"Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya"

"Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya"

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül “16 Ekim Dünya Gıda Günü” ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, FAO tarafından Dünya Gıda Gününün 2019 yılı temasının “Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” olduğunu söyledi.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün ( FAO ) kuruluş tarihi olan 16 Ekim gününün 74 yıldır Dünya Gıda Günü olarak kutlanmakta olduğunu belirten Ödül, FAO tarafından Dünya Gıda Gününün 2019 yılı temasının “Eylemlerimiz Geleceğimizdir. Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” olarak belirlenmiş olduğunu belirtti.

FAO’nun “Açlığa Son (Zero Hunger)“ başlığı ile tüm Dünyada 16 Ekim tarihinin ilgili tüm sektörleri sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkese ulaşılabilir kılmak için harekete geçmeye ve herkesi yediklerimiz üzerinde düşünmeye” davet ettiğini bildirdi.

Açıklamasında, bir diğer önemli konunun ise dünyada 850 Milyon obez ve 2,3 Milyar fazla kilolu insan olduğunun tahmin edildiğini açıklayan Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül: “Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi en riskli 10 hastalıktan biri olarak kabul ederken, yürütülen son araştırmalarda obezitenin kanserle yakın ilgisi olduğu belirlenmiştir.

Bir başka gerçek ise gıda israfıdır. Dünya Bankası araştırmalarında, insanoğlu eliyle çöplüklere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu rapor edilmiştir.

Sağlıklı ve sürdürülebilir gıda temininde yaşamsal önemi olan hayvan sağlığı ile hayvansal üretimin sağlıklı çevresel şartlarda yapılması gerekliliği su götürmez bir gerçektir. “Çiftlikten Sofraya” güvenilir ve yeterli gıda zincirinin bütün halkalarında Veteriner Hekimler en hayati rolleri üstlenmektedir. Sağlıklı hayvan, sağlıklı çevre, sağlıklı gıda ve bütün bunların sonucunda sağlıklı insan ve sağlıklı toplum olgusunda veteriner hekimlerin imzası bulunmaktadır.

TÜİK rakamlarına göre ülke nüfusumuz, 2029 yılında 92,4 milyon, 2039 yılında 99,7 milyon olacaktır. Bu nüfusun sağlıklı ve sürdürülebilir gıda erişiminin planlamalarına bugünden başlanması gerekmektedir. Geleceğimizin, teminatı olan çocuklarımızın yeterli beslenmesi, sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için, ortak akıl ile akılcı politikalar geliştirilmeli, halkımızın tüm kesimleri yeterli hayvansal proteini minimum fiyatlar ile temin edebilmelidir.

Gıda üretimi planlı yapılmalı, gıda israfının tamamen önüne geçilmeli, gıda dağıtımının hakça olması sağlanmalı ve gıda üzerindeki menfaat oyunlarına fırsat verilmemelidir.

İnsanlığın her konuda olduğu gibi sağlıklı ve sürdürülebilir gıda varlığını ortak ve adil bir paylaşmayı öğrenmeden, açlık, sefalet ve vahşetin gölgesinde kutlanacak daha nice gıda günleri meseleyi çözemeyecektir.

16 Ekim Dünya Gıda Günü’ dolayısı ile Hükümetleri, üniversiteleri, bilim uzmanlarını, sivil toplum örgütlerini ve uluslararası örgütleri, “Sağlıklı Beslenme ile Açlığa Son Verilmiş Bir Dünya” noktasında sıkı işbirliği içerisinde olmaya davet ediyoruz.

Ulusal düzeyde ise Tarım ve Orman ile Sağlık Bakanlıklarının işbirliği içerisinde herkes için erişilebilir, sağlıklı ve yeterli gıda sağlayan gıda tedarik stratejilerini en kısa sürede oluşturması gerekmektedir.

Dünyada açlığın önlenmesi ile güvenli ve güvenilir gıda stratejilerinin hazırlanması ve daha da önemlisi pratikte uygulanabilmesi için Veteriner Hekimlerin her an göreve hazır olduğunu bildiririz.

Dünya Gıda Gününün, gıdanın medeniyetler arasında silah olarak kullanılmadığı, Dünya üzerinde hiç kimsenin açlıktan ölmediği, tüm insanların sağlıklı, güvenilir gıdaya ulaşabildiği bir Dünya ve Türkiye özlemiyle üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyorum. “ dedi.

saglikli-beslenme-ile-acliga-son-verilmis-bir-dunya.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler