Sağlık'ta Bilgilendirme!

Sağlık'ta Bilgilendirme!

Kağızman Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları tarafından kronik hastalıklardan olan Koah, Diyabet, Hipertansiyon ve kanser hastalıklarının erken teşhisi konuları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Kağızman’da Sağlık Testi!

Kağızman Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları tarafından Kasım ayı halk sağlığı çalışmaları kapsamında, toplumda sıklıkla görülen kronik hastalıklardan olan Koah, Diyabet, Hipertansiyon ve kanser hastalıklarının erken teşhisi konuları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, katılımcılara bilgilendirme amaçlı broşür dağıtımı ile birlikte risk grubunda bulunan kişilere erken teşhis amaçlı Solunum fonksiyon testi, kan şeker ölçümü, tansiyon ölçümü, gaitada ve gizli kan testi gibi ölçümler ve testler yapıldı.

Öte yandan katılımcılara, Kağızman Toplum sağlığı merkezi Doktorlarından Dr. Esra Paydaş, Sağlık Teknisyeni Sedat Topsakal, Ebelerden Burcu Öztürk, Ayten Öcal, Tuğba Atmaca ve Sağlık Teknisyeni Serhat Filiz tarafından vatandaşlara Organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak ve halkımıza bilgi vermek için çalışmalar yapıldı. Organ bağışı hakkında da bilgilendiren vatandaşlar, Kağızman Toplum sağlık merkezi personelleri, Organ bağışı hakkında gönüllü vatandaşların izleyeceği yol ve organ bağış merkezine yönlendirilme noktasında bilgiler aktarıldı.

Programda Koah belirtileri hakkında; Öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi konuların dikkate alınması hususunda hassasiyet çağrısında bulunuldu. Konuyu detaylandıran yetkililer katılımcılara; Bu şikâyetler uzun süredir devam etmektedir. Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Balgam çok az miktarda çıkar. Hastalar genellikle bu şikâyetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH’ın erken habercisi olabilir. Eğer sigara içmeye devam edilirse ve hastalık ilerlerse öksürükler şiddetlenir ve balgam miktarı gittikçe artar. Hastalar günün her saatinde balgam çıkarmaya başlarlar. Bazen boğulacak kadar şiddette öksürükler olmaya başlar.” İfadeleriyle dikkat etmeleri gereken konuları bir bir anlattılar.

“Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile istirahatta dahi nefes darlığı oluşur. Genellikle öksürük, balgam ve nefes darlığı şikâyetleri 50 yaşına doğru ciddi şekilde artış gösterir.” diyen yetkililer, bütün bu yakınmaların kış aylarında, özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında artış gösterdiğini vurguladılar. kha

Önceki ve Sonraki Haberler