Şahin, Kars basınının sorunlarını BİK toplantısında dile getirdi

Şahin, Kars basınının sorunlarını BİK toplantısında dile getirdi

Geçtiğimiz gün Van’da düzenlenen ve kısa adı (BİK) olan Basın İlan Kurumunun bölge toplantısında konuşan Kars Gazeteciler Birliği Başkan Yardımcısı Salih Şahin, Kars yerel basınının dikkat çeken öncelikli sorunlarını dile getirdi.

Tacettin DURMUŞ

Şahin, belediye meclis oturumlarının ilan olarak yayınını, 4 yılını dolduran gazete çalışanlarının kadroya alınmasını ve şirketleşen gazetelere kadro konusunda kolaylık sağlanmasını istedi.

Kars, Ağrı, Iğdır, Van, Bitlis ve Hakkari illerindeki gazete sahipleri ile temsilcilerinin katıldığı bölge toplantısının 8’incisi Van’da yapıldı. BİK Genel Müdürü Mesut Onat başkanlığında yapılan toplantıda kurum tarafından yapılan çalışmalar ile yeni çıkacak olan Basın Yasası hakkında bilgilendirme yapıldı. Gazete sahipleri ve temsilcilerinin konuşmaları da kayıt altına alındı. Toplantıya Kars Basını adına Salih Şahin ile Tacettin Durmuş katıldı.

Salih Şahin, söz alarak bazı illerde belediye toplantılarının ilan edilerek gazetelere destek olunduğunu, BİK’in bu konuda diğer illerde de uygulatmasını istedi.

Şahin, Kars’ta birleşerek Hars Havadis ve Kars Hakimiyet adı ile iki gazete çıkardığını ve gazete sahipleri ile yakınlarının gazetelerin kadrosuna alınmadığı için sıkıntı yaşandığını belirtti. Şahin “Bir önerim olacak: Basın alanında 4 yıl sigortalı olanlara kadro hakkı verilmelidir. İcra müdürlükleri kendi mahallerindeki ilanları o yörenin gazetelerine vermelidir. Ayrıca icra ilanları yerel basının gelirinin yüzde 37’sini oluşturuyordu. Bu ilanlar neden kaldırıldı anlamış değiliz. Başka türlü ilgililer bu icra ilanlarından objektif ve etkin bir biçimde nasıl haberdar olacak? Tüm kurumlar şunu iyi bilmelidirler ki; yerel basın yedi gün 24 saat tüm kurumların haberlerini ve reklamlarını bir karşılık almadan yapıyor. Yeri geldiğinde uyarıyor, yapıcı oluyor ve kendilerini olumsuzluklar karşısında hedef almıyorlar. İllerdeki kalkınma ajanslarının yerel basına vereceği proje bazlı destekler de ayakta kalmamız için önem arz ediyor.” dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat da; Basın İlan Kurumu olarak 4 yıl sigortalı olanların kadroya alınması konusunu kurula götüreceklerini belirterek, “Belediye oturumlarının ilan olarak yayını pilot 8 ilde uygulanıyor. Kars’ta da belediye ile görüşerek sorunlarınızı iletmenizi öneririm. Diğer iller de yapsınlar. Ayrıca yakın akrabalar ara vermemek kaydıyla gerçek gazetecilik yapanlar, iletişin fakültesi mezunu birinci derece yakınlar, İletişim Başkanlığı turkuaz basın kartına sahip olanların da kadroya alınması üzerine de çalışıyoruz. Ama hiç gazeteye uğramayan, gazeteciliği bilmeyen, gazetecilik ile uzaktan yakından ilgili olmayan akrabaların da kadroya alınmasına BİK olarak alet olmak istemiyoruz.” dedi.  

Öte yandan toplantıya katılan Salih Şahin ve Tacettin Durmuş ile birlikte diğer illerden gelen gazete sahipleri ve temsilcileri sektörde yaşanan sorunları ve önerilerini şu şekilde dile getirdiler:

“Ekim ayında TBMM gündemine taşınacak olan 40 maddeden oluşacak yeni internet yasasının 4 maddesi bizleri yani; on yıllardır yazılı gazete çıkartan ve ilan alan gazeteleri yakından ilgilendiriyor. Her geçen gün ilan miktarı azalıyor. İcra daireleri, KÖYDES, bazı askeri ihaleler, belediyeler ve bazı daire müdürlükleri gazetelere ilan vermeği gibi doğrudan temin ve davetiye yöntemiyle ihaleye çıkıyor. Böylece basılı gazeteler marifetiyle oluşan şeffaflık durumu ortadan kalkmış oluyor. Gazetelerde yayınlanmayan ihale ilanları ilgili yüklenici firma ve diğer ilgililere şeffaf ve etkin bir şekilde ihale bilginde ulaşmış olmuyor. Birçok ilde Milli Eğitim Müdürlüklerinin taşıma ihaleleri de gazetelere yayınlanması için verilmiyor. Cumhurbaşkanlığımız nezdinde TBMM’ne sunulacak olan yeni internet yasasının, ‘merdiven altı’ diye tabir ettiğimiz künyesiz, kimin olduğu belli olmayan, toplumu ayrıştırıcı ve özellikle seçim dönemlerinde kışkırtıcı haberleri yapan internet sitesi ve sosyal medya hesaplarının engellenmesine yönelik olmasını bizler de istiyoruz. Bu gibi internet siteleri ile gazetecilik mesleği itibarını kaybetti. İletişim Başkanlığı, BİK ve bizlerin de öngördüğü gibi toplumda manipülasyon ve dezanfermasyon oluşturan haber ve paylaşımların yapılmasına karşıyız. Gazeteciliğin gerçek anlamda amacına uygun olarak yapılması tarafıyız. Aynı zamanda birçok kurum yerel basına verdikleri ilanları, sanki sadaka verirmiş gibi görüyorlar. Yıllarca birçok kurumdan ilan alacaklarımızı almakta zorlanıyorduk ve aylar, hatta yıllar süren alacaklarımız oluyordu. Ama son birkaç yıldır ilanlarımız Basın İlan Kurumu aracılığıyla tahsil edildiği için son derece rahatladık. Bu nedenle BİK’e teşekkür ediyoruz. Dijital dönüşüm öncelikli olarak yıllardır bu işi yapan ve geliri her geçen gün azalan yazılı yerel basılı gazeteleri dikkate almalı. Aksi takdirde aynı pastadan diğer internet sitelerine de ilan verilmesi gelirin tamamen ortadan kalkması anlamına gelir. Yani öncelik mevcut ve sürekli gazeteler olmalı. Çünkü bizler yıllarca şehrin ve ülkemizin dinamiğini önemsedik. Bu yönde hizmet vermeye de devam ediyoruz”

Önceki ve Sonraki Haberler