Özdemir: Tören Hazırlıkları Tamamlandı!

Özdemir: Tören Hazırlıkları Tamamlandı!

Kars Valisi Günay Özdemir, Sarıkamış Harekatının 100. yılı hazırlıklarının büyük oranda tamamlandığını ve törenlerin yapılacağı 2-3-4 Ocak'a yetiştirileceğini söyledi.

Özdemir: Tören Hazırlıkları Tamamlandı!

Kars Valisi Günay Özdemir, Sarıkamış Harekatının 100. yılı hazırlıklarının büyük oranda tamamlandığını ve törenlerin yapılacağı 2-3-4 Ocak’a yetiştirileceğini söyledi.

Konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Vali Özdemir, bu sene Sarıkamış şehitlerinin 100. yıl dönümü olduğunu, 100. yılda alt yapı olarak ciddi yatırımların yapıldığını belirtti. Bu sene anma etkinliklerini yeni tören alanında yapacaklarını ifade eden Vali Özdemir, tören alanının geniş bir alan olduğunu, şuanda tören alanının büyük bir bölümünün bitirildiğini kaydetti. Gelecek olan bütün misafirleri tören alanında ağırlayabilecek duruma getirildiğini de vurgulayan Özdemir, anma etkinliklerine geleceklere Sarıkamış’ı anlatacak alt yapının da var olduğunu söyledi.

DEVLET ERKANI DAVET EDİLDİ

Şu anda hazırlıkları tamamladıklarını, gelecek olan bütün misafirlerin kalacak yerlerinin de belirlendiğini ifade eden Vali Özdemir, “Davetiyelerimizi başta cumhurbaşkanımız olmak üzere, meclis başkanımız ve başbakanımıza, bütün bakanlarımıza, işadamlarımıza, sivil toplum örgütlerine, basınımızın bütün temsilcilerine gönderdik. Onlardan dönüşler olmaya başladı. Bazı bakanlarımız katılacaklar, cumhurbaşkanımızın da katılmasın da şu anda taslak programı olduğunu biliyoruz. Onlardan da haber bekliyoruz. Bu konuda devlet erkanından katılacak olanlar önümüzdeki hafta netleşecek. Bizde ona göre bu katılımın her türlü alt yapı, güvenlik, sosyal kültürel anlamda, kalacak yer anlamında da bütün hazırlıklarımızı çok rahat bir şekilde yerine getirebilecek şekilde hazırladık. Bütün halkımızı rahat bir şekilde ağırlayabileceğimiz, günlük olarak gelenleri de ağırlayabileceğimiz, yürüyüş esnasında sağlık anlamında, güvenlik anlamında ne gerekiyorsa her türlü tedbirler alındı.”

UMKE EKİPLERİ GÖREV ALACAK

Türkiye’nin her alanından gelecek olan UMKE ekipleri ile de oradaki sağlık ve denetimi, sağlık ekipleri ve kar araçlarıyla çok rahat bir şekilde yapacaklarını belirten Vali Özdemir, “O yüzden orada da her türlü sağlık ve güvenlik alt yapımızın da alt yapısını yapmış durumdayız. Şu anda her hangi bir eksiğimiz yok. Onun için biz halkımızın her türlü buraya gelip bu etkinliğe katılacağına ve her türlü rahat ettireceğimize inanıyoruz.”

YÜRÜYÜŞÜN YAPILACAĞI KIZILÇUBUK YOLUNDA ARAÇ GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLMEYECEK

Beton ve üzerine kilit parke döşenen Kızılçubuk yürüyüş yolunda, yürüyüş sırasında araç geçişine izin verilmeyeceğini, sadece sağlık ve güvenlik anlamında kar araçlarının görev alacaklarını belirten Vali Özdemir, “Yapılan yürüyüş yolundan kar araçları geçebilecek belki daha sonra yaz döneminde araçların geçmesi için bir düzenleme yapılabilir. Çünkü altyapı olarak her türlü aracın geçebileceği bir alt yapıya sahip. O yönden de ciddi bir sıkıntımız yok. Biz şu anda yürüyüş esnasında araçların pek fazla girmesini istemiyoruz o yola. Çünkü orada her hangi bir aracın kayması, arızalanması bizim yürüyüşümüzü engelleyeceği için o esna da oraya araç girişine izin vermeyeceğiz.” açıklamasını yaptı.

ANMA ETKİNLİKLERİ YURT GENELİNDE BAŞLADI

Bu arada Sarıkamış şehitlerini anma etkinliklerinin ülke genelinde başladığını, illerde şehitliklerin ziyaret edildiğini, Sarıkamış’a gruplar halinde gelinerek ziyaretlerin yapıldığını, anma tırmanışları ve Allah-u Ekber dağlarına yürüyüşlerin yapıldığını da kaydeden Vali Özdemir, şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz Ulaştırma Bankalığımız, PTT Genel Müdürlüğü harekatın başlangıç günü olan 22 Aralık’ta o günün anınsa hatıra pulları bastılar ve o pullar Sarıkamış’ta ilk gün olarak Türkiye’nin her tarafına gönderilmeye başlandı. Ve o gün Sarıkamış’a onlarca, yüzlerce vatandaşımız o pullardan alıp Sarıkamış damgası ile postaneden mektuplarını gönderdiler. Ve pul koleksiyoncularımızın da o gün ciddi bir ilgisi vardı. Bu anlamda da kalıcı bir hatıra olarak halkımızın ilgisine ve beğenisine PTT Genel Müdürlüğümüz sundu. Buradan onlara teşekkürlerimi iletiyorum. Bu arada etkinliklerimiz başladı. Vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin, kamu kuruluşların etkinlikleri devam ediyor. Bizde her türlü alt yapı ve desteği sağlıyoruz onlara. Solo Türk gelecek yine orada eğer hava müsait olursa gösterilerine devam edecekler. O konuda da yine her türlü alt yapımızı ve imkanlarımızı da hazırladık. Onlarda çok rahat bir şekilde orada halka gösterilerinin sunacaklar.”

100. YILDA 100 BİN KİŞİLİK TÖREN ALANI

Törene gelecek on binlerin ağırlanması noktasında ne gibi önlemler alındığı yönündeki soru üzerine de Vali Özdemir şunları söyledi:

“Şimdi burada 100 bin kişinin Kars’a gelip Sarıkamış’ta yürümesinden ziyade aslında bu planlama şu şekilde yapılıyor. O 100 bin kişi Türkiye’nin değişik illerinde de Sarıkamış şehitleri için yürüyor. Bizim burada 100 bin kişi ile yürüme gibi bir hedefimiz yok. Ama bütün Türkiye çapında 100 bin kişi ile şehitler için oralarda yürünmesini hedefliyoruz. Sarıkamış’a ne kadar insanımız gelirse gelsin günlük olarak belki kalacak anlamında 100 bin kişilik yerimiz yok ama günlük olarak geldikleri zaman onların her türlü ihtiyaçlarını, ulaşımlarını karşılayacak alt yapı hizmetimiz mevcuttur. Bu konuda ciddi bir sıkıntımız yok halkımızın da bu konuda rahat edeceklerine inanıyorum. Bu konuda tereddütte kalmadan rahat bir şekilde gelebilirler. Tabi şu da var; Sarıkamış’ı biz asıl Sarıkamış anlamında düşündüğümüz zaman kış turizmi, milli park alanları, şehitliklerimiz olsun her alanda Sarıkamış gerçekten önemli bir turizm bölgesi. Biz şu anda bir Sarıkamış’ın mastır programını çıkarıyoruz, hem şehitlik anlamında hem kış turizmi anlamında orada ki potansiyelimiz nedir. Bu potansiyeli nasıl değerlendiririz. Ve bu konuda ihtiyaçlarımız nelerdir, bu konuda hangi tür tesislerin yapılması gerekir ve bizim öne çıkaracağımız değerlerimiz nelerdir, insanlar geldikleri zaman onları rahat ettirebileceğimiz onlara sosyal ve kültürel anlamda gösterebilecek değerlerimiz nelerdir onları çıkarmaya çalışıyoruz.”

KARS’TA DAHA NELER YAPILABİLİR

Sarıkamış’ın yanında Ani Harabeleri, Çıldır gölü gibi değerleri de bağrında barındıran Kars’ın daha ne gibi etkinliklere sahne olabileceği yönündeki soru üzerine ise Vali Özdemir şu açıklamayı yaptı:

“Kars’ın Çıldır Gölü ile ilgili Ardahan Valiliğimizle birlikte planlamalar yapıyoruz. Çünkü Çıldır Gölü Ardahan ile planlanması gereken bir kültür varlığımız. Ve bu kültürel alanımızı da yine bölgesel olarak bir mastır planı ile o bölgede ne tür ihtiyaç var gelen insanlar ne tür beklentiler içerisin de geliyor, alt yapıda ne tür hizmetler verilecekse ona göre bir planlama yapıyoruz. Kars merkezde yine planlama mastıra doğru çünkü mastır programı yapmadığımız zaman Kars merkezde de neyin nereye yapılacağı hangi alanları öne çıkaracağımızı belirlememiz gerekiyor. Kars’ın gerçekten tarihi ve kültürel anlamda tarihin çok derinlerinden gelen bir birikimi var. Ani harabelerinde olduğu gibi aninin tekrar mağaralarla birlikte bölgesel olarak planlamasını yapıyoruz. Yani şu anda Kars’ta, Kars merkezdeki değerlerimiz, Sarıkamış’taki değerlerimiz, Çıldır Gölü etrafındaki değerlerimiz ve Ani olmak üzere temelde 4 tane ana merkezimiz var ve buralar çok iyi bir şekilde planlanıyor. Bu konuda da zaman zaman Kars’a değişik bölgelerden, değişik illerden ve uluslararası anlamda da gelenler var.”

RUSYA İLE İŞBİRLİĞİNE GİRİLİYOR

Rusya ile işbirliği çerçevesinde Rus büyükelçisinin Kars’a geldiğini de hatırlatan Vali Özdelir, “Şu anda kış turizmi anlamında Rus Büyük Elçisi ile bir görüşme yaptık, geldi kendisi burada 2 gün kaldı. Şu anda Rusya’dan büyük turizm acentelerini davet ettik, onlar geldiği zaman da Kars’ı en azından turizm alanında ne beklentileri var, nasıl bir beklenti içerisindeler? Biz onlara neler sunabiliriz? Bu konularda da değerlendirmeler yapacağız. Ve turizm anlamında da Rusya ile de bir iş birliği içerisine gireceğiz.” dedi. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler