Sarıkamış Belediyesinden Dev Projeler!

Sarıkamış Belediyesinden Dev Projeler!

Kars Sarıkamış Belediyesi tarafından İller Bankası aracılığıyla yüzde 50 destekli (SUKAP) kapsamında yürütülen Sarıkamış Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık su Kolektör Hattı'nın projesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Sarıkamış Belediyesinden Dev Projeler!

Kars Sarıkamış Belediyesi tarafından İller Bankası aracılığıyla yüzde 50 destekli (SUKAP) kapsamında yürütülen Sarıkamış Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık su Kolektör Hattı'nın projesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Törene,Belediye başkanı Göksal Toksoy,belediye meclis üyeleri,vatandaşlar ve yüklenici firma yetkilileri katıldı. Dualar eşliğinde kesilen kurbanın kanı temele akıtıldı.

Maliyeti 14 milyon TL’yi bulan yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki kolektör hattı ile atık su arıtma tesisi ve şehir kanalizasyon şebekesi 1.5 yıl içinde tamamlanacak.

Belediye Başkanı Göksal Toksoy,  yaptığı konuşmada, şehitler diyarı ve turizm cenneti olan Sarıkamış için çok önemli bir proje olduğunu belirterek, insan sağlığı, doğa ve çevre açısından bu projenin mutlak suretle hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

İlçenin kanalizasyon şebeke hattının kent merkezinden geçen Sarıkamış Deresine aktığını bu nedenle çevrenin çok kirlendiğini vurgulayan Toksoy, ”Yeni yapılacak kolektör hattı ile atık su arıtma tesisine gelen atık sular, burada arıtıldıktan sonra temiz su olarak doğaya bırakılacak. Yani çevreyi korumuş olacağız, dereleri kirletmemiş olacağız. Bu anlamda çok önemli, insan sağlığı açısından önemli, çevre açısından çok önemli ve bu dere temiz olarak aktığı zaman ilerideki köyler de bu dereden rahatlıkla faydalanacak ”diye konuştu.

Sarıkamış’ta 50-60 yıllık eski bir kanalizasyon şebekesi olduğunu bu şebekenin potansiyeli kaldırmadığını belirten Toksoy, şunları kaydetti: ”Biz İller Bankası’na müracaat ederek Sarıkamış’taki kanalizasyon şebekesini ve kolektör hatlarını yenilemek istedik. Proje, belediyemiz tarafından İller Bankası aracılığıyla yüzde 50 destekli SUKAP kapsamında yapılıyor. İhalesinin yapılmasının ardından yüklenici firma bugün itibarıyla çalışmalarına başladı. Projede şehir şebekesi kanalizasyonu yoktu. Daha sonra bu şehir şebekesinin de yapılması gerektiğini İller Bankası yetkilileriyle görüştük. Bunlar da tabi ki uygun gördüler. Sarıkamış’taki kanalizasyon şebekesinin tamamı da bu kapsamda yenilenecek. Yeni şebekeyle atık suları toplayıp kolektör hattına alacağız ve biyolojik arıtma tesisinde arıttıktan sonra dereye temiz su olarak vereceğiz. Bu proje şehir şebekesiyle birlikte bir buçuk yıl içinde tamamlanacak. Sarıkamış’ta artık dereler tertemiz akacak. Sarıkamış’tan Kars’a doğru yer alan güzergahtaki Yağbasan,Çatak,Yenigazi köylerine tertemiz arıtılmış su akacak. Köylülerimiz bahçelerinde, tarlalarında ve hayvanları için bundan faydalanmış olacak. Şimdi kirli olduğu için bu akan suyu kullanamıyorlar.

Artık devletimiz de bu projelerin gerçekleşmesini istiyor. Bütün İl,ilçe belde  ve köyler dahil atık su tesisi kurmaları gerekiyor. Çünkü çevremizi koruyalım ve tabiata zarar vermeyelim. İnsanlar kolay bir şekilde, sağlıklı bir şekilde doğadan istifade etsin.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler