Sarıkamış Katerina Köşkü için imza kampanyası

Sarıkamış Katerina Köşkü için imza kampanyası

Kars’ın Sarıkamış İlçesinde bulunan Katerina Köşkü için “Pas tutmuş bir tarihi yeşertelim: 'KATERİNA KÖŞKÜ' ayakta kalsın” imza kampanyası başlatıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Uzun yıllar askeriye alan içerisinde kalan ve daha sonra mülkiyeti hazineye devredilen Katerina Köşkü, 2015 yılında otele dönüştürülmek için projesi hazırlanmış, ihaleye çıkarılmış ve ilgi görmemişti. Sarıkamış’ta çam ağaçlarının arasında çivi çakılmadan simetrik çam ağaçlarının birbirine geçmeli inşa edilen Katerina Köşkü bakım ve koruma altına alınmayı bekliyor.

Sarıkamışlı Hilal Alcan isimli vatandaş tarafından https://www.change.org sitesinde Katerina Köşkü’nün ayakta kalarak bölge turizmine fayda sağlaması için “Pas tutmuş bir tarihi yeşertelim: 'KATERİNA KÖŞKÜ' ayakta kalsın” imza kampanyası başlatıldı. Yaklaşık 4 bin 500 kişinin oyunu alan Alcan’a destekler her geçen gün artıyor.

Alcan başlattığı imza kampanyasında Sarıkamış Katerina Köşkü hakkında da bilgi vererek şunları paylaştı: “Katerina Köşkü Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunun çok güzide bir yapıdır. En önemli özelliği yekpare ağaçtan ve çivi kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Ancak şu anda kaderine terk edilmiş bir şekilde her geçen gün çürümeye biraz daha itiliyor. Bu güzelliğin Sarıkamış'a kattığı görselliği düşününce mutlaka sahip çıkılması ve tekrar Sarıkamış'a kazandırılması gerekmektedir. Katerina Köşkü'nün restore edilmesi için sesimizin yetkililere ulaşmasına yardım et ve lütfen bir imza da sen at.”

Öte yandan Kars Valisi Türker Öksüz’de geçtiğimiz aylarda Katerina Köşkü ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüştüğünü, 2019 yılı yatırım programına alınması için çalışmalara başladıklarını ve otel olması için projesinin hazırlanacağını söylemişti.

 

KATERİNA KÖŞKÜ HAKKINDA;

19. Yüzyıl sonunda Baltık mimari tarzında, Doğu-Batı istikametinde inşa edilen bina dikdörtgen planlı olup, üç bölümden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının ana bölümü kesme taştan yapılmış olup, bu kısmın kuzeye ve güneye bakan giriş cepheleri yarım oval bir şekilde ahşaptan yapılmıştır. Ana binanın sağında ve solunda bodrum katı ile birlikte iki katlı olan ve temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan yapılan ve yine giriş kapıları kuzeyden açılan iki bölüm daha mevcuttur. Bu iki bölümün cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşmaktadır. Ahşap hatılların çapı hemen hemen aynı olup, üst üste ve yan yana geçme tekniği ile inşa edilmiştir. Binanın kuzey ve güney cephesinde üzerleri üçgen yapılı 8 adet büyük 4 adet küçük pencere mevcuttur. Kuzey cephedeki sütunlu giriş kapısının kenarlarında birer sütun ve bu sütun kısmın üzerini oluşturan çatı kısmında yüksekçe bir kırma çatı bulunmaktadır. Kuzey cephedeki sütunlu kapıya ve yan bölümleri oluşturan ahşap binanın giriş kapılarına merdivenle ulaşılmaktadır. Binanın yan cephelerinde ayrıca 4 adet pencere bulunmaktadır.

Kışlık Av Köşkü, Sarıkamış ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar özgün mimarisini koruyarak ulaşabilmiş tescilli taşınmazlardan birisidir. Köşk 1994 yılına kadar askeri amaçlı olarak Sarıkamış Tümen Komutanlığı denetiminde kalmış, daha sonra mülkiyet sahibi hazineye devredilmiştir. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli alan içerisinde yer alan Köşk ile birlikte turizm yerleşim alanı olarak belirlenen plan bünyesinde hazırlanan bu bölgeye ait çevre düzeni planı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26.03.2010 tarih ve 1635 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler