Prof. Dr. Nejla Kurul Kars’ta!

Prof. Dr. Nejla Kurul Kars’ta!

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, eğitim emekçilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek içini geldiği Kars’ta yaptığı açıklamada, hükümetin 3600 ek gösterge sözünün ‘askıda ekmek’ gibi havada kaldığını söyledi.

Tacettin DURMUŞ

Kamu Emekçileri Konfederasyonu KESK’in eşgüdümü çerçevesinde yapılan il gezilerini Türkiye genelinde yürüten Eğitim Sen Genel Başkanı Prof.Dr. Nejla Kurul, İstanbul, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Mardin ve Iğdır’ın ardından Kars’ta devam ettirdi.

Eğitim Sen Kars İl Başkanı Hakan Topçu ve sendika üyeleri ile birlikte Kars’a gelen Kurul, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte bazı ilkokul,  ortaokul ve liseleri de ziyaret ederek öğretmenlerin sorunlarını yerinde dinledi.

Daha sonra Eğitim Sen Kars İl Başkanlığına geçen Nejla Kurul, Kars’ta bu yıl emekli olan Eğitim Sen üyesi öğretmenlerden Erkan Atabey, Sabri Kızgın ve Şentürk Özdağdaş’a plaket törenine katıldı. 

Emekli öğretmenlere plaket verdikten sonra basın toplantısı düzenleyen Kurul, ülke gündemini işgal eden 3600 ek gösterge tartışmalarına değinerek, öğretmenlerinin sorunlarının artarak devam ettiğine dikkat çekti.

HÜKÜMETİN 3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ ASKINDA KALDI

3600 ek gösterge sözünün hükümet tarafından askıda bırakıldığına vurgu yapan Nejla Kurul, “İl gezilerimiz bir yandan sürüyor. Biz bu süreç içerisinde iki temel konuyu gündemleştirmeye çalıştık. Birincisi biliyorsunuz toplu iş sözleşmesi sürecinin sonunda eğitim ve bilim emekçilerinin çok ciddi kayıpları oldu. Bazı sorunları hiç konuşulamadı. Bazı sorunları ise göstermelik çözümlerle öğretmenler bir anlamda açlığa yoksulluğa mahkum edildi. Biliyorsunuz Toplu iş sözleşmesi demek, eğitim ve bilim emekçilerinin bir yandan demokratik haklarına, bir yandan ekonomik haklarını ve özlük haklarını geliştirmeye yönelik bir çalışma demektir. Oysa bugün yetkili dediğimiz sendikalar siyasal iktidarın içerinde bulunduğu ekonomik ve sosyal krizler çerçevesinde birlikte hareket ederek, eğitim ve bilim emekçilerini unutan, onları yok sayan, onları yoksulluk sınırının içerisinde bir yaşama mahkum eden bir süreç izlediler.

ÖĞRETMENLERİMİZ KONUŞAMIYOR VE SUSKUN

Öğretmenlerin sorunları sadece ekonomik sorunlar değil. Bugün öğretmenlerimiz konuşamıyor, suskun, mutsuz ve üzgün. Bugün bir öğretmenimiz, “Ben kendimi bir biyoloji öğretmeni gibi hissetmiyorum” dedi. Ne gibi hissediyor. Bir türlü çocuklara bakım sağlayan, çocukların güvenliğini sağlayan bir emekçi, okulun içerisinde yardımcı personel sayısı çok az ve sınırlı olduğu için okulunu temizleyen bir emekçi gibi görüyor. Hayatını onurlu bir şekilde sürdürmesini engelleyen ekonomik koşullar içerisinde kitap okuyamayan, kültür tüketicisi olamayan, il gezilerine katılamayan, yurt dışına bir kez bile olsun gidip dünyada ne olup bittiğini öğrencilerine anlayamayan öğretenlerimizle karşı karşıyayız. “dedi.

KARS’A HER ŞEYİN DAHA GEÇ GELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ

Açıklamasında Kars’ta görev yapan öğretmenlerin sorunlarını da dile getiren Nejla Kurul, “Kars’a dair pek çok sorun ülkemizin birçok ilinde de benzer nitelikler taşıyor. Kars’a her şeyin daha geç geldiğini görüyoruz. Maskeler daha geç geliyor, yardımcı personel daha geç geliyor. Kars uzak bir kent olarak gözüküyor. Dolayısıyla Kars’ta sorunlar biraz daha yoğun. Kars’ta aynı zamanda öğretmenlerimiz baskıyı hissediyorlar ve konuşamadıklarını ifade ediyorlar. Diğer kentlerimizde de bu olguyu gözlemledik. Ancak Kars’ta konuşan öğretmenlerin çoğalması Eğitim Sen gibi sendikalarda bir araya gelerek birlikte güçlenmemize çok bağlı. Okullarımız kalabalık, bazı okullarımızda öğrenci sayısı az olsa da bile ama birleştirilmiş okul gerçeği var. Daha birleştirilmiş sınıfları çözememişken, şimdi pandemi sürecinde birleştirilmiş sınıflar ve okullar gerçeği ile karşı karşıyayız. Sınıf mevcutlarının oldukça kalabalık olduğunu tespit ettik. Öğretmenler çok yorgun, gürültülü ortamlarda ders anlatmakta güçlük çekiyorlar. Diğer bir talepleri ise derslerin 30 dakikaya indirilmesi ve 15 dakika teneffüsle nefes alabilmelerini sağlayabilecek, hem öğrencilerin hem de kendilerinin bir ara vermesini sağlayacak bir düzenleme istiyorlar. Aynı zamanda ders saatlerinin azaltılması da bu bağlamda mümkündür.

KADIN ÖĞRETMENLER ÜCRETSİZ KREŞ İSTİYOR

Bu taleplerden birisi de karın öğretmenlerimiz ücretsiz kreşler istiyor. Kadın öğretmenlerimiz kadın olmakta doğan doğum ve süt izni istiyor. Kars’ta da eğitim sorunları çok derinleşmiş ve tortulaşmış gözüküyor. Bu sorunları hep birlikte aşacağız. Bu yüzden sendikal mücadelenin bu bağlamda önemi var. Ana gerçek bir sendikada bu mücadele yürüyebilir. Tüm eğitim ve bilim emekçilerini Eğitim Sen’de, diğer kamu emekçilerini de KESK’e bağlı iş kollarına bekliyoruz.“ şeklinde açıklamada bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler