Sarıkamış Kış Turizmi Çalıştayının Ardından…

Sarıkamış Kış Turizmi Çalıştayının Ardından…

Yrd. Doç. Dr. Karabayır, turizmin 12 aya yayılması ve alternatif turizm faaliyetlerinin değerlendirildiğini vurguladı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars'ın Sarıkamış İlçesinde 16-17 Mart 2017 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Turizm Fakültesi ile Sarıkamış Meslek Yüksekokulu tarafından Serhat Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen Sarıkamış Kış Turizmi Çalıştayı’nın ardından akademisyenler tarafından turizmin gelişmesi için önemli tespitler yapıldı.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karabayır, ilk defa yapılan Sarıkamış Kış Turizmi Çalıştayında Sarıkamış’ın turizm potansiyeli açısından mikro ve makro düzeyde sahip olduğu fırsatlar, sorunlar ve ivedi olarak alınması gereken önlemlerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Sarıkamış’a özgü turizm master planının revize edilerek yeniden hazırlanması ile kamu ve özel sektörden tüm paydaşların ortak bir plan dahilinde hareket etmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Karabayır, “Paydaşlar arasındaki koordinasyonun sağlanabilmesi için Sarıkamış destinasyon yönetiminin yeniden gözden geçirilmesi ve işlerlik kazandırılması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanıtım stratejilerinde yerel ortaklarıyla daha iyi iletişim kurarak yerelin ihtiyaçları ve hedef kitlenin de dikkate alınmasıyla tanıtım faaliyetlerine, sosyal medya ve diğer iletişim kanallarında daha fazla yer verilmesi konuları tespit edildi.” ifadesini kullandı.

Özellikle turizm işletmecilerinin en çok mağdur olduğu konulardan birinin ulaşım, uçak saatlerinin turizme uygun şekilde düzenlenmesinin ortaya çıktığını ifade eden Karabayır, “Sarıkamış’a ulaşımın kolaylaştırılabilmesi için havayolu gidiş-dönüş saatlerinin yeniden düzenlenmesi ve uçak biletlerinin düşürülmesi yolunda adım atılması, Sarıkamış merkez alınarak, kış turizminin Kars’ın diğer değerleriyle entegre edilmesi ve Sarıkamış, Ani, Kars Merkez, Çıldır, Ardahan, Iğdır’ın da dahil edilerek buna göre plan ve pazarlanması yapılamasının altı çizildi.” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Karabayır, turizmin 12 aya yayılması ve alternatif turizm faaliyetlerinin değerlendirildiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turizmin on iki aya yayılabilmesi için spor turizmi, sağlıklı yaşam turizmi, eko- turizm, biyo- çeşitlilik, yayla turizmi, inanç turizm, tarih ve kültür turizm gibi ürün çeşitlendirmelerinin yapılması, Sarıkamış kent merkezinin turistik bir kente yakışır şekilde yeniden tasarlanarak alternatif eğlence merkezleri, hediyelik eşya dükkanları ve alışveriş merkezlerinin kurulması, geliştirilmesi ile kent merkezi ile turizm alanı arasındaki bağların güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu yapılan tespitler kayıt altına alınmıştır. Önümüzdeki günlerde çalıştayda aldığımız bütün ortak kararlar kamuoyuna geniş çaplı olarak anlatılacak. Ardından Üniversite, kamu kurumları, yerel yönetimler ile STK ve turizm işletmecileriyle birlikte zaman kaybetmeden çalışmalara başlayacağız.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler