Ramazan’ın ilk iftar topu Kars’tan atıldı

Ramazan’ın ilk iftar topu Kars’tan atıldı

Türkiye'de Ramazan'ın ilk iftar topu Anadolu'nun manevi Fatihi Şehit Ebu-l Hasan Harakâni türbesinin de içinde bulunduğu Evliya Cami Külliyesinden atıldı.

Ramazan’ın ilk iftar topu Kars’tan atıldı

Türkiye’de Ramazan’ın ilk iftar topu Anadolu’nun manevi Fatihi Şehit Ebu-l Hasan Harakâni türbesinin de içinde bulunduğu Evliya Cami Külliyesinden atıldı. Külliyede kurulan Harakani İftar Çadırı’nda ilk iftarlarını açan protokol ve vatandaşlar Kars Kalesi eteklerindeki manevi atmosferi doyasıya yaşama imkanı buldular.

Kars Valiliği tarafından geleneksel hale getirilen iftar topu etkinliği bu Ramazan’da da devam ettirildi. Selçuklular döneminden kalma tarihi Kars Kalesi eteklerinde bulunan ve Ebu-l Hasan Harakâni’ni Türbesi’ni de içinde bulunduran Evliya Cami Külliyesinde saatler 19.51’i gösterdiğinde Türkiye’nin ilk iftar topu atıldı. Vali Günay Özdemir’in de Evliya Cami bahçesine gelerek izlediği iftar topunun fitili, camilerden yükselen akşam ezanı ile birlikte ateşlendi.

Harakani İftar Çadırı’nda ise farklı bir heyecan vardı. İftara 1 saat kala kuyruğa giren vatandaşlar birer birer yemeklerini alıp bu manevi iklimde ezan ve top sesini beklemeye koyuldular. Çocuklar kendi aralarında oyunlar oynadı, kadınlar yer sofralarında iftarı bekledi. Cıvıl cıvıl geçen program Kars Kalesi eteklerindeki Evliya Camii, Ulu Camii, Harakani Camii, Yusuf Paşa Camii’nden aynı anda okunan ezan sesleri ve top sesiyle daha da güzelleşti.

Kars Valisi Günay Özdemir, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, İl Müftüsü Mehmet Genç ve bazı STK temsilcilerinin de iştirak ettiği Harakani İftar Çadırı yüzlerce vatandaşın katılımıyla dolup taştı.

BÖYLE BİR MANEVİ ORTAM İÇERİSİNDE HEMŞEHRİLERİMİZLE BERABER RAMAZAN’IN İLK İFTARINI AÇMAK BENİM İÇİN BÜYÜK BİR ONURDUR

Kars Valisi Günay Özdemir, “Öncelikle Ramazan-ı Şerif’in bütün ülkemize, ilimize, İslam alemine ve bütün dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Tabi Ramazan’ın ilk orucu, ilk iftarı da  Kars’ta açılıyor ve ilk iftar topunun da Kars’tan atılması ve ilk olarak da Karslı kardeşlerimizin iftarlarını açması bizi mutlu ediyor. İnşallah Ramazan ayı bütün ülkemize, İslam alemine ve insanlığa hayırlar getirir.” dedi.

İftar coşkusunun özellikle de Anadolu’nun manevi fatihlerinden Şehit Ebu-l Hasan Harakani iftar çadırında yaşanmasının ayrı bir önem arz ettiğini de belirten Vali Özdemir, “Harakani Hazretleri aslında bin yıldır insanlar arasındaki kardeşliği, dostluğu ve huzur içerisinde yaşamayı şiar edinmiştir. Bütün anlayışların, bütün düşüncelerin, birlik ve beraberlik içinde yaşamayı geliştirmiş bir düşünürümüzdür. Onun için böyle bir iftar sofrasının da burada olması bütün insanlık için önemli bir olaydır.” diye konuştu.

HER SENE BURADA COŞKULU BİR RAMAZAN-I ŞERİF GEÇİRİYORUZ

Ebu-l Hasan Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ise, “Bu coşku bin yıldan beridir Harakani hazretlerinin makamı olan, makamı olan buradan kabri şerifinin de bulunduğu yerde yaşanmaktadır. Bu öyle bir coşkudur ki bu coşku bin yıl önceden başlayan ve dalga dalga kalpleri saran ve bu güne kadar gelen maneviyatımızın ve heyecanımızın bir tezahürüdür. Buradan bu maneviyatla, bu heyecanla, bu güzelliklerle tüm Türkiye’mize, halkımıza merhaba diyorum. Her sene burada coşkulu bir Ramazan-ı Şerif geçiriyoruz. Ve buradan şehitler diyarından ilk Ramazan topu da buradan atılıyor, patlıyor ve böylece insanlarımız bir coşkuyu, heyecanı hep beraber yaşıyorlar. Şu anda Harakani’nin kabrinin etrafında cıvıl cıvıl insanlar sevgiyle muhabbetle bir araya gelmişler, Ramazan coşkusunu ve iftar sevincini beraberce beklemekteyiz.” diye konuştu.

Uzgur daha sonra şunları söyledi:

“1000 yıldan beridir insanlık alemi için açık olan Ebul Hasan Harakani Hazretlerinin sofrası bu yıl da yine Kars’ımıza, milletimize, halkımıza, bütün insanlığa  hizmet yapmak üzere ittar çadırı ve sofrası kuruldu. Burada yine insanlar Ramazan-ı Şerif boyunca  iftar açacaklar. Onun dışında zaten burada her gün tencere kaynıyor, misafirlerimize ve fakir-fukaraya yemekler veriliyor. Yine hep birlikte Ramazan-ı Şerif ayına girdik ve bu Ramazan’ı beraberce idrak edeceğiz. Ramazan-ı Şerif’in tüm İslam alemine, ümmeti Muhammede, insanlık alemine, Kars halkımıza ve insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Yine bu sofrada hizmetler yapılacak ve Kars halkımız burada bu hizmeti alacak inşallah. İlk iftar topumuz zaten her yıl olduğu gibi Harakani huzurunda atılıyor. Ve böylece bu neşeyi hep beraberce halkımızla idrak ediyoruz. Ben misafirlerimize, halkımıza teşekkür ediyorum. Güzel bir Ramazan-ı Şerif geçirmelerini diliyorum.”

Uzgur ayrıca, “Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri 100 yıldan beri bu hizmeti burada başlatmış ve 1000 yıldan beri de yine burada devam ediyor. Harakani Hazretleri şöyle buyurmuştur: ‘Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini veriniz, inancını sormayınız. Zira Allah katında ruh taşıyan herkes Ebu-l Hasan’ın sofrasında ekmeğe layıktır’ Yani ruh taşıyan herkes. Madem ki Allah inanı güzel yaratmış, kıymetli yaratmış ona bir ruh değeri vermişse o zaman biz insanı bir lokma ekmekten mahrum edemeyiz. İşte bu sofralar 1000 yıldan beridir burada insanlığa hizmet ediyor. Ve bu sofra iki cihetlidir; birisi ihsan sofrası, birisi yemek sofrasıdır. Normal günlerde de zaten Hazretin sofrasından yemek ve ikramlar veriliyor. Ama Ramazan ayında daha büyük çaplı olarak Kars halkına ve misafirlerimize bu hizmeti yapıyoruz, silerinde katkılarıyla. Sizinde bu konuda büyük hizmetleriniz geçiyor. Bu hizmetlerle Harakani irfanını bütün insanlığa duyuruyorsunuz. Ben sizlere de çok teşekkür ediyorum.” dedi.

10 YILDIR SÜRÜYOR

Havai fişek konusunda uzman olan Tacettin Durmuş da, “Tüm İslam aleminde olduğu gibi Türkiye’de, Kars’ta da Ramazan coşkusu yaşanıyor. Şu anda Kars’ta, tarihi Kars kalesi eteklerinde Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin de türbesinin içinde bulunduğu kutsal Evliya Camii bahçesindeyiz. 10 yıldır Kars Valiliği adına iftar topu atıyorum. Birazdan da yine 10. yılında yine aynı tarihi mekandan iftar topunu ateşleyeceğim. İftar topu Kars’ta geleneksel hale geldi. 10 yıldır atıyorum. Kars halkı artık alıştı. Akşam olunca iftar saatinde ezan sesiyle birlikte iftar topunu da duymaya alıştığı için şu ana yine kulakları ve gözleri iftar topunda olacak.” dedi.

Durmuş daha sonra şöyle konuştu:

“Havai fişek sektörünün geliştiği ülkemiz de havai fişek gösterilerinin bir başka efekti olan ‘ramazan topu’da üretiliyor. Özel olarak üretilen ve patladığında sadece yüksek bir ses çıkaran ramazan topu, ateşleyici yeterlilik belgesine sahip kişiler tarafından bulunduğu yerin mülkü amirinin oluru ile ateşlenir. Bu top 3 inç büyüklüğünde olup, bilen kişi tarafından uygun bir alanda atıldığında yaklaşık 150 metre yukarıda patlayarak sadece ses çıkarır.  Tamamen kâğıt ve barut kullanılarak imal edilen top, şarapnel etkisi yapmadığından çevreye zarar vermez. Ben ramazan topunu Kars’ta 10 yıldır Kars Valiliği adına atıyorum. Ramazan Topu’nun sesi ve ezan sesi ile birlikte Karslılar iftarlarını açmaya alıştılar. Türkiye’de Ramazan’ın ilk iftar topunun Kars’tan atılması ise önem arz ediyor. Çünkü güneşin doğduğu yer olan Kars’ta dolayısı ile asıl iftar vaktini belirleyen güneşin batışı da ilk olarak Kars’tan başlıyor. Böylece ben de Ramazan topunu Türkiye’de ilk olarak Kars’tan yine Kars Valisi adına attığım için mutluluk duyuyorum. Her yıl bu topu atınca ilkmiş gibi de heyecanlanıyorum. Bu yıl da Kars’ta ki tarihi ve kutsal mekândan Kars Valisi Günay Özdemir adına tüm İslam âleminin ramazanını kutluyorum. Savaşsız ve barış dolu bir dünya özlemi ile nice ramazanlar diliyorum” kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler