uygulanamayacağı konuşuldu. İlde bulunan Otizm tanısı almış çocukların aileleri ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile temas kurulmasına karar verildi.

Toplantıya katılan kurumların birbirleri ile işbirliği içinde çalışmalarını sürdürmelerinin faydalı sonuçlar oluşturacağına vurgu yapılarak, Nisan ayında tekrar toplanılmak üzere Kurul Başkanı Serdar Demirhan tarafından toplantı sona erdirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler