Peygamber Devesi Kars'ta

Peygamber Devesi Kars'ta

Geçtiğimiz gün esen kum fırtınası ile Kars'a kadar gelen Peygamber Devesi adlı böcek türü görenleri hayrete düşürdü.

Peygamber Devesi Kars'ta

Geçtiğimiz gün esen kum fırtınası ile Kars'a kadar gelen Peygamber Devesi adlı böcek türü görenleri hayrete düşürdü.

Peygamberdevelerinin büyük bölümü tropik ve astropik bölgelerde yaşar. En iyi bilinen türlerinden olan 7-12 cm uzunluğundaki Mantis religiosa Afrika’nın kuzeyinden Avrupa’nın içlerine kadar yayılmıştır. Yenidünya’daki peygamberdevelerinden Hymenopus Kanada’da yaşayan tek peygamberdevesi türüdür ve bilinen en güzel peygamberdevesi türüdür. Çöl fırtınası ile Karsa kadar ulaştığı tahmin edilen Peygamber Devesi Melikşah yeke isimli esnaf tarafından işyerinin önünde bulundu. İş yerinin önünde bulduğu Peygamber Devesini yeşil yapraklı bitkilerin içerisinde bakımını yapan Yeke hayatımda böyle bir böcek türü görmedim ve ilk gördüğümde internet üzerinden yapmış olduğum araştırmada Peygamber Devesi ismini taşıdığını öğrendim dedi.

Yoldan geçen vatandaşlar ise belgesellerden izlediğimiz kadarıyla ismi Peygamber Devesi olduğu ancak tropikal bölgelerde yaşadığını biliyoruz şaşkınız ilimizde böyle bir böcek türü nerden ve nasıl geldi hayret ediyoruz açıklamasında bulundular.

Peygamberdeveleri yavaş hareket eden ve ön göğüs bölütleri çok uzamış olan böceklerdir. Ön bacaklarının birbirini eklemlenen biri dikenli iki uzun parçası (uyluk ve kaval kemikleri) kıvrıldığında avlarını yakalayıp parçalayan bir kıskaca dönüştürür. Peygamberdevesi genellikle canlı böceklerle beslenir fakat proteinihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadıkları zamanlarda memeli sınıfından olancüce fare ve sinek kuşu yediklerine de rastlanmıştır. Vücutları uzun ve incedir. Üçgen kafa yapıları vardır. Ergin mantid, genelde 5 ile 13 cm arasındadır. Erkekler dişilerden daha küçüktür. Erkeklerin göğüsü 8 segmente dişilerinki ise 6 segmente ayrılır. serhattv.com.tr

Önceki ve Sonraki Haberler