Ramazan'da 35 Derece Sıcakta Kayısı Hasadı Yapıyorlar

Ramazan'da 35 Derece Sıcakta Kayısı Hasadı Yapıyorlar

Iğdır’da kayısı hasadının Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle, çiftçiler oruçlu halde 35-36 derece sıcakta hasat yapıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin meyve sebze ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Iğdır’da, bu yıl kaysı hasadı Ramazan ayına denk geldi. Sofralık kayısı olarak bilinen Iğdır kaysısı bereketli verim vermesiyle üreticinin yüzünü güldürdü. Raf ömrü kısa olan Iğdır kayısısının hemen toplanması için üreticiler kolları sıvadı. Hasat Ramazan ayına denk gelince, kayısı bağında çalışan işçiler 35-36 derce sıcakta oruçlu halde çalışmak zorunda kaldılar. Hem oruç tutup hem de ailelerinin geçimini sağlamak için meyve bağında çalıştıklarını anlatan işçiler, her zorluğa karşın dini görevlerini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.
Meyve üreticisi Murat Padir, ilkbahardan beri bahçelerin tüm bakımlarını yaptıklarını, şimdi hasat zamanı olduğunu, bu hasadın da Ramazan ayına denk geldiğini söyledi. Tek geçim kaynaklarının sebze ve meyve üreticiliği olduğunu belirten Padir, “Tabi ki Ramazan olunca biraz şartlar zor oluyor. Oruç tutan işçilere biraz kolaylık sağlıyoruz, onlara daha çok mola veriyoruz ve gölgede dinmelerini sağlıyoruz” dedi.
“ÜRÜNÜN RAF ÖMRÜ KISA OLDUĞUNDAN HASADIN KISA SÜREDE YAPILMASI LAZIM”
Ürünlerin kısa sürede toplanması gerektiğine vurgu yapan Padir, “İşçilerimiz dar gelirli hem dini görevlerini yapıyorlar hem de çalışarak geçimlerini sağlıyorlar. Şu anda bizim bütün hasadı yapmak için 1 aylık süremiz var. Bir hafta 10 gün Iğdır hasadı sürüyor, daha sonra Tuzluca ilçesi; ondan sonra Kars Kağızman’da hasadımızı bitiriyoruz. Bu 30-40 günlük bir süre davam ediyor. Anlayacağınız olgunlaşan ürün hemen toplanması paketlenmesi lazım. Bunu için dini görevimizin yanından işimizi de ihmal etmiyoruz” diye konuştu
“TATİLDE OKUL MASRAFIMI ÇIKARIYORUM”
Rohat Sevinç ise “Bu sıcakta hem oruç tutmak hem de çalışmak zor oluyor. Ama patronlarımız bize dinlenme şansı veriyor. Çok yorulduğumda gölgede dinleniyorum. Bu kayısı toplamasak ziyan olacak, sonuçta nimettir ağaçtan döküldüğü zaman ezilip harap olacak. Günlük 50 TL yevmiye karşılığı bu işi yapıyorum. Hem dini görevimi yapıyorum hem de aileme destek çıkıyorum, bunun yanında tatili fırsat bilip okul masraflarımı çıkarıyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler