Sanayi İşletmelerinin Dikkatine

Sanayi İşletmelerinin Dikkatine

7033 SAYILI SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ AMACIYLA BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN HAKKINDA DUYURU

“7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun” 01 Temmuz 2017 tarihli ve 3011 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanun ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun bazı maddelerinde değişiklik yapılmış ve geçici madde eklenmiştir. Ayrıca, yerli malı kullanımına ilişkin yeni düzenleme yapılmıştır. 7033 sayılı Kanunun sanayi işlemleri ve yerli malı ile ilgili maddeleri yer almaktadır.

Bu bağlamda

a) 6948 sayılı Kanun kapsamına alınan yazılım üreten işletmelerin sanayi siciline kayıt edilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılması,

b) Yeni kurulacak sanayi işletmelerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan önce sanayi sicile kayıt için uygun olup olmadığına dair yazı verilmesi (BAMS çalışmaları kapsamında elektronik ortamda düzenlenecektir) kayıt için uygun olan işletmelerin 6948 sayılı Kanunun 2’nci maddesi gereği üretime başladıkları tarihten itibaren iki ay içinde sanayi sicil Belgesi almak için müracaat etmeleri gerekmektedir. Yeni uygulamaya ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından ilgili Kurumlara bilgilendirme çalışması yapılmıştır.

c) Sanayi siciline kaydı olmayan işletmelerin kayıt olmalarının sağlanmasının önü açılmıştır. Bu çerçevede işletmelerin sanayi siciline kayıt yaptırmaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından istenilmektedir.

d) Sanayi siciline kayıt olmamış işletmelere herhangi bir idari para cezasına maruz kalmadan 01 Temmuz 2018 tarihine kadar Sanayi Siciline kayıt yaptırmaları imkânı getirilmiştir. Ancak bu tarihe kadar kayıt olmayanlara idari para cezası uygulanacaktır. Diğer taraftan 7033 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce 6948 sayılı Kanunun 4 üncü ve 5 inci maddesine aykırı işlem yapmış işletmelere idari para cezası uygulanmayacaktır. Bu çerçevede, uygulamaya ilişkin sanayi işletmelerinin bilgilenmesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca istenilmiştir.

e) Kamu alımlarında orta ve yüksek teknolojili yerli malı ürün teklif eden istekliler ile yazılım ürünü teklif eden istekliler lehine % 15 oranında fiyat avantajı sağlanması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca yapım ilerinde kullanılacak makine, malzeme ve ekipman ile yazılımın tamamının veya belli bir kısmının yerli malı olması şartı getirilebilecektir.

Sanayi işletmeleri ve ilgililere duyurulur.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler