Prof. Dr. Haluk Dursun yaşıyor!

Prof. Dr. Haluk Dursun yaşıyor!

“Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları” Kars’ta devam ediyor.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Trafik kazasında hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un mirası “Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları” 30-31 Ağustos tarihleri arasında Kars’ta düzenlenecek.

Gençlerle başbaşa etkinliği ve Kars yöresinin tarihi ve kültürel inceleme gezilerinin yer aldığı programda, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun özel törenlerle anılacak

Kars’ta 2 gün düzenlenecek olan büyük buluşmaların onikinci durağı olan Sarıkamış-Kars durağına, tarihçiler, akademisyenler ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen liseli öğrenciler katılacak.

Öğrenciler, tarihçilerin rehberliğinde, bölgenin tarih ve kültürel zenginliğini yerinde görecekler hem de, Dursun’un özel önem verdiği, “Gençlerle Başbaşa” etkinliğinde, bilgi birikimlerini zenginleştirme imkanına kavuşacaklar.

Türkiye’nin en önemli kültürel hafızalarından olan ve “Fırat’ın ve Dicle’nin kuzularını çakallara kaptırmayacağız” sözü ile hafızalara kazınan Prof. Dr. Dursun, tarihi ve kültürel mirası bundan böyle korunacak ve unutturulmayacak. Prof. Dr. Dursun’un en kıymetli miraslarından olan ‘Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları’ bu bağlamda, Sarıkamış- Kars durağıyla devam ediyor.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen seçilmiş liseli gençlerin Anadolu’nun ortak kültür ve tarih şuurunu özümsemesi amaçlayan ‘Anadolu Tarih ve Kültür Birliği’ buluşmalarında,  Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen seçilmiş lise öğrencileri ile akademisyenler, düşünce insanları, sanatçılar, yazarlar, öğretmenler ve bürokratlar bir araya gelerek, karşılıklı görüş alış verişinde bulunuyorlar. Aynı zamanda, müzakere edilen kültür değerlerini, yerinde görme imkânına kavuşuyorlar.

Program kapsamında 30 Ağustos Cuma günü, Sarıkamış Şehitler Anıtı’nı ve Sarıkamış İlçe Halk Kütüphanesi’ni ziyaret edecek olan katılımcılar, daha sonra “Gençlerle Başbaşa” etkinliğinde, Sarıkamış yöresinin tarihteki yeri, kültürel değerleri ve önemli olay ve şahsiyetleri ile ilgili müzakerede bulunacaklar ve günün sonunda değerlendirme toplantısı yapacaklar.

Programın ikinci günü olan 31 Ağustos Cumartesi günü, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve Kars Valisi Türker Öksüz’ün katılımıyla, “Gençlerle Başbaşa” etkinliği düzenlenecek. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde düzenlenecek etkinlikte, akademisyenler ve tarihçilerle, katılımcı liseli gençler, Kars yöresinin tarihi ve kültürel değerleri, zenginlikleri ve önemli şahıs ve olayları ile ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunacaklar.

Daha sonra, Kars Kalesi Kars Ulu Camii, Kümbet Camii, Ebül Hasan El Harakani Türbesi ve Camii, Fethiye Camii ve Töşküprü’yü yerinde inceleyecek olan gençler, aynı gün Kars İl Kütüphanesi ile Kars Valiliği’ni ziyaret edecekler ve günün sonunda, öğrendiklerini ve yerinde gördükleri zenginlikleri değerlendirecekler.

Programda, bu büyük buluşmaların yaratıcısı Prof. Dr. Dursun, ayrıca özel törenlerle anılacak ve görüşleri, vizyonu ve tarihi ve kültürel bilgi birikiminin katılımcılara aktarılması sağlanacak.

Bugüne kadar gerçekleştirilen buluşmalar

İlki 4-6 Ocak 2019 tarihlerinde Çanakkale’de, ikincisi 15-17 Şubat 2019 tarihlerinde Mardin’de, üçüncüsü 15-16 Mart 2019 tarihlerinde Samsun'da, dördüncüsü 17 Mart 2019 tarihinde Amasya'da, beşincisi 12-14 Nisan 2019 tarihlerinde Sivas'ta, altıncısı 26-28 Nisan 2019 tarihlerinde Erzurum'da düzenlenen etkinliklerin yedincisi 1 Mayıs 2019 tarihinde "Topkapı Sarayı Semineri ve Uygulamalı Tarih ve Kültür İncelemesi" etkinliği yapılmıştı. Etkinliklerin sekizincisi 16 Mayıs 2019 tarihinde yine İstanbul’da gerçekleştirilmişti. Buluşmaların dokuzuncusu 24-26 Mayıs 2019 tarihinde Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında 100 genç ile, Tarihi 1. Meclis binasında Ankara’da gerçekleştirilmiş ve gençler, Birinci ve İkinci Meclis ile Etnografya Müzesi’ni ve Hacı Bayram-ı Veli Türbesi’ni gezme ve inceleme imkanını bulmuşlardı. Etkinliklerin onuncusu 13 Temmuz 2019 tarihinde Van’da ve onbirincisi ise 14 Temmuz 2019 tarihinde Ahlat/ Bitlis’te gerçekleştirildi.

Katılımcı okullar

Bu buluşmalara katılan liseler arasında;  Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek,  Darüşşafaka, Hüseyin Avni Sözen, Kartal Anadolu İmam Hatip,  Haydarpaşa, Pertevniyal, Vefa, Kandilli Kız Anadolu, Ankara Atatürk,  İzmir Namık Kemal Lisesi gibi köklü eğitim kurumları yer alıyor.  

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler