Özcan, Mezuniyet Töreninde Konuştu!

Özcan, Mezuniyet Töreninde Konuştu!

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Prof. Dr. Abamüslüm Güven Stadyumunda düzenlenen 23. dönem Mezuniyet Töreni’nde bir konuşma yaptı.

Rektör Özcan’ın törende yaptığı konuşmanın metni şöyle:

Üniversitemizde eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetleri 10 fakülte, 1 Devlet konservatuvarı, 4 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu, 1 rektörlüğe bağlı bölüm, 3 Enstitü ve 17 Araştırma ve Uygulama Merkezinde sürdürülmektedir. Bu akademik birimlerimizde toplamda 842 akademik personel ve 520 idari personel ile toplamda 17245 öğrenciye hizmet verilmektedir. Bu yıl 2350 öğrencimizi ülkemize hizmet etmek üzere mezun edeceğiz. 2015-2016 Eğitim-öğretim yılında ise 5315 öğrencimizin Üniversitemize yeni kayıt yaptırmasını beklemekteyiz. Önümüzdeki yıllarda açacağımız yeni programlarla eğitim-öğretim çeşitliliğimizi ve kalitemizi daha da artıracağımızı ve daha fazla üniversite adayı öğrencinin tercihi olacağımızı umut ediyorum.

Değerli Veliler,

Sizlerin bu gün yaşadığı duygular çok farklı. Evlatlarınızı yaşamlarının bir döneminde bizlere emanet ettiniz. Dünyaya geldikleri andan itibaren üzerine titrediğiniz, emek verdiğiniz, özenle  ve zorluklarla zaman zaman kaygı duyarak yetiştirdiğiniz gözbebeğiniz evlatlarınızı yaşam mücadelesinin içine, başarılı olacaklarını umut ederek uğurlamanın vakti geldi. Ama içinizde onların istikballeriyle bir korku duymayın, bugüne kadar yaptıkları ile bizlerin takdirini kazandılar. Onlarla gurur duyabilirsiniz ve biliyoruz ki bundan sonra da onların başarılarına bizimle birlikte sizlerde şahit olacaksınız.

Değerli Mesai Arkadaşlarım,

Üniversitemiz çalışanlarına geçirmiş olduğumuz bu başarılı yıl için çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin öğretim elemanları ve idari personeli kurumumuzun büyümesine büyük katkılar sağladılar. Üniversitemiz çalışanları kısa sürede bir büyük aile haline geldiler.

İlişkilerimizdeki sıcaklık ve yakınlık her geçen gün artarak devam ediyor. Bu çerçevede sadece emekleriniz için değil, ilişkilerinizdeki sıcaklık nedeniyle de her birinize ayrı ayrı teşekkür etmek isterim.

2014-2015 eğitim-öğretim yılının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bugün bizler için bayram günüdür. Ürünlerimizi aldığımız, akademik yıl boyunca verdiğimiz emeklerin karşılığını somut olarak gördüğümüz gündür. Bugün eğitiminizin son gününe geldiniz. Hayatınızın geri kalan günleri için burada geçen yıllarınız geleceğe hazırlanma zamanıydı.

Gelecek yıllarda ülkemizin sosyal, siyasi ve iktisadi kısacası her alanda yaşamında önemli görevler üstlenecek olan siz mezunlarımızın yalnızca burada kazandıkları meziyetlerle yetinmeyip, öğrenmenin hayat boyu süren bir olgu olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, yaşamlarınız boyunca yeniliklere ve öğrenmeye açık olmanız gerektiğini ifade etmek isterim.

Başlangıçta çok uzun geçeceğini sandığınız eğitiminiz biliyorum ki çok hızlı bir sürede sona erdi. Gelmez sandığınız mezuniyet günü, kısa sürede geldi. Umarım burada geçen günlerinizi iyi değerlendirmişsinizdir, geleceğe iyi hazırlanmışsınızdır. Çünkü bugün bir son olduğu kadar bir başlangıçtır da.

Sevgili Gençler,

Mezun ve mensubu olduğunuz Üniversite ile olan ilişkileriniz yani kurumsal aidiyet duygusu çok önemlidir. Kurum ile birey beraber yücelir. Bu birliktelik güçlü olunca her iki taraf ta kazançlı çıkacaktır. Hem ülkemizde hem de dünyanın değişik ülkelerinde bunun örneklerine çokça rastlamak mümkündür.

Ülkemizin kalkınması, geleceğimizi emanet ettiğimiz siz değerli   gençlerimizle mümkün olacaktır. Sizler, mezun olduktan sonra, yaşamınız boyunca da Üniversitemizin temsilcileri olmaya devam edeceksiniz. En büyük dileğim, sizlerin yeniliklere açık, sürekli öğrenmeye istekli, araştıran ve sorgulayan, ülke sorunlarına karşı duyarlı, sorun çözme yeteneği olan, demokrasiye, hukuka ve insan haklarına saygılı, etik değerlere bağlı, erdemli, sağduyulu kişiler olarak ülkemize ve insanlığa hizmet etmenizdir.

Bizler bundan sonra Üniversitemize daha fazla hizmet ederek, sizlerden sonra gelenlere daha iyi hizmet vermeye çalışacağız. Sizler ise dışarıda başarılarınız ve örnek hayatlarınızla Üniversitemizin ismini daha fazla yücelterek bayrağı üst noktalara taşıyacaksınız. Dolayısıyla hem biz hem de siz çok çalışacağız. Ne diyor Mustafa Kemal Atatürk “hiçbir şeye muhtaç değiliz yalnız ihtiyacımız olan tek şey çalışkan olmak”

Şimdi ülkeniz ve kendiniz için sorumluluk alma zamanı. Şimdi Üniversitenizden mezun olma zamanı.

Sevgili gençler,  gözünüz arkada kalmasın; Kafkas Üniversitesi her geçen gün büyüyor, her geçen gün bölgemizin en iyi üniversitelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Bugüne kadar her türlü fedakârlığı göğüsleyerek sizleri yetiştiren ailenizi, ülkenizi ve üniversitenizi unutmamanızı temenni ediyorum.

Sizler çok iyi bir mühendis çok iyi bir doktor, çok iyi bir öğretmen olabilirsiniz ancak benim en çok istediğim erdemli birer insan olmanızdır. Felsefe tarihinin başlangıcında İnsanın ve yaşamın anlamı nedir sorusuna verilen cevap: erdemli olmak olarak belirtilmiştir bu da ancak  bilgi sahibi olmakla mümkündür.

Erdemli olmak ise; kendini yenileyebilmektir, güvenilir olmaktır. Dayanışma, tolerans ve tevazudur, kararlılıktır, paylaşmacılıktır. Topluma ve çevremize hizmettir.Erdem, cesarettir, Gönlünü aklınla uzlaştırmak ve vicdan muhasebesi yapmaktır, adil olmaktır, İyi, doğru ve güzele gidiştir. Ölçülü ve dengeli olmaktır.Erdem, özgürlüğe giden yolda, cesaretin yol arkadaşıdır. İnsanın kendini tanıması, kendini bilmesidir, haz almada ölçülü olmaktır. Kişinin kendi kendini yargılamasıdır, insanın kendisine karşı sorumluluklarını yerine getirmesidir…

Geleceğimizin teminatı sevgili gençler,

Hoşgörülü olun, Shakespeare’in dediği gibi, “Yiğitlik intikam almak değil, tahammül etmektir.” Yine hoşgörü dininin Yüce peygamberi Hz. Muhammed(SAV) Size iyilik yapanlara karşı iyilik yapmak, fenalık yapanlara da fenalık yapmak meziyet değildir. Asıl meziyet, size fenalık yapanlara karşı aynı şekilde mukabelede bulunmayıp iyilik  yapabilmektir, buyurmaktadır.

Ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapın. Başarılı olduğunuzda para kazanmama ihtimaliniz yok. Parayı hayatınızdaki temel hedef olarak koymayın. Saygınlığı zenginliğe yeğ tutun. Dürüstlükten ödün vermeyin, Hata yapmaktan korkmayın. Hatalardan ders çıkarın. Herkesi dinleyin, herkesin tavsiyelerini duyun ama sadece önem verdiğiniz kişilerinkilerin iç sesinizi şekillendirmesine izin verin. Kıskanç olmayın. Bazen önde bazen arkada olacağınızı kabullenin.

Etrafınızdaki insanların yücelmesi size de güç katacaktır. Dostlarınızın, arkadaşlarınızın iyi olması için önayak olun. Kimseye bel bağlamayın. Ne  eşinize,  ne anne babaya, ne dostlarınıza. Hayatın her anında bir başınıza kalacakmışsınız gibi pozisyon alın ve ona göre donanımlarınızı sürekli artırın. Her gününüzü hayatınızın son günü gibi yaşarsanız hata yapmaktan da korkmazsınız ve bir gün haklı çıkarsınız ölümün olduğunu bilirseniz kaygılarınız ve korkularınız da azalacaktır.

Ailenize zaman ayırın, sonra çok üzülmeyin. Sözlerimi tamamlarken, mezuniyet törenimize katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Bu vesilesiyle, vatan uğruna canlarını veren aziz şehitlerimize, ilim yolunda hizmetleri olmuş büyük dava adamalarına, Allah’tan rahmet diler, tüm çalışanlarımızı sevgiyle kucaklıyor, mezun olacak öğrencilerimize başarılı, mutlu bir gelecek diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler